maandag 1 mei 2017

4 & 5 mei: herdenkingen & festivals

Deze week is een belangrijke week voor Nederland. Op 4 mei herdenken wij namelijk onze oorlogsslachtoffers. Niet alleen degene die zijn gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog, maar ook die het leven lieten in oorlogen en vredesmissie daarna. 4 mei is voor velen een beladen dag en de twee minuten stilte op de Dam in Amsterdam is een massale gebeurtenis die nog altijd even indrukwekkend is. Ook elders in het land vinden herdenkingen plaats, zoals bij Kamp Amersfoort of in Westerbork. Op 5 mei – hoewel dit slechts eens in de vijf jaar een nationale vrije dag is – vieren we de vrijheid met diverse festivals en vaak ook parades. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Den Haag)

Nationaal Herdenken
De Nationale Herdenking vindt altijd plaats op de Dam in Amsterdam. Voorafgaand is er een lezing in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hiervandaan vertrekken de Koning en Koningin naar De Dam om bij het oorlogsmonument samen met anderen kransen te leggen en te herdenken. De burgemeester spreekt, er klinkt muziek en er is altijd een schoolkind met een prachtig gedicht. De Nationale Herdenking wordt altijd uitgezonden op NPO1, 2 en 3 en is te volgen via de radio.

Lokaal herdenken
Bijna iedere stad of dorp heeft een oorlogsmonument waarbij herdacht kan worden. In Zwolle bijvoorbeeld komt men bijeen bij de Oosterkerk, het monument op de Fusilladeplaats vormt het decor voor de herdenking in Vught, Almere legt bloemen en kransen bij het standbeeld van De Dolfijn, in Utrecht komt men samen op het Domplein en in Oosterbeek kan je bij het Airborne Monument verzamelen. Zoek ook op de website van 4en5mei.nl of van je eigen gemeente voor een herdenking bij jou in de buurt.

Bevrijdingsfestivals
Op 5 mei mogen we vieren dat we al zo lang in vrijheid leven hier in Nederland. En dat doen we samen bij bevrijdingsfestivals in heel Nederland en met te gekke muziek en leuke activiteiten voor jong en oud. Op de website Bevrijdingsfestivals.nl kom je alle veertien festivals tegen. In onder meer Haarlem, Utrecht, Leeuwarden, Groningen, Den Bosch, Zwolle en Wageningen zijn er diverse openlucht popconcerten die je kan bijwonen. Ambassadeurs van de Vrijheid bezoeken per helikopter alle festivals. Dit jaar wordt de Vrijheid vertegenwoordigd door De Jeugd van Tegenwoordig en De Staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.