vrijdag 24 februari 2023

Stadsbeeld Elfstedenrijder

Niets zo magisch dan honderden helden die rond 5 uur in de ochtend naar het ijs rennen om vechtend tegen de elementen op krakend ijs de Tocht der Tochten te schaatsen. Mannen en vrouwen die bijna 200 kilometer afleggen over het ijs (en een stukje op het droge) om het uiterste uit zichzelf te halen. Men start de tocht in Leeuwarden en de finish is ook in Leeuwarden en wel op de Bonkevaart. Een boog in de vorm van een Elfstedenkruisje markeert die plek waar de schaatshelden moe en soms bevroren aankwamen. Heb je de Elfstedentocht nog nooit gezien, dan doet dit je wellicht weinig. Maar als liefhebber en kijker hoop ik heel erg dat deze schaatstocht nog eens gereden kan worden. Ik denk dat als standbeelden konden denken, dit Stadsbeeld er stiekem ook op hoopt. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Elfstedenrijder

gemaakt door: Auke Hettema
gemaakt van: brons en natuursteen
bestaat uit: een schaatser op een grote sokkel
staat voor: de 11stedenhal aan het Fryslânplein te Leeuwarden
schaatst daar sinds: 2015
is onthuld in: 1966 en heeft op andere plekken gestaan

Eerbetoon aan Elfstedenrijders

De Elfstedenrijder is een liefdevol eerbetoon aan alle winnaars van de Tocht der Tochten die sinds 1909 wordt verreden als de natuur het toelaat. Aan de ene kant van de hoge sokkel staan de dames, aan de andere kant de heren. Onderaan de sokkel bevinden zich de namen van de elf steden die tijdens het schaatsen worden aangedaan. In het Fries uiteraard en in de juiste volgorde: Leeuwarden (Ljouwert), Sneek (Snits), IJlst (Drylts), Sloten (Sleat), Stavoren (Starum), Hindeloopen (Hylpen), Workum (Warkum), Bolsward (Boalsert), Harlingen (Harns), Franeker (Frjentsjer), Dokkum (Dokkum) en weer terug naar Leeuwarden. Uiteraard komen de schaatsers tijdens de tocht nog andere plaatsen tegen, maar daar wordt niet gestempeld. De schaatser op deze hoge sokkel kijkt geconcentreerd. Je ziet dat hij de kou en wind in zijn gezicht voelt, zijn houding vastberaden, al schaatsend de horizon tegemoet. Er heeft niemand model gestaan voor de Elfstedenrijder, toch worden er wel suggesties van gelijkenissen genoemd met Reinier Paping. Als je in Leeuwarden bent, ga dan zeker naar dit standbeeld kijken. Het belichaamt namelijk alles van de Elfstedentocht. Bovendien kun je de historie van deze tocht in de etalage van de 11stedenhal bekijken. En mocht je een keer naar museum Beelden aan Zee gaan, dan vind je daar een voorstudie van dit beeld.



Beeldhouwer uit Ljouwert

Auke Hettema (7 december 1927 – 19 mei 2004) was een Friese beeldhouwer en had een tweelingbroer genaamd Renze. Beide broers konden heel goed tekenen, maar de liefde voor de kunst werd bij Auke aangewakkerd door geleende kunstboeken. Vooral beeldhouwen trok zijn aandacht. Hij ging daarom werken bij beeldhouwer Bertus Sondaar. Samen met zijn broer ging hij in Amsterdam naar de Rijksakademie van beeldende kunsten en Auke bleef daarna tot aan zijn dood in Amsterdam werken en wonen. Net als andere jonge beeldhouwers startte de carrière van Auke in 1947 met het maken van verzetsmonumenten en oorlogsmonumenten. Een daarvan is te vinden in de Prinsentuin van Leeuwarden. Maar hij maakte ook andere beelden, bijvoorbeeld van Willem van Oranje, Piet Paaltjens en Hugo de Groot, en won zelfs prijzen met het standbeeld De Blinde waarmee hij een ode bracht aan een gerenommeerd oogarts.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.