vrijdag 8 juli 2022

Uitgelicht | Ouwehands Dierenpark Rhenen

Op 18 juni vierde Ouwehands Dierenpark in Rhenen een groot feest. Op die dag bestond het park 90 jaar! Hiermee is Ouwehands Dierenpark een van de oudere dierenparken van Nederland. In die 90 jaar heeft het park veel meegemaakt (met als dieptepunt toch wel de Tweede Wereldoorlog). Gelukkig ligt die tijd nu ver achter het park en is er heel veel aan de toekomst gebouwd. Tijd om dit park eens in de spotlight te zetten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Van kippenhouderij…

Begin 1900 verhuisde Cor Ouwehand van Rotterdam naar Rhenen. Niet om een dierenpark te beginnen, maar om een sigarenfabriek te starten. Dat liep op zich wel aardig, maar zijn hart lag er niet. Daarom startte hij rond 1919 op de Grebbeberg van Rhenen iets heel anders, namelijk een kippenhouderij waar je bijzondere kippenrassen kon bekijken. Naast de kippen kon je er ook wasberen, pauwen en fazanten bekijken. De boeren kwamen eerder daarvoor, dan voor de exotische kippen.

…naar dierenpark

Eind jaren twintig ging het met de exotische kippenhouderij niet zo goed. Maar de andere dieren in het park; dat waren de trekpleisters voor bezoekers. Daarom besloot Cor Ouwehand om zijn kippenboerderij om te bouwen tot een dierenpark. Om erachter te komen hoe hij dit het beste kon doen, ging hij eerst bij de buren kijken. Zo reisde hij af naar andere parken in Nederland en Europa om het vak ‘af te kijken’. Daarna werd het park ingericht en opende het op 18 juni 1932 de deuren voor iedereen als Ouwehands Dierenpark.


Oorlogsjaren

Tijdens de Slag om de Grebbeberg in 1940 heeft het park grote verliezen geleden. Op last van het Nederlandse leger moesten gevaarlijke dieren worden gedood. Cor deed dit zelf, want hij vertrouwde alleen zichzelf met deze moeilijke taak. De olifant en het nijlpaard werden losgelaten in het park zelf en alle dieren die hij mee kon nemen, doken onder in de oude sigarenfabriek. Na de oorlog trof Cor een ravage aan en de achtergebleven dieren hadden het helaas niet gered. Toch stroop hij de mouwen op om zijn dierenpark weer op te gaan bouwen.

Wederopbouw

De wederopbouw van het park ging moeizaam. Het duurde tot 1953 voordat de schadeherstelbetalingen ook daadwerkelijk werden uitgekeerd. Cor heeft dit helaas niet meegemaakt; hij overleed in 1950. Zoon Bram Ouwehand en zijn zwager Jo Baars namen het stokje van Cor over. Onder hun leiding bouwde het park gestaag op en het terrein verdubbelde zich naar 22 hectare grootte. Veel dieren hadden meer ruimte nodig en het park werd gedwongen om keuzes te maken, aangezien het niet meer mocht uitbreiden van de gemeente. Hierdoor werd er voor een aantal diersoorten een ander huis gezocht.


Berenbos

Een van de mooiste plekken in het park (althans, dat vind ik) is het Berenbos. Ouwehands Dierenpark was het eerste Europese dierenpark wat een dergelijk natuurlijk berenbos aanlegde. Het bos is bedoeld als veilige haven voor mishandelde bruine beren. De bewoners zijn beren die werden gebruikt als dansbeer, beren voor jachtfok of circusbeer. Nu nog wonen er Europese bruine beren die zijn opgevangen uit hachelijke situaties. Het 2 hectare grootte bos wordt door Bears in Mind voor de opvang gebruikt en bestaat sinds 1993. In het Berenbos woont overigens ook een roedeltje wolven.


Bijna failliet…

De komst van het Berenbos vergrootte niet direct het aantal bezoekers van het park. Eind jaren negentig ging het zelfs zo erg bergafwaarts met het park dat er een faillissement boven het hoofd van het park hing. Dat kon investeerder, zakenman en multimiljonair Marcel Boekhoorn niet aanzien en kocht het park in 2000. Een van zijn ideeën die het park weer in de spotlight plaatste, waren de opnames van de tv-serie ZOOP, waarin een groep jongeren opgeleid wordt tot Rangers in het dierenpark. Daarnaast investeerde hij in de verbetering van verblijven voor de leeuwen, tijgers, ijsberen en Afrikaanse olifanten, zorgde hij dat Ravot Aapia kon worden verbouwd en kwam er een nieuw restaurant. Daarnaast heeft Marcel zich ingezet om de reuzenpanda naar het park te halen.


Pandasia

Een van de laatste grote projecten wat is opgetrokken in Ouwehands Dierenpark is natuurlijk Pandasia. Hierdoor kun je een mooi berenrondje wandelen in het park (van de panda’s naar het berenbos, langs de Maleise beren om te eindigen bij de ijsberen), maar het is vooral een schitterend verblijf met een Chinees restaurant, pandawinkel en twee grote verblijven voor de reuzenpanda’s. Aan de ene kant wonen vrouwtje Wu Wen met haar zoon Fan Xing en aan de andere kant woont Xing Ya. Fan Xing is inmiddels oud genoeg om weer naar China terug te keren. Dit zal ergens in het najaar gebeuren.


Bijzonder dierenpark

Het park heeft veel bijzondere diersoorten, verblijven en speelplekken waardoor je samen meer leert over het dierenrijk. Met zo een rijke geschiedenis is en blijft het ook wel een heel bijzonder dierenpark. Gefeliciteerd Ouwehands Dierenpark! Op naar nog vele jaren erbij.

Wil jij het park ook eens bezoeken? Kijk dan op Ouwehand.nl en ontdek meteen wat er allemaal te zien en te doen is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.