maandag 20 februari 2023

Hond Gezond Sterke, gezonde tanden

Ik kan het bijna niet geloven, maar mijn kleine pretletter is dus vorige week vrijdag 11 jaar geworden. Een mooie leeftijd voor een hondje die zich graag nog als een puppy gedraagt. Toch valt hij nu officieel onder de noemer ‘senior’ – en ja daar moet ik ook nog aan wennen! Het seniorengebit van honden is kwetsbaar en moet goed verzorgd worden. Als je het gebit van je hond al zijn hele leven goed verzorgd, dan hoeft je harige vriendje of vriendinnetje geen slechter gebit te krijgen op hogere leeftijd. Ieder jaar staat februari in het teken van de Gebitsverzorging bij huisdieren en daar draag ik graag een steentje aan bij. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Het gebit van de hond

Honden zijn alleseters en daar hebben ze dan ook een gebit voor. Echter ziet het gebit er van je hond heel anders uit dan die van jezelf. Zo heeft een hond 12 snijtanden, 4 hoektanden en 26 kiezen. Even ter vergelijking met een mensengebit: wij hebben 8 snijtanden, 4 hoektanden en 16 kiezen. Als je geluk hebt, dan heb je nog 4 verstandskiezen, deze hebben honden dan weer niet. Net als mensen hebben honden een melkgebit. Honden worden namelijk ook tandeloos geboren en tussen de derde en twaalfde week krijgt hij melktandjes. Deze zijn superscherp en helpen je puppy bij het eten van zijn eerste maaltje. Het wisselen naar het volwassengebit start rond de leeftijd van 3 maanden en kan tot de leeftijd van 7 maanden duren. Waar wij mensen het gebit vooral gebruiken om mee te eten (of om zo nu en dan een potlood of pen mee vast te houden), dient het gebit van een hond ook om dingetjes vast te pakken. Denk hierbij aan zijn favoriete speeltje of een tak. Ook zal je hond de tanden gebruiken om van zich af te bijten.

Gezond gebit is heel belangrijk

Net als bij mensen kunnen honden allerlei gebitsproblemen ontwikkelen. Veel voorkomende problemen zijn tandplak en tandsteen, het ontstaan van dubbele hoektanden, onderbeet of overbeet, het afbreken van elementen. Cariës komt nauwelijks voor bij honden, maar weer wel vaak bij mensen. Een onderbeet of overbeet is doorgaans weinig aan te doen – je kan je hond moeilijk een beugel indoen – maar wanneer tanden en kiezen afbreken of je hond dubbele hoektanden heeft, dan moet je hond echt naar de dierenarts. Dat geldt ook wanneer je hond veel tandsteen of tandplak op de tanden en kiezen heeft. Gebitsproblemen leiden tot pijn in de bek waardoor je hond niet wil eten (of spelen). Daarnaast kan tandsteen en tandplek voor een slechte adem zorgen, dat tanden gaan rotten en uitvallen en kan het zelfs ontstekingen veroorzaken in het lichaam. Zelfs de hartklep kan ontsteken door een slecht gebit. En dat willen we natuurlijk niet voor onze harige vriendjes.

Tandplak en tandsteen voorkomen

Net als bij mensen hebben sommige honden gewoon aanleg voor het ontwikkelen van tandplak en dus tandsteen. Dat is een feit. Sommige kleine hondenrassen zijn er ook weer gevoeliger voor dan grote rassen. Daarnaast speelt de voeding een grote rol bij het ontstaan van tandplak en tandsteen. Als je je hond rauw vlees geeft met veel botten dan knaagt hij zijn gebit wel schoon. Geef je dat liever niet dan heb je keuze uit natvoer en brokken. Zitten er veel suikers in deze producten, dan kan dit de aanmaak van tandplak bevorderen. Maar geen paniek; er zijn genoeg varianten hiervan van verschillende merken die dit niet hebben. Vraag er maar eens naar bij je dierenspeciaalzaak.

Knagen en knabbelen

Knagen is overigens een goede manier om tandplak te voorkomen. Dat kan dus door middel van rauw eten, maar je kan je hond ook een tandenpoetskluif of tandenpoetsspeeltjes geven. De mijne krijgt iedere dag een kluif om de tanden te poetsen en hij heeft verschillende speeltjes om die tanden schoon te maken (voor zijn verjaardag pas nog een nieuwe gehad). Knagen zorgt ervoor dat de tanden schoon schuren (bij gebrek aan een beter woord), net zoals wij dat doen met een tandenborstel (met beleid natuurlijk).

Tandenpoetsen

Over tandenpoetsen gesproken; je kan de tanden van je hond ook poetsen met speciale hondentandpasta. Deze kun je inmasseren met een tanddoekje of een steriel gaasje om je vinger, maar ook met een speciale tandenborstel voor honden. De dierenarts of medewerker van de dierenspeciaalzaak kan je daar nog veel meer over vertellen.

Controle bij de dierenarts

Zelf ga ik twee keer per jaar op bezoek bij de tandarts, dus waarom zou je het gebit van je hond niet geregeld laten controleren door de dierenarts? Deze maand kan dat zelfs op veel plekken gratis. Op de website van Maand van de Gebitsverzorging lees je daar nog veel meer over. Ook kun je er online een gebitscheck doen voor je hond (en kat) en filmpjes bekijken met poetsinstructie en meer lezen over hoe je zelf gebitsproblemen bij je huisdier moet herkennen. Zo doe je er in ieder geval alles aan om het gebit van je hond zo gezond en sterk mogelijk te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.