maandag 16 oktober 2017

Fotograferen in de Herfst

Ja! De herfstvakantie is begonnen (voor twee regio’s van Nederland) en het beloofd een heel mooie week te gaan worden. Ga er daarom lekker op uit, want er is weer heel veel te doen. De herfst is ook een geweldig seizoen om buiten te fotograferen, want de zon valt zo mooi door het bladerdak. Het laaghangende licht zorgt er tevens voor dat de herfstkleuren van bladeren lijken te sprankelen en dat je een paddenstoel in vol licht op de kiek kan zetten. Of je nu met een grote camera om je nek loopt of een fotootje met je mobiel wilt schieten: met deze tips leg je de herfst op zijn mooist vast. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Het verschil zit in de details
Het mooiste aan fotograferen in het bos, is dat je op zoek kan gaan naar de details die jij het mooiste vindt. Zo kun bijvoorbeeld alleen de bladerkroon van een oude eik fotograferen of juist de groeven en knoesten in de bast. Maar kijk ook goed op de grond. Misschien liggen er wel gekleurde bladeren tussen het mos of woont er een paddenstoel tussen de wortels. Of fotografeer dat ene goudgele blad wat nog aan een tak hangt of in het water ligt. Het verhaal van de herfst vind je namelijk terug in de details.


Gebruik het licht
De bomen in het bos filteren zonlicht op een heel unieke manier. Vooral het laaghangende licht komt nu extra mooi door de bomen heen vallen. Maak daar ook gebruik van. Het bos mag dan donker zijn, het licht vertelt het verhaal. Het kan handig zijn om hier een statief voor te gebruiken, omdat het donker kan zijn in het bos. Ook mooi is als het mistig is in de vroege ochtend en de zon schijnt op het dunne laagje vocht boven de grond. En wat dacht je van dauwdruppels op een spinnenweb. Als hier het licht in valt, dan zijn het net kleine prismapareltjes.


Meer kleur door grauwe lucht
Herfstlicht is eigenlijk het meest mooie licht voor fotografen, omdat het heel zacht is en weinig scherpe contrasten geeft. De lucht is ook wat grijzer dan in de zomer en dat is echt perfect voor het nog mooier laten uitkomen van de herfstkleuren. Fotografeer gekleurde bladeren maar eens tegen een iets donkere lucht en je zal zien dat de kleuren van je foto afspatten. Zoek daarom zoveel mogelijk contrast op door een donkere achtergrond of omgeving te zoeken voor het fotograferen van herfstkleuren.


Geniet van de natuur
De herfst is een jaargetijde met heel bijzondere kleuren en kleurcontrasten. Het is op en top genieten als je door parken, bossen of over de heide wandelt. Neem een camera mee en leg al die mooie natuurverschijnselen eens vast. Daar kan je dan weer een mooie omslagfoto van maken voor je Facebook pagina of wie weet maak je wel die ene foto om uit te vergroten voor de woonkamer. De foto’s in dit artikel zijn overigens niet bewerkt om kleuren levendiger te maken – de herfst is al levendig genoeg toch – en gemaakt door de jaren heen in Park Berg & Bosch in Apeldoorn en Safaripark Beekse Bergen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.