maandag 27 februari 2023

Goed Doel Barbary Macaque Awareness & Conservation

Zoals je in Dier van de Maand al kon lezen, heeft het Gaia Nature Fund van dierenpark GaiaZOO in Kerkrade 2023 uitgeroepen tot het jaar van de Berberaap. Dit doen zij niet voor niets; deze sociale aap uit Marokko en Algerije komt steeds minder in het wild voor en wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Dit wordt vooral veroorzaakt door mensen. Er worden namelijk bossen gekapt voor landbouw, waardoor de leefomgeving van de Berberaap steeds kleiner wordt en ze de dieren worden gevangen om als huisdier te dienen. Daar moet iets aan gedaan worden, vind het Gaia Nature Fund en daarom steunen zij weer Barbary Macaque Awareness & Conservation. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Barbary Macaque Awareness & Conservation

Om de Berberaap in leven te houden, heeft hij in het wild een goed leefgebied nodig. Dat is waar Barbary Macaque Awareness & Conservation (BMAC) zich hard voor inzet. Zo zijn ze vooral bezig met het beschermen van het leefgebied tegen droogte en schaffen zij eikels aan voor de berberapen. Daarnaast zetten zij zich actief in om de illegale wildlife handel in Berberapen een halt toe te roepen. Dit doen zij vooral door meer bewustwording te kweken bij de lokale bevolking. Door het ontwikkelen van natuurbeschermingsinitiatieven die inclusief, eerlijk en duurzaam zijn, geven zij de Berberapen meer leefruimte. De BMAC ondersteunt de autoriteiten bij inbeslagnames van wilde dieren. Deze dieren worden opgevangen, verzorgd en weer vrijgelaten. Die bewustmaking van het belang van deze dieren vormt een groot onderdeel van de campagnes en projecten van de BMAC. Educatie vormt daarbij een groot onderdeel, voor zowel kinderen als volwassenen

Just Say No

Een grootse campagne van de BMAC is de Just Say No-campagne. Hierbij wordt vooral het houden van Berberapen als prop voor een foto ontmoedigt. Hoe leuk en gezellig de dieren ook zijn, Berberapen zijn geen knuffels. De campagne richt zich op toeristen die voor geld met deze dieren op de foto gaan. Zeg gewoon nee, luidt het devies. Want als niemand er meer interesse in heeft, dan is het niet interessant meer om dieren op die wijze te gebruiken. Een andere grote campagne gaat over het ontmoedigen van het hebben van een Berberaap als huisdier. Deze campagnes kun je overal in Marokko tegenkomen.

BMAC steunen

De organisatie werkt vanuit Marokko en wordt gerund door een internationaal team, wat zich inzet voor het behoud van deze leuke, mooie apen in het land. Je kan rechtstreeks doneren, maar ook via het Gaia Nature Fund. De BMAC werkt overigens ook samen met andere internationale dierenparken. Voor meer informatie en de verschillende projecten kun je kijken op BarbaryMacaque.org.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.