maandag 19 februari 2018

Hond Gezond: Een jasje voor de hond

Nu het kwik nog meer flirt met het minpunt en het echt vriest buiten, kleden wij ons extra warm aan. Zelf draag ik graag zelfgebreide wollen beenwarmers en een lekkere sjaal en muts. Ook heb ik thermo handschoenen gekocht, zodat mijn handen warm blijven op de fiets of tijdens de zeer vroege wandelingetjes met de hond. Want het is best koud zo in de ochtend als het zonnetje nog niet zo hoog staat. Let er overigens wel op dat je hond niet onderkoelt raakt, als het zo koud is. Dan zou je ze hem of haar beter een jasje aan kunnen trekken, want vooral kleine hondjes met weinig haar kunnen wel een beetje bescherming gebruiken. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – hondenonesie van HEMA)

Hondenjasjes

Er zijn veel verschillende jasjes voor hondjes te koop. Er zijn dunne dekjes met een schapenwolletje erin. Maar ook gewatteerde jasjes die goed isoleren. Wat je ook kiest, zoek altijd een jasje uit bij die goed past en voor jouw hond niet te warm is. Laat je eens adviseren bij de dierenspeciaalzaak of zelfs de dierenarts of het handig is om je hond een jasje aan te trekken.

Verschillende maten

De jasjes voor honden zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Het is het beste om je hond mee te nemen naar de dierenspeciaalzaak of het tuincentrum om het jasje ter plekke te passen. Maar dat is niet altijd mogelijk. Zo zijn er namelijk vaak shirtjes en jasjes te koop bij winkels als HEMA, Action en de zogenaamde novelty shops. In deze winkels mag je hond meestal niet mee naar binnen. Dus… meet je hond op. De maten op de jasjes komen overeen met de lengte van je hond, gemeten vanuit zijn nek (ten hoogte van de halsband) tot aan de staart. Het aantal centimeters dat daaruit komt, is te vertalen naar de maten van de jasjes. Zo is het ook handiger om online een jasje te bestellen.

Wel of geen jasje

De ene hondeneigenaar vindt het onzin om je hond aan te kleden, de ander vindt het juist hartstikke leuk. Ik behoor tot de laatste categorie, omdat ik ook weet – uit ervaring – dat een hondje er ook baat bij kan hebben. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk om goed te blijven kijken naar wat je hond zelf wil. Mijn boomer vindt alles goed, dus is het aan mij om er voor te zorgen dat hij het niet te warm heeft. Zo heeft hij een dik pak van zwart witte haren op zijn lijfje, dus een jas heeft hij eigenlijk niet nodig. Maar als er een dik pak sneeuw ligt of het is zo koud dat je traanvocht meteen bevriest, dan trek ik hem wel een jasje aan. Je merkt trouwens zelf aan je hond of hij het nodig heeft. Staat hij heel erg te bibberen buiten, dan is het toch verstandig om snel weer naar binnen te gaan of toch een jasje aan te trekken.

Tips voor koude dagen

Als het heel koud is buiten, wil je natuurlijk niet dat je hond het te koud krijgt. Maak als het nodig is je wandelrondje korter als het lijkt dat je hond het koud heeft. Spoel thuis de pootjes af als er veel gestrooid is. Strooizout kan de voetkussentjes namelijk uitdrogen en daardoor kunnen er weer pijnlijke kloven ontstaan. Je kan de voetjes ook met een speciale zalf invetten. En let je ook op dat je hondje niet zomaar een nog niet goed bevroren sloot of meer op rent? Wil je meer lezen over koude hondenpootjes en dergelijke? Check dan ook Hond Gezond: Koude hondenpootjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.