woensdag 27 juli 2022

Schrijfcoachtip Taalmaten van Onze Taal

Moet het werkwoord nu wel of niet met een -d, -t of -dt geschreven worden? Is het die, deze, dat of dit? Schrijf je nu alle of allen? Taal kan soms heel verwarrend zijn. Bijvoorbeeld doordat taal steeds verandert, maar ook door allerlei vervoegingen en uitzonderingen op de taalregels. En dan is er nog het verschil tussen schrijven en spreken. Om iedereen een beetje tegemoet te komen, heeft Onze Taal handige Taalmaten ontwikkeld. En ja, ik als ervaren schrijver gebruik ze ook. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Stroomdiagrammen

De meest voorkomende taalvragen worden aan de hand van handige stroomdiagrammen. Ieder diagram begint met een taalvraag. Bijvoorbeeld over ’t Kofschip, na of naar en jou of jouw. Per vraag is er een diagram – dit om het duidelijk uit te kunnen leggen. Je hebt per taalvraag steeds een optie om de vraag met Ja of Nee te beantwoorden. Het antwoord leidt je de ene keer naar een duidelijk antwoord. Soms is er een tussenvraag nodig om tot het juiste antwoord te komen. Het meest fijne is dat de afbeeldingen en PDF’jes meteen uitleggen wat precies een voorzetsel of werkwoord is in duidelijke taal. Hierdoor kan iedereen gebruik maken van deze Taalmaatjes. Bovendien worden er handige voorbeelden gegeven om te onthouden wanneer je bijvoorbeeld een d, t of dt plaatst achter het werkwoord en of je jou of jouw moet schrijven.

Onze Taal

Onze Taal is een taalvereniging die via verschillende media taal uitlegt en leuk maakt. Ooit is het begonnen als een genootschap van taalpuristen, maar inmiddels is de stichting uitgegroeid tot een plek waar taalliefhebbers bezig kunnen zijn met taal. Er is een tijdschrift, een nieuwsbrief met toffe taalweetjes, een taalloket en de website waar je kan spelen met taal. Zo zijn er puzzels, dictee-uitdagingen en dus de TaalMaten. Heb je vragen over taal, een opfrisser nodig over de tussen -n of wil je gewoon meer leren over de grammatica van de Nederlandse taal? Dan ben je bij Onze Taal aan het juiste adres.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.