Grootschalig onderzoek
De ziekte van Lyme is een nare aandoening waarbij – als je het goed te pakken hebt – je zenuwstelsel wordt aangetast. De een wordt er echter zieker van dan de ander. Waarom dat is, wordt momenteel op grootschalige wijze onderzocht door het RIVM. Dit om meer inzicht te krijgen in het ziekteverloop en wat er tegen te doen is. Wanneer je bent gebeten door een teek en start met een antibioticakuur dan kun je je melden bij het RIVM. Kijk ook op rivm.nl voor meer informatie.
Voorkomen is beter
Het spreekwoord is een waar cliché, maar een tekenbeet voorkomen is altijd beter dan deze genezen. Maar hoe voorkom je dat je door deze kleine parasieten wordt gebeten? Bijvoorbeeld door een speciale insectenspray te gebruiken van bijvoorbeeld Picksan. Of ga voor een goed advies naar je dierenspeciaalzaak. Hier vind je namelijk ook producten die geschikt zijn voor jou en je huisdier. Verder is het goed wanneer je het groen in gaat om je sokken over je broek te trekken, zodat de teken niet in je schoenen kunnen vallen. Het staat niet charmant, maar het helpt wel.
Wist je dat 1 op de 5 teken in Nederland besmet is met de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt?
Waar zitten ze
Ga goed voorbereid het bos in, de heide op of op reis en check voordat je ergens heengaat waar veel groen is of er ook veel teken zijn. Dat kan via Tekenradar.nl.
Ben je lekker buiten geweest, doe dan even een tekencheck bij je zelf. Teken houden van warme liefst een beetje vochtige plekjes, in de bilnaad bijvoorbeeld, in je liezen of achter de oren.
Meteen verwijderen
Heb je een teek in je lijf zitten? Aarzel dan niet en trek deze er zo snel mogelijk uit. Draaien hoeft niet, je kunt hem er ook gewoon recht uit trekken. Wil je de teek niet zelf beetpakken, gebruik dan een speciale tekentang. Maak vervolgens de wond schoon met Betadine of alcohol 70%. Hou vervolgens de wond de komende drie maanden goed in de gaten. Voel je je niet lekker of ontstaat er een rode ring om de wond dan is het verstandig direct een afspraak te maken bij je huisarts voor verder onderzoek.
Test de teek
Wil je liever niet afwachten of een teek je besmet hebt met de ziekte van Lyme of niet? Gebruik dan de tekenpen van Beaphar. Hiermee verwijder je namelijk de teek in zijn geheel (dus met kop en al) uit de huid. Vervolgens kun je met de Test de Teek set testen of deze teek parasieten bij zich heeft of niet. Je doet hem eenvoudig in het testbuisje met vloeistof. Daarna plet je de teek met de houten prikker en roert deze flink door de vloeistof heen. Laat vervolgens twee minuten staan en zuig dan met het pipet alleen de vloeistof op. Via de teststrip kun je dan zien of de teek besmet was of niet. Je kunt deze set ook gebruiken om teken te testen die je hond hebben gebeten.
Bescherm je huisdier
Teken zijn ook vieze diertjes als ze op je huisdieren komen te zitten. Nu schijnt het dat honden niet zo snel last kunnen krijgen van de ziekte van Lyme, maar dat is nog niet helemaal waterdicht bewezen. Bovendien is er een andere parasiet die veel gevaarlijker is voor honden. Deze wordt ook door teken overgebracht en tasten de rode bloedlichaampjes aan in het lijf van je hond. Dit doen ze op zodanige wijze dat je hond ernstige bloedarmoede zal ondervinden waar geen bloedtransfusie tegenop kan. Omdat ik dit absoluut niet wil laten gebeuren met mijn hondje krijgt hij iedere 4 weken van mij een antitekenvloeistof in zijn nek. Ik gebruik Advantix van Bayer, omdat dit ook beschermt tegen andere parasieten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.