woensdag 2 februari 2022

Dierentuinnieuws geboortes & opvangdieren

Hoera! De dierentuinen zijn weer open. De verschillende parken van Nederland hebben afgelopen week (en vooral in het weekend) veel bezoekers mogen ontvangen. Hoe gezellig is dat! En er is natuurlijk ook weer veel te zien, want er zijn heel wat dieren geboren de afgelopen maand. Daarnaast is de bezetting in de zeehondenopvangcentra aardig opgelopen. Ook daar lees je meer over in deze Dierentuinnieuws. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Toren van Gaia

Wist je trouwens dat op 9 december de plannen voor Toren van Gaia zijn gepresenteerd? Deze bijzondere uitkijktoren gaat tot stand komen met de gemeente Kerkrade en GaiaZOO. De toren wordt 17 meter hoog (dat zijn drie giraffen) en komt bij de entree van het park te staan in het weiland bij de Lakenvelder koeien. Vanaf deze houten toren met wenteltrappen heb je een prachtig uitzicht over de dierentuin en natuurlijk Kerkrade zelf. De Toren van Gaia is zonder ticket aan de dierentuin te beklimmen, maar niet buiten openingstijden van het park. De toren gaat onderdeel uitmaken van de herinrichting van het entreegebied van GaiaZOO en zal zo rond de zomer van 2022 klaar zijn. Het entreegebied gaat ook een nieuwe bezoekersservice en een volière voor Limburgse vogels gaan bevatten. Je kan de bouw volgen via de social media kanalen van GaiaZOO en Beleef Kerkrade. (foto: GaiaZOO)

*Beschuit met muisjes-nieuws*

Galago-apen geboren in DierenPark Amersfoort

Kijk nou wat een koddig koppie met die twee grote, zwarte kijkers erin! Dit is een Senegal galago en het diertje is pas geboren in DierenPark Amersfoort. In januari zagen maar liefst twee van deze nachtaapjes het levenslicht en ze doen het hartstikke goed. In het wild komen deze dieren voor op de savannes van Senegal tot Somalië en Tanzania. Als de moeder drachtig is, dan bouwt ze een nest van bladeren en takjes. Na vier maanden worden de jonge geboren en voor een deel opgevoed in het nest. Als moeders op zoek gaat naar eten dan neemt ze haar kleintjes in de bek mee. Ook leuk om te weten: jonge galago’s hebben onderling een eigen babytaal bestaande uit geluiden die oudere dieren niet meer gebruiken. (foto: DierenPark Amersfoort)

Witgezichtsaki geboren in AquaZoo Leeuwarden

De eerste geboorte van het jaar voor AquaZoo vond plaats bij de witgezichtsaki’s. Het aapje werd aan het einde van januari geboren en maakt het goed. De witgezichtsaki is een kleine apensoort die je vooral tegenkomt in Suriname en andere landen van Zuid-Amerika. In het wild gaat het niet zo goed met de saki, maar daarvoor is het Europees managementprogramma voor in het leven geroepen. In AquaZoo leven momenteel vier dieren van deze soort: de ouders, een twee jaar oude zus en de pasgeborene waarvan het geslacht nog niet bekend is, omdat de kleine nog veilig in de vacht van mama verkeert. De apen delen in de Friese dierentuin het verblijf met de Azara’s agouti, pinché aap en tweevingerige luiaard. (foto: AquaZoo Leeuwarden)

Nubische giraffe geboren in Beekse Bergen

De savanne van Safaripark Beekse Bergen heeft er weer een nieuwe telg bij en wel een Nubische giraffe met de naam M’toto (wat ‘klein kind’ betekent in het Swahili). Het is een mannetje en het eerste kind van moeder Nova. Dat maakt het altijd spannend, zo’n geboorte. Maar zowel moeder als jong maken het goed. In het begin had hij wat last van zijn darmen, maar dat is allemaal goed gekomen. Hij drinkt goed en hij groeit flink. Vanwege het koude weer zal M’toto en zijn moeder nog wel even op stal blijven. Het is mogelijk om op kraamvisite te gaan. (foto: Mariska Vermij-van Dijk/Beekse Bergen)

*Zeehondenopvang-nieuws*

Adopteer een zeehond voor Valentijn

Laat je eens van je meest lieve, knuffelbare kant zien en geef je Valentijn een adoptie op een zeehond uit Zeehondencentrum Pieterburen cadeau. Speciaal voor Valentijn is het adoptiepakket uitgebreid met een zeehondenarmband. Deze is er in gelimiteerde opgave, dus op is op. Adoptiepakketten daarentegen zijn nooit op. Je kan kiezen uit verschillende zeehonden. Het gelimiteerde Valentijnspakket bestaat uit een speciaal adoptiecertificaat in stijl van Valentijnsdag – met foto van de zeehond, gepersonaliseerd met naam en jouw persoonlijke boodschap, informatie over de adoptiezeehond, een zeehondenkaart om zelf te beschrijven en limited edition zeehondenarmbandje, met roze of blauwe kleur. De lengte van deze armband is 22 centimeter. En als de zeehond wordt vrijgelaten ontvangt je Valentijn daar ook nog eens foto’s van! (foto: Zeehondencentrum Pieterburen)

Adopteer opvangzeehond Jip

Ook in de zeehondenopvang van Ecomare Texel zijn er veel zeehonden opgevangen. Op dit moment worden er 14 zeehonden verzorgd. Eén daarvan is grijze zeehondje Jip die op 24 december op het strand van de Hors is gevonden. Bij binnenkomst woog Jip 11 kilogram. Inmiddels is hier al wat gewicht bijgekomen en eet Jip al helemaal zelf. Ze zal echter nog een paar weken in de opvang blijven totdat ze genoeg is aangesterkt om weer naar zee te kunnen gaan. De verzorging van een zeehond kost veel geld, van vis tot dierenartskosten en van verwarming tot het waarborgen van de waterkwaliteit… met een adoptie kun je hier een steentje aan bijdragen. De adoptie kost € 60,00 en je adopteert met maximaal 100 mensen deze zeehond, zodat het adopteren van een dier voor meer mensen toegankelijk wordt. (foto: Ecomare)

Bijzondere vogel naar Texel door storm

Afgelopen maandag raasde storm Corrie over Nederland en met name in de kustgebieden was de wind krachtig en reikten de golven hoog. Maandagavond leverde dat voor opvangcentrum Ecomare een bijzondere bezoeker op: een kortbekzeekoet. De uitgeputte vogel werd gevonden door dierverzorger Mick Peerdeman. De kortbekzeekoet woont in het hoge noorden (met name in IJsland, Spitsbergen en Groenland) en is pas 12 keer in Nederland gezien. Bij Ecomare is de kortbekzeekoet met een andere (gewone) zeekoet in een verblijf voor het raam van de Vogelopvang geplaatst, met een warmtelamp. Ze worden vijf keer per dag gevoerd met een sonde, dan is deze bijzondere vogel ook goed te zien voor de bezoekers van het natuurcentrum. Zodra de vogel weer op krachten is, wordt hij met gunstig weer losgelaten bij zee. (foto: Ecomare)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.