donderdag 1 februari 2018

Natuurmuseum Fryslân presenteert Het Grote Grutto Theater

Leeuwarden is dit jaar Culturele Hoofdstad en daarom is er extra veel te doen in de stad. Vorige week werd op feestelijke wijze de nieuwe belevingstentoonstelling Het Grote Grutto Theater geopend in Natuurmuseum Fryslân. Dit is namelijk niet zomaar een tentoonstelling, maar een combinatie van installatie, tentoonstelling én theater. Bovendien leer je heel veel over de nationale vogel van Friesland. De Grutto is namelijk een bijzonder dier en dat moet op bijzondere wijze worden getoond. (foto’s: Natuurmuseum Fryslân)

Beleef het verhaal van de Grutto

Hoe leeft een Grutto? Welke problemen komt hij tegen tijdens zijn leven? Wat eet hij en hoe vindt hij de liefde van zijn leven om een nestje mee te bouwen in het voorjaar? Al deze vragen – en meer – worden beantwoordt tijdens de levendige tentoonstelling. Aan de hand van een prachtig verhaal (geschreven door kinderboekenschrijver Simon van de Geest en visueel tot leven gebracht door Johan Nijhoff) neemt theatermaker en regisseur Theun Mosk je mee langs een jaar in het leven van de Grutto. Je kruipt daarbij in zijn huid en beleeft de wereld zoals deze weidevogel dat doet. Het verhaal duurt ongeveer 40 minuten, waarbij je diverse installaties bekijkt en actief meedoet om alles over deze vogel te leren.Van Atrium naar groot houten nest

De belevenis vindt plaats in het atrium van het Natuurmuseum. Hier is een groot houten nest gebouwd met daarin verschillende kleine ruimtes waar je als bezoeker ervaringen gaat opdoen. Daarbij moet je je zintuigen goed gebruiken. Net als in een theatervoorstelling is er een duidelijke tijdlijn in Het Grote Grutto Theater met een begin, een einde en een theatrale opbouw. Eenmaal in de ruimte is er echter de vrijheid om zelf je volgorde te kiezen en te bepalen hoelang je bij een installatie blijft kijken.Belangrijke informatie

Het Grote Grutto Theater is te zien in Natuurmuseum Fryslân tot en met 2 september 2018. Het maakt hierbij deel uit van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân 2018. Voor openingstijden, bereikbaarheid, tickets en meer informatie bezoek je eerst www.hetnatuurmuseum.nl.
Wil je meer weten over het burgerinitiatief, Kening fan ‘e Greide, dat aandacht vraagt voor de toekomst van het weide- en cultuurlandschap en al het leven en werk daarin en omheen bezoek je de website www.kingofthemeadows.eu. Zij hebben een grote bijdrage geleverd aan de totstandkoming van Het Grote Grutto Theater.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.