donderdag 21 juli 2022

Stadsbeeld Aalscholver

Heb jij wel eens een grote zwarte vogel bij het water gezien, bijvoorbeeld in de top van een boom of lantaarnpaal, die met zijn vleugels een beetje wijd in de zon of wind zit? Dan heb je waarschijnlijk een aalscholver gezien. Aalscholvers zijn prachtige vogels. Deze grote vogel, die wel een spanwijdte tot 149 cm kan bereiken, kan heel goed vissen en zwemmen. Hij heeft dan ook zwemvliezen tussen de tenen. Na een maaltijd met bijbehorend bad, droogt hij in die typische ‘vleugels wijd’-houding zijn veren tot het tijd is voor een nieuwe maaltijd. Die typische houding is gevangen door kunstenaar Peter Petersen in een schitterend beeldje genaamd ‘Aalscholver’; het stadsbeeld van deze maand. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)



Aalscholver

gemaakt door: Peter Petersen
gemaakt van: brons
bestaat uit: een vogel op een houten paaltje in combinatie met een bordje op het vasteland met opschrift
te vinden in: het water aan de Maarsseveensevaart ten overzijde van de Bethuneweg in de Bethunepolder (Tienhoven, provincie Utrecht)
droogt daar zijn vleugels sinds: 2005

Aalscholver in de natuur

Het meest bijzondere aan dit standbeeldje vind ik de plaatsing. Het staat middenin de natuur op een plek waar je zomaar aalscholvers zou kunnen tegenkomen. Ga je wandelen door het gebied van de gemeente Stichtse Vecht in Utrecht, dan kom je via bruggetjes en wandelpaadjes er vanzelf wel langs. Ook tijdens een mooie fietstocht staart deze aalscholver je aan. Het beeld is niet heel klein, maar toch moet je wel even weten waar het staat. Dat maakt de ontdekking van dit standbeeldje eigenlijk extra leuk. Wat ook heel bijzonder is, is het mozaïek bankje wat erbij staat. Het nodigt je meteen uit om van de omgeving te genieten! Het standbeeldje is gemaakt in opdracht van Stichtse Groenlanden en Staatsbosbeheer. Een tof detail is dat er een identieke aalscholver (samen met andere beelden van de kunstenaar) is neergestreken op Vlieland


Beelden van dieren

Peter Petersen werd in 1947 geboren in Hilversum. Een grote tijd heeft hij in ’t Gooi gewoond, maar Harderwijk trok ook – volgens overlevering spoelde daar ooit een Deense schipbreukeling aan, de voorvader van Peter – en hij woonde lang in dit oude vissersdorp. In 1984 verhuisde hij met zijn gezin naar de Bethunepolder (tussen Maarsseveen en Tienhoven) om daar zowel aan zijn beeldende kunst te werken als een boerderijbedrijf op te zetten. Daar ontdekte hij de liefde voor het beeldhouwen van realistische dieren. De polder biedt hem heel veel inspiratie en dat geldt ook voor Vlieland. Oerhollandse dieren vormen de inspiratiebron voor zijn werk, maar in opdracht maakt hij ook wel exotische dieren, uitgestorven dieren of fantasiedieren in brons. Op zijn website PeterPetersen.nl vind je allerlei beelden van zijn hand. Wellicht zoek ik die ook nog eens op voor een aflevering van Stadsbeeld.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.