woensdag 23 februari 2022

Schrijfcoachtips voor tekstschrijvers

Het afgelopen jaar heb ik mij vooral gericht op het geven van tips voor schrijvers van verhalen en romans. Als schrijfcoach help ik overigens net zo graag (beginnende) tekstschrijvers op weg als zij vast komen te zitten in het schrijversweb. Dit jaar ga ik daarom (beginnende) schrijvers van blogs, nieuwsartikelen, persberichten en meer wat vaker van handvatten voorzien om goede teksten te schrijven. Want hey, wie schrijft die blijft en we maken met zijn allen genoeg mee om hele websites over te vullen! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Heb je een prangende vraag waar je wel meer over zou willen lezen? Stuur gerust een mail: berry.denijs@gmail.com en wie weet behandel ik je vraag wel in een volgende blog.

1. Kilometers maken

Nee, niet met de benenwagen, fiets of auto, maar met je pen en papier. Okay, direct op de computer mag ook. Hoe meer je namelijk schrijft (kilometers) des te makkelijker rijg je mooie zinnen aan elkaar. Je leert vanzelf dan mooie zinnen schrijven en hoe je een tekst netjes opbouwt. Gewoon, door het veel te doen. Hierbij kan ik echter (vul)pen en papier ook aanraden, want met de hand schrijven vergt iets meer tijd. Deze tijd gebruik je dan om na te denken over wat je wil vertellen, waardoor je tekst nog beter wordt. Heb je geen opdrachten? Maak dan kilometers door gewoon artikelen voor jezelf te schrijven. Schrijf eens over je hobby’s, je favoriete muziek of sport. Het maakt niet uit waarover, als je maar schrijft.

2. Oefen verschillende tekstlengtes

Als je voor een opdrachtgever gaat werken, dan werk je meestal met een maximum aantal woorden per tekst. De ene keer zal je een boodschap in 1.000 woorden moeten verpakken, de andere keer slechts in 10. Oefen daarom met teksten schrijven van verschillende lengtes. Schrijf bijvoorbeeld over hetzelfde onderwerp en maak een tekst van 50, 100, 150, 200, 250 et cetera woorden. Zo oefen je om de juiste informatie bijeen te brengen en ontdek je hoe diep je op een onderwerp kan ingaan.

3. Ken je eigen schrijfsnelheid

Vroeger kreeg ik de bijnaam ‘schrijfkanon’ mee, omdat ik in korte tijd veel woorden kan wegzetten en samenbrengen tot een vloeiende, leuke en interessante tekst. Dat ik dit kan, heeft vooral te maken met die kilometers maken en weten waar je je beste informatie vandaan plukt (maar daar heb ik het later in het jaar nog wel over). Hoe snel je een opdracht kan vervullen, hangt dus helemaal af van je persoonlijke snelheid. Vraag eens of iemand je een opdracht geeft (bijvoorbeeld: ‘Schrijf 500 woorden over cassis’) en ga daarmee aan de slag. Laat een stopwatch meelopen en time daarmee hoelang je over research en schrijven doet. Je mag de stopwatch pas stoppen als je helemaal tevreden bent over je tekst. En? Hoe lang deed je erover? Deze oefening kan je meerdere keren in je schrijfcarrière herhalen, want als je eenmaal kilometers maakt, gaat het typen ook steeds sneller! In ieder geval krijg je zo inzicht in hoeveel opdrachten je bijvoorbeeld per dag kan schrijven. Goed om te weten als je een planning moet maken.

4. Maak unieke content

Ik kom nog wel eens websites tegen waarvan ik denk: ‘Hey, dat heb ik letterlijk zo gelezen in een persbericht!’. Okay, ik geef toe, ik neem soms ook een letterlijke zin over, maar dat doe ik als ik echt zelf geen mooiere kan bedenken. Unieke content schrijven is lastig, want heel veel dingen zijn al geschreven én dan heb je nog te maken met bepaalde spreekwoorden, gezegden en woordcombinaties die gewoon bij elkaar horen (zoals ‘Uit onderzoek is gebleken’). Je ontkomt niet altijd aan het overnemen van dezelfde zinsneden, maar… probeer wel altijd je tekst geheel in eigen woorden te schrijven. Al is het 100 keer gedaan. Er is altijd ruimte voor versie 101.

5. Lees andere blogs en dergelijke

Lezen! Dat is dé manier om een betere schrijver te worden. Dat geldt voor als je verhalen wil gaan schrijven en voor bloggers en tekstschrijvers. Wil je je specialiseren in het schrijven van persberichten? Probeer op zoveel mogelijk perslijsten te komen staan om te kijken hoe anderen het doen. Ga je juridische artikelen maken? Zoek een tijdschrift of website die daarbij aansluit. Door juist daar naar op zoek te gaan, leer je om zelf een betere tekstschrijver te worden. Maar; maak dan wel weer unieke content en laat gerust je eigenlijk persoonlijkheid een beetje doorschemeren in de teksten die je schrijft. Vaak vinden opdrachtgevers dat juist heel leuk.

Veel schrijfplezier gewenst!

1 opmerking:

  1. Vijf hele waardevolle tips! Leren schrijven is beginnen met schrijven en dat vooral heel lang volhouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.