dinsdag 5 juli 2022

Genieten van Sesamstraat bij Oude Ambachten & Speelgoedmuseum Terschuur

♪Laat je speelgoed staan, schuif gezellig aan bij Sesamstraat ♪. Sesamstraat, wie is er niet groot mee geworden? Het Oude Ambachten- & Speelgoedmuseum Terschuur heet iedereen welkom om lekker te komen genieten van de vrolijkste straat van Nederland en haar bewoners. Bert, Ernie, Tommie, Grover, Ieniemienie, Pino, Purkje, Elmo, Oscar en Koekiemonster zijn sowieso van de partij. Leer over de geschiedenis van deze gezellige straat, haar bewoners in Nederland en over de grens en natuurlijk over de geestelijk vader van dit alles; Jim Henson. Een feest der herkenning en een ontdekkingsreis voor jong en oud. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Welkom in Sesamstraat

Dat de bewoners van Sesamstraat in Terschuur zijn komen wonen, merk je al bij de entree. Twee gezellige caravannetjes staan op je te wachten en vervolgens word je door Tommie (Poehee!) en een grote Ernie in de hal welkom geheten. De speciale tentoonstelling bevindt zich op route B en is een echte viering van het programma. Als je aankomt, word je wederom begroet met een enthousiast POEHEE en zie je Kermit en Miss Piggy elkaar het ja-woord geven. Maar, die wonen toch niet in Sesamstraat? Dat klopt, maar naast een ode aan de gezelligste straat van Nederland eert deze tentoonstelling ook geestelijk vader Jim Henson en andere iconen die hij heeft bedacht. Fraggle Rock, Dinosaurs, Muppets en de Beer in het blauwe huis kom je in de tentoonstelling ook zeker tegen.



Vrolijke spulletjes

De tentoonstelling bestaat uit heel veel leuke speelgoedjes, boekjes, platen en andere spulletjes. Knuffels spelen ook zeker een grote rol. Zo zijn er vitrinekasten vol met Bert & Ernie poppen, Koekiemonster knuffels, Elmo en Zoë popjes en nog veel meer. Je kijkt werkelijk je ogen uit! Er zijn kopjes, bekertjes, glazen, rietjes, rubberen figuurtjes, handpopjes, knuffels (heel veel), spelletjes, puzzels en zelfs speeldoosjes en speelgoed. Misschien ontdek je wel – net als ik – spulletjes die je zelf had of nog hebt.



Bewoners van de langste straat

Sesamstraat is een heel lange straat, want in ieder land wonen eigen bewoners. Voor Nederland zijn dat Tommie, Ieniemienie, Pino en Purk. In de tentoonstelling is er een hele wand speciaal voor hun. Op de Wall of Fame kom je de Nederlandse bewoners tegen, namelijk Sien, Tante Paula, Lot, Meneer Aart, Frank en Opa Lex. Een aantal bewoners zijn er natuurlijk niet meer, dus het is een echt een muur vol jeugdsentiment. Overigens kom je ook nog bewoners uit andere landen tegen, zoals Samson en Tiffy uit Duitsland en Abelardo uit Mexico bijvoorbeeld. Een bijzonder straatje, nietwaar.



Schuif gezellig aan…

De tentoonstelling is een en al nostalgie. Van de liedjes in de jukebox tot de boekjes in de leeshoek; het is op en top genieten. Daarnaast zijn er twee televisieschermen waarop filmpjes te zien zijn van de leukste straat en een nostalgische beeldbuis met de allereerste opening van Sesamstraat uit 1976! Bekijk de vitrines en ontdek onder meer Call Sheets en scripts, lees de verhalen over Jim Henson en de Nederlandse bewoners, geniet van de vitrines met familieleden van de Sesamstraat bewoners die hun eigen shows hadden en meer. Zelfs Oscar heeft niets te zeuren, behalve dan dat je van Meneer Aart niet aan hem mag zitten. Maar dat snappen we wel.



Echte aanrader

Haal je hart op en geniet van de nostalgie van de Sesamstraat tentoonstelling in het Oude Ambachten- & Speelgoedmuseum. Overigens is het hele museum een feest der herkenning. Ontdek allerlei (vergeten) beroepen, ontdek spulletjes uit vroeger tijden van de keuken tot aan de slaapkamer. Het museum staat boordevol bijzondere verzamelingen en objecten. En op zolder bevindt zich het Speelgoedmuseum met nog meer nostalgisch speelgoed. Meer over dit bijzondere museum lees je in het artikel Ontdek het Oude Ambachten- & Speelgoedmuseum Terschuur. Voor openingstijden, informatie en tickets ga je naar Ambachtenmuseum.nl.

1 opmerking:

  1. Wat geweldig! Oh, kan ik eindelijk weer eens Sesamstaat kijken en daarna naar bed. Superleuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.