maandag 8 mei 2017

Hond Gezond: Knuffelen met de hond

Knuffelen met je hond, dat is voor jullie allebei heel gezond. Aaien, op schoot nemen, omhelzen, kroelen en kriebelen… het versterkt allemaal de vertrouwensband tussen mens en dier. De liefdevolle aanrakingen zorgen ervoor dat je hond je handen op en top vertrouwt. Dat is wel weer zo fijn als je eens een takje uit zijn haren moet verwijderen of ogen en oren wil schoonmaken. Je vriendje weet dat jouw handen liefdevol zijn en hem geen pijn zullen doen. Maar ook voor jou en je gezondheid is het heel goed om lekker te kroelen en knuffelen met je hond. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Knuffelen maakt rustig
Uit vele onderzoeken blijkt dat het aaien van een huisdier bij mensen de bloeddruk verlaagt. Het kroelen door de haren van je hond brengt ook je hartslag naar beneden. Het vermindert daarbij nerveuze gevoelens en stress. Tijdens het aaien en knuffelen maak je in je lichaam oxytocine aan, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon heeft een rustgevend effect en geeft een gelukkig gevoel. Andersom geldt het ook: een hond die nerveus is, heeft ook baat bij strelen en knuffelen. Want ook je vriendje voelt zich daardoor rustiger en gelukkiger.

OOPOEH’s
De meeste huisdierknuffelonderzoeken worden gedaan met ouderen in een verzorgingstehuis. Hierbij kwamen de gezondheidsbevorderende eigenschappen van het knuffelen met dieren sterk naar voren. Een uurtje per dag kroelen met hond, kat of konijn doet wonderen voor het humeur en de bloeddruk. Er zijn daarom veel verzorgingstehuizen die een of twee keer per week dieren in huis halen voor hun bewoners om mee te knuffelen. Ook zelfstandig wonende ouderen hebben hier vaak behoefte aan. Zoek daarom eens een opa of oma voor je hond. Deze lieve oppas heeft baat bij het verzorgen van je hond en je hond is niet alleen als jij niet thuis bent. Via Stichting OOPOEH vind je de leukste en liefste opa’s en oma’s bij jou in de buurt.

Hulphonden
Als je weet dat honden zoveel goeds kunnen doen, dan begrijp je ook waarom getraumatiseerde mensen zoveel baat hebben bij een hulphond. Ex-militairen bijvoorbeeld die te veel hebben gezien, verwerken dit gemakkelijker met een hond die hun stress herkent. De honden worden hier speciaal voor opgeleid. Ze helpen hen uit nachtmerries, maar versterken ook het zelfvertrouwen. Door met deze honden te knuffelen voelen zij zich weer een beter mens en kunnen de wereld weer aan. Kijk maar eens op Hulphond.nl.

Zo… ik ga ook weer eens even lekker knuffelen met mijn hondje. Gewoon, omdat het kan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.