zaterdag 27 mei 2017

Museum Speelklok presenteert: the Marble Machine van Martin Molin

In 2014 speelde Martin Molin met zijn band Wintergatan op een festival in Utrecht. Iemand vertelde hem dat hij eens in Museum Speelklok moest gaan kijken in de Utrechtse binnenstad. Hij zou dat wel interessant vinden. Dat bleek achteraf een understatement: Martin was zo onder de indruk van de Carillons, muziekdozen, speelklokken, draaiorgels en automatische muziekinstrumenten dat hij vol inspiratie buiten kwam. Hij ging zelf ook een automatisch muziekinstrument bouwen! Hij combineerde verschillende onderdelen en ideeĆ«n met het speciale van een knikkerbaan en… de legendarische Marble Machine was geboren! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Helemaal met de hand gemaakt
The Marble Machine is beroemd geworden dankzij de video op Youtube, waar Martin de machine The Marble Machine Song laat spelen. Voordat deze clip opgenomen kon worden, ging daar maanden aan bouwen, schaven en testen aan vooraf. Ieder onderdeel is met de hand gezaagd, geboord en gemaakt. Dit geeft de machine een heel eigen karakter. Ook tijdens het bedienen en bespelen ervan komt het karakter van de machine naar voren. Het opnemen van de clip kostte zo’n 60 dagen. Dat leverde wel een viraal gaande video op, die je vast wel een keer voorbij hebt zien komen.Marble Machine Mania
In Utrecht heerst de komende weken een beetje Marble Machine Mania. Gisteren speelde de beiaardier van de Dom al het aanstekelijke nummer op het carillon. En ook in Museum Speelklok werd het nummer op een bijzondere wijze ten gehore gebracht. Dat is niet zo vreemd, want de machine is vanaf 1 juni tot en met 20 augustus te zien in het museum. Gids Joost en Wintergatan’s Martin namen ons gisteren mee op een bijzondere tour door het museum. We kregen de instrumenten te zien die leidde tot de inspiratie van The Marble Machine, maar ook een korte tour waarin de geschiedenis van de speelklokken en automatische muziekinstrumenten werd aangestipt. Uiteraard werden we in de danszaal getrakteerd op muziek gespeeld door Dansorgel De Schuyt. Het arrangement was gemaakt door Joost, genaamd The Marble Machine Song.Overigens is Martin al weer begonnen aan de bouw van een nieuwe Marble Machine: The Marble Machine X. Deze wordt machinaal gemaakt en zal straks met Wintergatan op tour gaan. In de ruimte waar de machine staat, draait een filmpje waar je meer komt te weten over het nieuwe ontwerp van deze machine.

Museum Speelklok, het vrolijkste museum
Museum Speelklok is een heel vrolijk en gezellig museum wat draait om muziek. Hoe werkt een draaiorgel, wat is de functie van het carillon en waarom speelt die piano vanzelf? En wil je een demonstratie van The Marble Machine? Dat kan tussen 1 juni en 20 augustus. Daarna zal de machine in de collectie van het museum worden opgenomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.