Wist je dat de aardbei familie is van de roos? Het is een schijnvrucht – want de pitjes zitten aan de buitenkant – maar dat maakt mij niets uit. Aardbeien zijn heerlijke rode vruchten die je gemakkelijk zelf kan kweken in de tuin. Bovendien is het een echte zomervrucht, lekker op een sneetje wit brood, een beschuitje, in de yoghurt, met ijs en slagroom… Vandaag daarom maar eens een ode aan de aardbei.
Populair fruit
Wie lust er eigenlijk geen aardbeien (behalve mensen die er allergisch voor zijn)? Uit verschillende opgravingen en vondsten is er zelfs uitgevonden dat de mens (en dieren) al aardbeien at in de bronstijd. Dit waren wilde aardbeitjes. Later – zo in de 14de eeuw – werden aardbeienplanten vooral om de witte bloemetjes en de frisse groene blaadjes, want ook deze plantjes kregen maar kleine vruchtjes. Tot de 17de eeuw er twee aardbeienplantensoorten werden geïmporteerd vanuit Noord- en Zuid-Amerika. Deze planten gaven grote aardbeien en zijn zeer productief. Door kruisingen te maken met de Europese planten, ontstond de heerlijke zoete, grote aardbei die we nu zo goed kennen.
Vitamine C
Verse aardbeien bevatten een hoog gehalte aan vitamine C, namelijk maar liefst 64 milligram per ons. In de zomer is extra vitamine C als antioxidant geen overbodige luxe. Antioxidanten moeten namelijk hard aan het werk wanneer je veel in de zon ligt om je huid gezond te houden.
Kortstondig genot
Wist je dat de aardbei symbool staat voor kortstondig genot? De kleine vrucht vol van smaak is immers zo op… Misschien is het daarom wel zo een sensuele vrucht. In ieder geval zie je op veel oude schilderijen een aardbei afgebeeld, wanneer er kortstondig genot in het spel is, in het tafereel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.