vrijdag 17 juni 2016

Happy Seal: van spooknet tot fashion

Er zijn steeds meer bedrijven die kleding maken van gerecycled plastic. Hoe meer plastic wij hiervoor inzamelen, hoe meer grondstoffen er zijn voor mooie T-shirts, sportkleding en misschien zelfs wel avondkleding. Een goede grondstof voor kleding wordt ook gevormd door zeenetten. Een goed initiatief om hier kleding van te maken, want er raakt regelmatig een zeehondje verstrikt in oude netten. Zo ook Tangled, de grijze zeehond die verstrikt in een zeenet bij Zeehondencentrum Pieterburen werd binnengebracht. (foto: Pieterburen)

Happy Seal
Gelukkig is het met Tangled allemaal goed gekomen en zwemt hij inmiddels weer in de Waddenzee rond. Hij heeft geluk gehad, maar er zijn vele zeehondjes (en andere zeedieren) die dit geluk niet hebben. Daarom is het opvangcentrum een nieuw project gestart, genaamd Happy Seal. In 2015 hebben zij containers geplaatst in de havens van Harlingen, Lauwersoog en Eemshaven. Hier kunnen vissers gratis hun oude netten deponeren. Normaal moeten vissers betalen om de netten te laten recyclen, waardoor veel netten in zee belanden. Omdat de netten gratis bij Happy Seal kunnen worden gebracht, merkt het opvangcentrum dat er veel meer netten worden gerecycled. Inmiddels staat de teller al op 600 ton aan kapotte zeenetten die zijn gerecycled tot een grondstof voor onder meer kleding.

Nog meer containers!
Happy Seal wil heel graag uitbreiden door in nog meer havens Happy Seal containers te plaatsen. Hierdoor doen zij mee aan de wedstrijd Jouw idee voor de Waddenzee van de Waddenvereniging. Na de eerste stemronde behoort Happy Seal tot de genomineerden. Op 25 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

Meer weten over Happy Seal? Kijk dan op de Facebookpagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.