maandag 20 juni 2016

Help! Een haar op mijn kin!

Een man zal je dat niet zo snel horen roepen, maar vrouwen daarentegen… Zelf kan ik ook helemaal gallisch worden van een harde haar op mijn kin, om van de zwarte snorhaartjes maar te zwijgen. Dat wordt weer plukken met een pincet. En waarom heeft die haar dit keer vriendjes meegenomen? Soms vraag ik mij af waar die rare haren vandaan komen… (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Ze had een snor…
Natuurlijk hebben vrouwen gezichtsbeharing. Kijk maar eens heel goed in de spiegel en dan zie je allemaal kleine blonde haartjes langs je wangen. Dat is heel normaal. Deze zachte haartjes hebben ook een functie: ze beschermen je huid tegen vuil en vangen bacteriĆ«n op. Zo’n onzin is haar op je lichaam nu ook weer niet. Dat we het niet mooi vinden, dat is natuurlijk wat anders. Zolang de haartjes in het gezicht niet heel zichtbaar zijn, dan vinden we het doorgaans niet zo een ramp. Maar als de snor zwart en aanwezig is… dat geeft toch wel een gevoel van onzekerheid.

Harde ‘tante’ haar
Vroeger als kind had ik oudtante – een lieverd hoor, laten we dat even voorop zetten – met een haar op haar kin. En bij iedere kus, stak die zo heerlijk in je gezicht… Als kind zijnde vind je dat raar en niet zo fijn. Hoe lief ze ook altijd was. Nu ben ik zelf tante van twee heerlijke neefjes en ja hoor… alsof het lot ermee speelt heb ik af en toe last van zo een tantehaar op mijn kin. Ik voel het puntje vaak zelf steken in mijn huid en die moet en zal er dan uit.

Waarom hebben vrouwen deze haren
Waar o waar komen die rare haren toch vandaan? Het blijkt dat iedere vrouw tijdens of na de menopauze geleidelijk meer gezichtsbeharing krijgt. Dat heeft te maken met het afnemen van oestrogenen. Overigens kan die ene harde haar op je kin ook gewoon een ‘freak of nature’ zijn, dus iets wat nu eenmaal bij je voorkomt. Bovendien kan gezichtsbeharing bij vrouwen per land verschillen en of het esthetisch is of niet dat verschilt per cultuur.

Overbeharing bij dames
Maar er zijn volgens de website Dokterdokter.nl twee vormen van overbeharing bij (jonge) vrouwen.
De eerste heet hypertrichosis en hierbij is er sprake van extra overbeharing op plaatsen waar je als vrouw zijnde toch al haar hebt. Op je benen bijvoorbeeld, maar ook onder de oksels, onderarmen en zelfs op de schaamlippen en venusheuvel. Bij dit type komt gezichtsbeharing nauwelijks voor, maar het kan natuurlijk wel.
Het tweede type heet hirsutisme. Hierbij groeien er haren op plekken waar je als vrouw normaal niet behaard bent. Een hevige snor, borsthaar, stevige beharing op de bovenbenen en haren op de onderbuik (de zogeheten Happy Trail) zijn hierbij heel aanwezig. Het kan worden veroorzaakt door een verhoogd testosteron, bijvoorbeeld door overgewicht, de overgang en het polycysteus ovarium syndroom. Bij deze aandoening komen de eicellen tijdens de cyclus niet goed tot ontwikkeling en blijven als met vocht gevulde blaasjes (dit worden dan cysten genoemd) achter op de eierstokken. Hierdoor raken de hormonen uit balans en worden er meer mannelijke hormonen aangemaakt. Is je menstruatie desdanig uit balans en moet je je scheren om van snor en kinharen af te komen? Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Epileren, harsen of scheren?
Die ene harde haar (soms nemen ze vriendjes mee) op je kin of bovenlip kun je gewoon epileren of harsen. Scheren kan ook. Daar wordt de beharing echt niet erger van, maar je kan er wel stoppeltjes van krijgen. Zie je het beide niet zitten, bleek de haren dan op de bovenlip met een daarvoor bestemd bleekmiddel. Dit is gewoon bij de drogisterij verkrijgbaar of je kan het bij de schoonheidsspecialiste laten doen. Epileren is aan te raden, omdat je dan de haar uit het haarzakje verwijderd. Word je echt helemaal horendol van al die zwarte haren op plekken waar je ze niet kan gebruiken? Dan kun je bij de schoonheidsspecialiste of thuis een laserbehandeling nemen. De lichtimpulsen verwijderen de haren met haarzakje en al, waardoor ze uiteindelijk niet meer terugkomen. Omdat haren in verschillende fasen groeien, heb je hier wel meerdere behandelingen voor nodig.

De schaamte voorbij
Meestal heb je zelf meer last van die ongewenste haartjes dan dat ze bij een ander opvallen. Voel je niet al te opgelaten en bedenk je dat veel vrouwen last hebben van deze rare haartjes. Zelfs als we dat niet willen toegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.