dinsdag 1 februari 2022

2022 Jaar van de Eikelmuis

In Nederland leeft een heel geinig knaagdiertje, genaamd de eikelmuis. Hij heeft een lange pluimstaart, kleine oortjes van zo’n 2 centimeter en heeft een kaneelbruine vacht met witgele tekeningen. Zelf wordt dit koddige knaagdiertje met zijn zwarte maskertje tussen de 10 en 17 centimeter groot, de staart kan tussen de 9 en 15 centimeter lang worden. De eikelmuis leeft van noten, zaden, vruchten, bloemknoppen, slakken en insecten. En je vindt hem… bijna niet meer in Nederland. De eikelmuis wordt met uitsterven bedreigd en daar willen GaiaZOO en DierenPark Amersfoort samen met de Zoogdiervereniging wat aan doen. (foto’s: Wesley Overman)

Deze muis is geen muis

De eikelmuis wordt dan wel muis genoemd, maar net als een vleermuis is hij dat technisch gezien helemaal niet. Het diertje is wel een knaagdier en behoort tot de groep slaapmuizen, wat familie is van de eekhoorn. Volg je het nog? Er is weinig bekend over dit diertje en daar willen dus de Zoogdiervereniging samen met dierenparken iets aan doen. Want een dier leren kennen, is het leren bewonderen en dan wil je er iets voor doen. Wat wel bekend is, is dat het dier op de Rode lijst staat als ernstig bedreigd. Maar wat het dier nodig heeft om te overleven… Dat is dus niet echt bekend. Vandaar dat het onderzoek wordt gestart, samen met de dierenparken.

De Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging is een instantie in Nederland die onderzoek doet naar, je raadt het al, zoogdieren in het wild. Het bestaat al sinds 1952. De organisatie vergaart kennis door onderzoek in de natuur en uitwisseling met andere organisaties. Hierdoor weten ze precies wat er speelt in de Nederlandse bossen, heide en duingebieden. Uiteraard wordt er ook kennis opgedaan over de grens. Meer over de Zoogdiervereniging ga ik deze maand vertellen in de rubriek Goed Doel.

De eikelmuis in de dierentuin

GaiaZOO heeft een fokprogramma voor de eikelmuis opgezet toen zij er in 2017 achter kwamen dat er slechts vijf eikelmuizen in het wild waren waargenomen in Limburg. Het doel van het fokprogramma was om de dieren weer bij te plaatsen in het wild. Dit jaar heeft het park weer tientallen eikelmuizen kunnen bijplaatsen in het Limburgse landschap. Maar er is meer voor nodig dan dat. Er is nog te weinig kennis over de ideale leefomstandigheden van de eikelmuis en daarom wordt er gestart met een onderzoek naar hun voedsel, slaapplekken en favoriete bomen of struiken die de dieren graag gebruiken. Met de opgedane kennis wordt hun leefgebied beter ingericht, zodat de populatie eikelmuizen weer kan groeien. DierenPark Amersfoort huisvest eikelmuizen in de Dassenburcht in het park. Deze kleine ambassadeurs zullen bezoekers meer gaan ‘vertellen’ over hun soortgenootjes in het wild.

Jaar van de eikelmuis – help mee

In het Jaar van de Eikelmuis worden er allerlei activiteiten georganiseerd om iedereen te betrekken bij de bescherming van de eikelmuis. Op 27 januari start op het YouTube kanaal van de Zoogdiervereniging het eerste webinar, zodat je de eikelmuis beter leert kennen. Bij GaiaZOO kun je een eikelmuis adopteren en DierenPark Amersfoort heeft onder meer een inzamelactie met statiegeldflesjes en een donatiezuil. Meer weten over deze actie? Kijk dan op Zoogdiervereniging.nl. En help mee de eikelmuis meer bekendheid te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.