maandag 14 februari 2022

Hond Gezond Maand van de Gebitsverzorging

Februari is de maand waarin dierenartsen extra aandacht vragen voor het onderhoud en de gezondheid van het gebit van je huisdier. Met name honden worden hierbij genoemd. Wij mensen poetsen, flossen, ragen en spoelen er op los om onze tanden gezond en sterk te houden. Maar honden kunnen dat niet op die manier. Knabbelen, knagen en knauwen daarentegen zijn hun wijzen poetsen. Een lekkere kluif of ruw gevormde brokjes kunnen helpen om het gebit schoon, gezond en sterk te maken en te houden. Want dat is heel belangrijk voor de gezondheid van je hond. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Hoe herken je gebitsproblemen bij je hond?

Het is best lastig om te ontdekken of je hond last heeft van zijn gebit. Eigenlijk pas wanneer je hond niet meer wil eten, omdat hij pijn heeft, weten we dat er wat is. Toch kun je al in een eerder stadium gebitsproblemen herkennen, te weten:
1. Ruik eens aan zijn adem. De adem van je hond zal uiteraard anders ruiken, maar als het vies stinkt, dan kan er iets aan de hand zijn.
2. Kijk naar zijn tanden. Als je hond hijgt kun je zijn mooie tanden goed bekijken. Maar om echt te ontdekken of alles er goed uit ziet kun je, als je hond lekker ligt, zijn lip eens omhoog schuiven. Kijk goed of je rare plekjes ziet, ontstoken tandvlees of geel tot zwarte aanslag. Bij dit laatste moet je direct naar de dierenarts.
3. Wil je hond niet eten? Terwijl het toch wel lijkt dat hij honger heeft? Laat hij zijn speelgoed links liggen? Dan kan er iets pijn doen in zijn bek. Aarzel dan niet en bel de dierenarts.

Controle bij de Dierenarts

Als je vermoed dat je hond last heeft van zijn gebit, ga dan direct naar de dierenarts. Hij of zij kan namelijk snel constateren of er iets aan de hand is en natuurlijk je hond van de pijn afhelpen. Tijdens de jaarlijkse check-up wordt er uiteraard naar het gebit gekeken. Tijdens de maand van de Gebitsverzorging (februari dus) geven veel dierenartsen een gratis gebitsconsult. Je hoeft daar alleen een afspraak voor te maken. Vraag je dierenarts hier eens naar. Heeft je hond echt gebitsproblemen, dan kan er een tandheelkundige behandeling worden gestart. Maar… voorkomen is natuurlijk veel beter dan genezen.

Tanden poetsen

Jawel, je hond zijn tanden kun je poetsen! Er zijn speciale borstels of vingerdoekjes voor ontwikkeld die je samen met speciale hondentandpasta gebruikt om zo het ivoor in het bekkie van je harige vriend te poetsen. Dit poetsen is niet altijd even gemakkelijk en is iets wat zowel jij als je hond moet leren. Doe het daarom op een vast tijdstip op de dag en neem er de tijd voor. Als jij haast hebt, dan wordt het een stressboel en hebben jullie er allebei geen zin meer in. Beloon je hond na het poetsen voor zijn goede gedrag, want dat helpt om het poetsen bij hem aan te leren. Je kan op ieder moment in het leven van je hond beginnen met poetsen, maar het is natuurlijk het makkelijkste aan te leren als je hond nog een puppy is.

Poetskluif, touw en brokjes

Goede voeding helpt je hond om te knagen en te knauwen. Dit knagen helpt om tandsteen te verwijderen. Een kauwbot of een poetskluif kunnen daarom heel nuttig zijn om het gebit van je hond in topconditie te houden. Heeft je hond snel last van gebitsproblemen, dan zijn er ook speciale brokjes die helpen om de tanden schoner te houden. En geef je hond een speeltouw om lekker op te knagen. Ook hiermee maakt hij zijn tanden namelijk schoon. Net alsof hij aan het flossen is. Vraag ook je dierenarts advies hierin.

Extra informatie

De gezondheid van je hond is natuurlijk heel belangrijk voor je. Een gezond gebit draagt bij aan een gezond, gelukkig leven. Wil je meer weten over tandplak, tandenpoetsen bij de hond en gebitsgezondheid? Kijk dan eens op Anicura.nl of MaandvandeGebitsverzorging.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.