dinsdag 3 oktober 2017

Vakantieblog Texel: Ecomare

Als ik op Texel ben, dan moet ik echt even zeehondjes kijken. Natuurlijk is het leuk om de dieren in het wild te zien, maar echt heel dichtbij de dieren kom je in opvangcentrum Ecomare. In de rubriek Goed Doel heb ik al veel beschreven over wat het opvangcentrum doet. Naast opvang van zeehondjes en zeevogels (vooral Jan van Gents) is Ecomare ook een bezoekerscentrum met veel educatieve elementen.
(foto: Berry de Nijs/Writing Berries)


Educatie bij Ecomare
Zo is er een Walviszaal met skeletten van diverse dolfijn- en walvisachtigen waar je meer leert over deze prachtige dieren. Na de entree staat een model van een wolharige neushoorn en vind je fossielen en opgezette dieren die meer vertellen over het leven in het Wadden- en Noordzeegebied in de ijstijd en nu. Daarnaast was er tijdens mijn bezoek in augustus een tentoonstelling genaamd Waddenstad waarbij je op een ludieke manier kennismaakte met het Waddengebied, opgehangen aan voor ons mensen herkenbare producten en merken. Zo was er bijvoorbeeld de Zebo in plaats van Febo en Mössel woonwinkel met op IKEA lijkende meubels. Ook kon je door een telefoon luisteren naar een zeehond in de Waddenzee. Het verhaaltje is supergezellig en ook nog eens leerzaam. Bij Ecomare worden geregeld nieuwe educatieve en interactieve tentoonstellingen georganiseerd.


Dieren in de opvang
Ik vind het altijd leuk om de dieren in de opvang te bezoeken. Naast een vaste groep dieren die om welke reden dan ook niet terug konden naar de Waddenzee, wonen er dieren die na revalidatie wel weer terug gaan naar zee. In de opvang zaten in augustus veel vogels en jonge zeehondjes. Gelukkig zijn ze bij Ecomare in goede handen en zullen veel van de diertjes die ik in augustus heb gezien vast alweer zijn teruggebracht naar de Waddenzee. Het leuke aan een bezoekje aan Ecomare is dat het altijd anders is dankzij de wisselende groep dieren. Blijf ook zeker voor een voederpresentatie om zo nog meer te leren over de dieren.


Informatie
Ecomare ligt vlakbij strandopgang Paal 13 in De Koog. Je kan een bezoekje combineren met bijvoorbeeld Texel Zoo (dat heb ik gedaan) of met een bezoekje aan het nabijgelegen Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora. Ook is het goed te combineren met een bezoekje aan De Koog zelf. Vanuit Ecomare is het mogelijk om een mooie wandeling door de duinen en de bossen te maken. Hondjes mogen het opvangcentrum niet in, in verband met de veiligheid voor de zeehondjes en je eigen huisdier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.