maandag 29 mei 2017

Tips voor het fotograferen in de zon

Ja het is eindelijk zomer geworden! De zon schijnt en het is heerlijk warm buiten. Tijd om er lekker op uit te gaan. Naar het zwembad, de verkoelende zwemplassen, de dierentuin, een pretpark, naar het strand of naar het strand. En natuurlijk leg je de mooie momenten samen in het zonnetje vast. Fotograferen in de zomer is soms net zo lastig als fotograferen in de sneeuw. Je hebt te maken met tegenlicht, scherpe schaduwen en schitteringen op het water. Gelukkig lukt het met deze tips wel. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Zet een zonnekap op de lens
Fotografeer je met een digitale camera met verwisselbare lenzen (objectieven)? Dan is het verstandig om een zonnekap op het uiteinde van de lens te plaatsen. Deze werkt net als de klep van een pet: het houdt de meeste felle zon uit de lens. Heeft je digitale camera geen verwisselbare lenzen? Dan kun je met behulp van je hand het felle zonlicht uit de lens houden. Dit kun je zelfs doen bij het fotograferen met je mobiele telefoon. Zorg er dan wel voor dat je hand niet op de foto komt.

Fotografeer in de schaduw
Tja, het ziet er misschien wat minder zomers uit, maar wanneer je in de schaduw fotografeert dan kun je ook heel mooie foto’s maken. Test het gewoon eens uit en kijk of je foto’s er mooier uit zien of niet.


Fotografeer met je rug naar de zon
Tegen de zon in fotograferen levert misschien wel heel spannende plaatjes op met veel silhouetten, maar dat is wellicht niet wat je wil. Probeer daarom altijd met je rug naar de zon te fotograferen. Ook zonlicht van de zijkant geeft heel mooie foto’s. Lukt het niet en moet je wel tegen de zon in fotograferen? Probeer dan met de zonnekap of je hand het directe licht zoveel mogelijk uit de lens van je camera te houden.

Gebruik je flitser
Uhm? Dat klinkt wellicht een beetje gek om met de zon hoog aan de hemel je flitser te gebruiken. Toch helpt dit om licht in te vullen op plekken waar door een hoge zon schaduwen vallen. Probeer het maar eens uit. Zonder flits kan een hoogstaande zon schaduwen geven op de foto onder de neus of kin. Ook een pet geeft zo een zeer aanwezige schaduw op het gezicht. Met flits kun je dit oplossen.


Maak zwart-wit foto’s
Het harde licht van de zon geeft veel contrast op de foto. Dat kan extra mooi zijn als je van een zonnige foto juist een zwart-wit foto maakt. Die harde contrasten komen dan extra mooi over.

Onderbelichten
Kun je je camera zelf instellen qua sluitertijd, diafragma en dergelijke? Probeer dan eens handmatig de foto te belichten. Bij hard zonlicht is het soms mogelijk om zelf de contrasten te verminderen door de foto onder te belichten. Dit is ook leuk om te doen wanneer er slechts een paar strepen zonlicht te zien zijn, bijvoorbeeld door een schutting of de luxaflex. Zo benadruk je het licht nog meer.


Zoek de reflectie
Ben je aan het water? Gebruik dan de zon die in het water schijnt om reflecties vast te leggen. Ik ben zelf heel erg fan van reflecties fotograferen. En ook hoogzomer is dat heel goed te doen.


Veel plezier met fotograferen deze zomer!

Dierentuinfoto’s gemaakt in DierenPark Amersfoort, Apenheul en Ecomare Texel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.