donderdag 16 februari 2023

Genieten van Gospel in Museum Catharijneconvent

Ik ben dol op veel verschillende soorten muziek en daar hoort gospelmuziek echt bij. Vroeger klonk met Kerst altijd Mahalia Jackson uit de speakers, later ontdekte ik gospelmuziek vooral via Elvis Presley, Ray Charles, Sister Rosetta Tharpe en Aretha Franklin. Het is muziek met een boodschap, het doet wat met je als je het binnenlaat. Geen wonder dat ik tot tranen toe geroerd zat bij Aretha’s vertolking van Amazing Grace in de tentoonstelling Gospel in Museum Catharijneconvent. Later was het dansen bij Shirma Rouse haar versie van Oh Happy Day! Deze laatste gospel vormt een beetje de rode draad door de tentoonstelling, want wist je dat Oh Happy Day de eerste gospel is die op de plaat werd gezet? (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

De geschiedenis van Gospel

De tentoonstelling Gospel neemt je mee naar het ontstaan van de gospelmuziek in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten. Ontdek de Storefront Churches waarbij men samenkwam in niet officiële kerkgebouwen om samen te bidden en zingen. Duik in boeken vol gospels en luister er naar bij de verschillende video’s. Bekijk bladmuziek en geniet van historische foto’s en momenten die belangrijk zijn voor de gospels. Maar vooral wat gospel echt betekent voor een ieder die het zingt en er naar luistert.


Van de plantages tot de popmuziek

De tentoonstelling Gospel draait om muziek. En om te weten waar gospel vandaan komt, moet je terug naar de Afrikaanse roots. Door middel van een indrukwekkende film ga je terug in de tijd naar het slavernijverleden. Op de plantages zongen de tot slaaf gemaakte Afrikanen de echte spirituals. Dat is de bakermat van de gospel, zoals wij die kennen. In de zaal wordt de film door originele muziekinstrumenten in vitrines geïllustreerd.

Gospels en protest

Martin Luther King jr. mag niet ontbreken in de tentoonstelling. We shall overcome, een schitterende gospel, is namelijk een soort hymne voor de strijd voor gelijke rechten geworden. Een prachtig lied, wat eigenlijk nog steeds past bij de strijd van onze zwarte medemens voor gelijke rechten. De muziek geeft kracht. Kracht om door te gaan. Er is een hele zaal gewijd aan Dr. Martin Luther King jr, Black Lives Matters en de kracht van gospel om door te gaan en gehoord te worden.

Audiotour

Eigenlijk ben ik nooit zo van de audiotour in het museum. De reden hiervoor is dat ik graag de kunstwerken op mij in wil werken, zonder dat er iemand in mijn oor souffleert wat ik ervan zou mogen vinden of wat er op het doek te ontdekken valt. Maar aangezien deze tentoonstelling draait om muziek mag de audiotour uiteraard niet ontbreken. Naast het feit dat het apparaat zelf inschakelt bij bepaalde video’s en zalen, kun je daarnaast nog de audio van video’s en audiofragmenten beluisteren. Je hoeft alleen het apparaatje als een afstandsbediening op het pictogrammetje te richten en je geniet van heerlijke muziek, geïnspireerde sprekers en natuurlijk van de begeleidende teksten van co-curator Shirma Rouse. O en er mag gedanst worden, want ook daar is gospelmuziek voor.


Muzikale reis door de geschiedenis

Gospel is een muzikale reis door de geschiedenis van de spirituals en gospelmuziek. Je komt de inspiratie van de gospel op moderne muziek (van soul tot r&b) tegen en luistert naar de meest mooie, indrukwekkende en ontroerende verhalen van zangeressen en zangers die allemaal hun hart hebben verpand aan gospel. Laat je overrompelen door gospel in de kerk, dans, zing mee met de songteksten op de ramen of laat je gewoon ontroeren. Het mag en kan allemaal. Hou je van muziek dan verrijkt deze tentoonstelling je kennis ervan. En wie weet word je verrast en ontdek je een muziekgenre om naar te luisteren. Ik heb in ieder geval genoten van deze muzikale tentoonstelling en ben nog lang niet uitgezongen. ♪ Oh happy day….♪

Praktische informatie

Tot en met 10 april 2023 geniet je van Gospel. Muzikale reis van kracht en hoop in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Via Catharijneconvent.nl kun je een reservering maken voor een dag en aankomsttijd. Eenmaal binnen mag je het museum plus de tentoonstelling net zo lang bezoeken als je wil. En geloof mij, je wil voor Gospel zeker de tijd nemen, want er is veel te zien en te horen. Het museum ligt aan de Lange Nieuwstraat te Utrecht, tussen het Domplein en Centraal Museum in. Het is makkelijk bereikbaar te voet, per fiets en met buslijn 2 (ringlijn Museumkwartier) van Utrecht Centraal Station.


(foto: Mike Bink)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.