maandag 4 juli 2022

Zomer in zicht: doe een educatief uitje

De zomervakantie staat voor de deur en je kinderen hebben alle reden om lekker te ontspannen, buiten te spelen, videospelletjes te doen en te genieten van het goede leven. Het is immers vakantie! Tijd om er lekker met elkaar op uit te gaan. En zo een uitje mag best een beetje leerzaam zijn. In Nederland kennen we verschillende plekken waar je geniet van een overheerlijk dagje plezier, waarvan je tevens iets van opsteekt! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Educatie zit in ieder uitje

Wist je dat een leerzaam moment in ieder uitje verstopt kan zitten, zelfs wanneer je dit niet verwacht? Iedere keer dat je iets nieuws leert, is een leerzaam, educatief momentje, nietwaar. Daarom kan een attractiepark of een wandeling door het bos ook heel leerzaam zijn. Bijvoorbeeld wanneer je dat ene sprookje nog niet kende, op zoek gaat naar hoe het mos groeit of probeert vogeltjes te identificeren; het is allemaal leerzaam. Uiteraard is het ene dagje uit educatiever dan het andere en het is helemaal aan jou om op zoek te gaan naar dat leerzame moment.

Openluchtmusea

In de zomer is het extra leuk om met de kinderen naar een openluchtmuseum of een kasteel te gaan. Het Archeon, Nederlands Openluchtmuseum, Vesting Bourtange, Museum Kaap Skil, Muiderslot, Kasteel De Haar en het Zuiderzeemuseum zijn enkele van deze musea en kastelen waar je terug gaat in de tijd en daar spelenderwijs toch iets van opsteekt. Daarnaast ben je lekker in de buitenlucht en dat is in de zomer natuurlijk extra fijn.

Ontdekmusea

Heel educatief en superleuk voor kinderen zijn musea waar iets te ontdekken valt. Het Groote Museum in ARTIS, NEMO, Het Universiteitsmuseum, Natuurmuseum Fryslân en Naturalis zijn voorbeelden van musea waar kinderen (en volwassenen natuurlijk ook) op ontdekking gaan en daarbij ook dingen mogen doen. Het stukje ‘zelf doen’ maakt een museumbezoek zoveel leuker en interessanter.

Musea voor kinderen

Er zijn nog veel meer musea in Nederland waar kinderen van genieten. Je vindt ze allemaal – met recensies van kinderen – op Museumkids.nl. Hier vind je onder meer Museum Speelklok, Het Gevangenismuseum, Nederlands Bakkerijmuseum, nijntje museum en Storyworld als Kidsproof musea. In deze musea is gedacht aan hoe kinderen tegen de wereld aan kijken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer leuke musea waar kinderen van zullen genieten, zoals het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur, Anton Pieck museum (door de link met de Efteling), De Rembrandt Experience en meer.

Tip: ontdek 1 kunstwerk

Wil je je kinderen kennis laten maken met Vermeer, Rembrandt of Vincent van Gogh? Dan is een uitje naar een ‘gewoon’ museum ook heel tof. Focus je met de kinderen dan op één kunstwerk. De rest ga je ook bekijken, maar eentje ga je samen eens goed bestuderen. Het straatje van Vermeer, het Melkmeisje, de Nachtwacht, de rondreizende Vaandeldrager, de Zonnebloemen of het Gele huis… het zijn allemaal werken waar je iets over kan vertellen. Stel elkaar vragen als: ‘Wat zie je? Wie zie je? Waar zou het zijn? Wat vind je ervan?’ en vorm zo een mening.

Leren van de dieren

Dierentuinuitjes zijn overigens net zo educatief als museumuitjes. Wil je je kind (of jezelf) niet meteen overvoeren met alle informatie die er over de dieren te vinden is, dan kun je ook hier zeggen: ‘we focussen vandaag op één dier.’ Begin met dieren die kinderen makkelijk herkennen, zoals een olifant, leeuw, tijger, aap of beer. Lees jezelf vast een beetje in, ga naar dierverzorgingspraatjes en lees de bordjes bij het verblijf samen door. Maak er geen spreekbeurt van, maar zeg eens: ‘Goh, wist je dat een tijger van zwemmen houdt?’ Door het te verpakken in weetjes, maak je het gewoon veel leuker om je kind iets nieuws te leren. Overigens zullen verschillende dierentuinen ook deze zomer toffe activiteiten gaan organiseren, waarvan je ook wat leren kan.

Ander soort uitje

En dan zijn er nog talloze andere leerzame uitjes. Wandelen over een blote voetenpad of ’t Wad bijvoorbeeld, maar ook een imker of boerderij bezoeken, naar de kinderboerderij, forten bezoeken en geo-cachen. Wees creatief en vergeet niet… na een educatief uitje mag er best weer een dag geluierd worden in de tuin of op het balkon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.