dinsdag 28 februari 2023

Writing Berries Maandoverzicht Februari 2023

Februari is de kortste maand van het jaar en het is voorbij gevlogen! Deze maand stond voor mij in het teken van museumuitjes. En dan met name museumuitjes rondom Johannes Vermeer. Ik bezocht daarnaast het Van Gogh Museum en Museum Catharijneconvent. Februari had verschillende mooie verhalen in petto. Het werden er deze maand elf. Toepasselijk als je naar het Stadsbeeld kijkt van afgelopen maand. Ga er dus maar eens lekker voor zitten en geniet van het maandoverzicht. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Het jaar van Johannes Vermeer

2023 is uitgeroepen tot het jaar van Johannes Vermeer. Dompel je onder in Delft, zijn leven, zijn werken en natuurlijk zijn leven. Wist jij bijvoorbeeld dat Vermeer met zijn vrouw en 11 van de 15 kinderen bij zijn schoonmoeder in huis woonde?

Het Delft van Vermeer in Museum Prinsenhof Delft

Johannes Vermeer werd geboren in Delft. Hij woonde daar zijn hele leven, werkte er, stierf er en werd in Delft begraven in de Oude Kerk. Een bijzonder man met een sociaal netwerk wat in de tentoonstelling ‘Het Delft van Vermeer’ wordt ontrafelt.

Kiezen voor Vincent in het Van Gogh Museum

Wist je dat de Amandelbloesem door Vincent is geschilderd als kraamcadeau voor zijn neefje? Het is een van de bijzondere familieverhalen en kunstwerken die tot leven komen in de nieuwe tentoonstelling ‘Kiezen voor Vincent’. Ontdek de familie en de bedenker van het Van Gogh Museum.

Uitgelicht | Het Melkmeisje

Het Melkmeisje is een van die schilderijtjes waar ik altijd heel blij van word. Het is zo een betoverend en verstilt tafereeltje… Aangezien het dit jaar het Jaar van Johannes Vermeer is, mag dit werk best eens extra goed bekeken worden.

Dier van de Maand Berberaap

Berberapen zijn gezellige, wollige apen die wel van een paar apenstreken houden. In het wild kun je deze dieren in Marokko en Algerije tegenkomen. En op de Rots van Gibraltar. Dat is best bijzonder. Een van de redenen om eens meer over deze apen te leren.

Vermeer in het Rijksmuseum

Wat een bofkont ben ik toch, mocht ik zomaar naar Vermeer in het Rijksmuseum. Het is zo bijzonder om al die prachtige schilderijen bij elkaar te zien. Graag neem ik je mee in het oeuvre van Hollandse meester Johannes Vermeer.

Genieten van Gospel in Museum Catharijneconvent

Deze maand startte ik mijn museumbezoekjes in Museum Catharijneconvent. De tentoonstelling Gospel neemt je mee terug in de tijd naar de begintijd van de Gospel en brengt je langs allerlei prachtige verhalen uiteindelijk bij Gospelmuziek van nu. Dat is genieten, dansen, kippenvel, een lach en ja, een traantje (of twee).

Hond Gezond Sterke, gezonde tanden

Februari is de maand van de Gebitsverzorging voor huisdieren (en dan met name honden en katten). Een gezond gebit is juist voor dieren extra belangrijk. En daar kunnen wij mensen heel veel aan doen om die tanden en kiezen sterk en gezond te houden.

Schrijfcoachtip Eten en drinken beschrijven

Stinkende rauwe vis, sappige perziken waarvan het sap over je kin druipt, bruisende champagne die kietelt aan je neus… het beschrijven van eten en drinken in een verhaal of foodblog mag lekker smakelijk (of juist onsmakelijk) met veel woorden worden beschreven. Deze tips helpen je daar zeker bij.

Stadsbeeld Elfstedenrijder

Of er nog ooit een Elfstedentocht gereden gaat worden in Friesland is natuurlijk koffiedik kijken. Maar de eenzame Elfstedenrijder schaatst de horizon tegemoet, met de wind in zijn gezicht en knerpend natuurijs onder de schaatsen…

Goed Doel Barbary Macaque Awareness & Conservation

Deze maand staat in het teken van de Berberapen. GaiaZOO heeft met het Gaia Nature Fund 2023 zelfs uitgeroepen tot het Jaar van de Berberaap. Een goed moment om Barbary Macaque Awareness & Conservation eens in het welverdiende zonnetje te zetten.

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.