maandag 13 april 2015

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes bij voetschimmel

Het blote voetenseizoen komt er weer aan. Heerlijk is dat altijd. Dag schoenen en sokken of panty’s en hallo sandaaltjes en slippers. Heerlijk! Ik hou ervan om op blote voeten te lopen, dus kom maar op met dat mooie weer. Voor velen is dit de tijd om de voeten ook weer eens onder de loep te nemen, eelt te verwijderen, kalknagels te verzorgen, de huid te verwennen met lotions en te hopen dat de zwemmerseczeem verdwijnt. Want o wat kan dat jeuken! (foto: Berry de Nijs/ Writing Berries)

Jeuk & schilfers
Of het nu winter is waarbij je voeten de hele dag in sokken en schoenen verstopt zitten of het is hartje zomer en je loopt op sandaaltjes: voetschimmel kan altijd de kop opsteken. En hoe! Voetschimmel (ook bekend onder de naam zwemmerseczeem of athlete’s foot) komt compleet met jeuk tussen de tenen, pijnlijke kloven, een zurige geur en met vocht gevulde blaasjes. De jeuk beperkt zich vaak niet eens tot de tenen, maar kan zich verspreiden over de hele voet. Om soms gek van te worden! Zelfs wanneer je je voeten goed verzorgt en antivoetschimmelproducten gebruikt kan het terugkomen. Dat is nu eenmaal het hardnekkige van schimmelinfecties. En wat moet je als je ineens last krijgt van een uitbraak en je hebt geen zelfzorgproducten in huis? Kijk dan eens of je de volgende huis-, tuin- en keukenmiddeltjes in huis hebt – en uiteraard kunt toepassen.

Bakpoeder voor droge voeten
Voetschimmel houdt van broeierige plekken en vocht. Veel vocht. Heb je last van zweetvoeten dan is het goed om je voeten zo droog mogelijk te maken. Dat geldt ook voor je schoenen. Met bakpoeder in je schoenen kun je het overtollige vocht makkelijk absorberen. Zo blijven je schoenen dus droog en je voeten ook.

Maïzena, ook voor droge voeten
We gebruiken het vaak om sauzen mee te binden: maïzena. Het kan ook helpen om het overtollige vocht van je voeten te absorberen. Wrijf het gewoon over je voeten heen en laat het lekker zitten. Na een half uurtje kun je het er met water en wellicht wat milde zeep afwassen. Droog je voeten goed. Herhaal dit dagelijks: schimmels zijn nu eenmaal hardnekkig. En blijf dit ook doen lang nadat de schimmel weg is, ze kunnen zomaar terugkomen.

Knoflookvoeten
Wist je dat het eten van knoflook kan helpen tegen voetschimmel? Je kunt ook de aangedane plekken twee keer per dag met een teentje knoflook inwrijven. Heb je last van een schimmelnagel dan kun een pasta maken van uitgeperste knoflook en wat olijfolie en dit dagelijks op de schimmelnagel aanbrengen. Laat vervolgens 15 tot 30 minuten intrekken en was het af met lekker ruikende zeep en lauwwarm water.

Kaneelbadje
Kaneel smaakt heel lekker, maar voetschimmels houden er absoluut niet van. Kook eens 8 tot 10 gebroken kaneelstokjes in 4 kopjes water en laat het vervolgens 5 minuten doorkoken op een laag vuur. Laat het vervolgens nog 45 minuten staan en neem een lekker voetbad voor 15 tot 30 minuten. Naar behoefte kun je dit dagelijks herhalen.

Voetbad van zwarte thee
Ben jij een liefhebber van groene thee en weet je niet wat je met je zwarte thee moet doen? Maak hier dan eens een voetbad van door 6 theezakjes in een kwart liter warm water te laten trekken. Je kunt hiervoor ook kaneelthee gebruiken. De looizuur in de thee helpt mee om het vocht in de met vocht gevulde blaasjes en ander vocht op de voeten te drogen. Spoel de voeten daarna goed af en strooi zo nodig wat bakpoeder tussen de tenen.

Yoghurt: veelzijdige schimmelstrijder
Nee, je hoeft je voeten er niet in onder te dompelen, het eten van yoghurt met een actieve acidophilus bacterie is al voldoende om schimmelinfecties tegen te gaan. Het staat bekend om zijn strijd bij vaginale en orale schimmelinfecties en kan dus ook gunstig zijn voor je voeten. Maak het extra sterk door er weerstand verhogende vruchten in te doen, zoals sinaasappel en zwarte bessen.

Citroenwater tegen voetengeur
Je kunt er niets aan doen, voetschimmel is de boosdoener van de nare, zurige voetengeur. Met behulp van zelfgemaakt citroenwater kun je deze geur laten verdwijnen. Mix het sap van 1 citroen met 200 milliliter water en was hier je voeten mee. Let wel: het kan een beetje bijten in open wondjes en op de rauwe huid.

Avondbadje met azijn
Het kan bijten, maar het helpt wel met het schoonmaken van wondjes en het bestrijden van voetschimmel: azijn. Mix 1 kop azijn met een halve liter water en laat je voeten hierin 15 tot 30 minuten tot rust komen. Je kunt ook een oplossing maken van 1 kop azijn (appelazijn mag ook) met 1 kop water, dat je direct op de aangedane plekken aanbrengt met een gaasje of niet pluizende watten. Het kan zeer doen, maar het helpt wel.

Zout als de zee
Wat is dat toch, dat wanneer je last hebt van voetschimmel iedereen je aanraadt pootje te gaan baden aan Zandvoort? De zee kan heel helend werken, dankzij het zout en de vele mineralen die het water rijk is. Ben je aan zee, dan is het aan te raden om lekker de zee in te rennen en het zoute water zijn werk te laten doen. Je kunt ook 1 theelepel (zee)zout per kop water toevoegen aan je voetbad en daar je voeten in hangen. Goed drogen en breng zo nodig wat bakpoeder aan tussen je tenen.

Reinig met Betadine
Betadine, maar ook Dettol Sterilon, staan er om bekend dat het heel veel schimmels kan doden. Je kunt het direct aanbrengen op de aangedane plekken door middel van een wondgaasje, maar ook in een voetbad verwerken.

(bron: HowStuffWorks.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.