donderdag 17 februari 2022

Stadsbeeld Gerry de Kraai

Als ik vanaf Den Haag Centraal naar het Mauritshuis wandel, dan kom ik hem tegen. Beetje verscholen achter een boom. Eerst dacht ik dat Gerry een ooievaar was, want Den Haag en de ooievaar zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar zijn snavel zou daar te groot voor zijn. Toch? Bij thuiskomst heb ik dit standbeeld opgezocht en het is geen ooievaar, maar een zwarte kraai. En die zwarte kraai staat daar in vlucht met een goede reden. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Gerry de Kraai

gemaakt door: Henk Rijzinga
gemaakt van: weersbestendig Canadees cederhout
bestaat uit: een grote kraai op een paal
staat aan: Koningskade, hoek Herengracht en Prinsessegracht te Den Haag
staat daar sinds: 3 juni 1989

Gerry de Kraai: proteststandbeeld

Gerry de Kraai is eigenlijk een proteststandbeeld. Hij werd onthuld op 3 juni 1989 door toenmalig cultuurspecialist van de VVD Hans Dijkstal. Kunstenaar Henk Rijzinga maakte Gerry als symbool voor de ravage die de regering had aangericht door de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) af te schaffen. De BKR was een regeling die ervoor zorgde dat beeldend kunstenaars niet van de bijstand hoefden te lezen, maar na de afschaffing kwamen ze daar wel in terecht. Het toenmalig kabinet erkende het kunstenaarschap gewoonweg niet als beroep. Tijd voor een beetje opstandigheid en daar was Gerry. Gerry de Kraai staat er nog steeds, minder zwart dan toen hij werd onthuld, en wellicht met een andere symboliek. Voor mij is het gewoon een prachtig, dynamisch werk van een vogel die in het park langs de gracht woont in Den Haag. Gerry is dus gemaakt van houten latjes. De opengewerkte vorm geeft het extra ruimtelijkheid.


Henk Rijzinga: kunstenaar en activist

Gerry de Kraai is een van de werken van Henk Rijzinga (1946 – 2013) die met natuur te maken hebben. Henk was altijd bezig met het zoeken naar de energie in de natuur. Zo schilderde hij verschillende luchten, vlak voordat het weer zou omslaan. Het licht, het donker, de sfeer… Dat moment voor zonsopgang of het uitbreken van een bliksemstorm, daar lag zijn kracht. De natuur tarten vond hij ook leuk, vooral met zijn sculpturen van hout. Gerry is er daar een van, want de kraai is zeer groot. Maar ook een tien meter hoge Pagode in Borne. Henk was actief als tekenaar, schilder, beeldhouwer en activist. Hij was een autodidact en heeft geen kunstopleidingen gehad. Wel ging hij op cursus bij andere kunstenaars, maar volgde vooral zijn eigen gevoel. En dat leverde schitterende werken op. Hij stond voor zijn vak en is daarom tweemaal voorzitter geweest van de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.