donderdag 2 april 2015

De Grote Eikapseljacht is geopend

Vandaag ging groep 8 van basisschool De Bogen uit Harderwijk eieren zoeken in Dolfinarium ook te Harderwijk. Nee, geen paaseieren, maar eikapsels van roggen en haaien en wel op het Dolfinariumstrand. Ook maakten ze kennis met de roggen en haaien in het Roggenrif van dit populaire en altijd gezellige zeedierenpark. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries – Dolfinarium Harderwijk)


Bedreigde diersoort
Wist je dat in de Noordzee oorspronkelijk tenminste zeventien soorten roggen en haaien voor komen? Ze zijn ongevaarlijk voor de mens en toch worden ze bedreigd in hun voortbestaan door bodemvisserij. En dat is niet goed, want door het verdwijnen van deze kraakbeenvissen neemt ook het ecologisch evenwicht in de Noordzee af. Daar moet wat aan gedaan worden.

Registratie van eikapsels
Roggen en haaien leggen zeer bijzondere eieren. Eenmaal uitgekomen spoelen de lege omhulsels – de eikapsels – aan op het strand. Het Dolfinarium en de Dutch Shark Society moedigen iedereen aan om die eikapsels vooral op te beuren, te identificeren (als dat mogelijk is) en dit door te geven aan Eikapsel.org. Op deze manier komt men er namelijk achter wat de paai- en opgroeigebieden van deze bijzondere vissen zijn. En dat maakt het eenvoudiger om de dieren te beschermen. De Grote Eikapseljacht is een initiatief van de Dutch Shark Society in samenwerking met de Britse Shark Trust, Dolfinarium Harderwijk en Sportvisserij Nederland. Kijk ook op Sharkatag voor meer informatie.

Eieren zoeken
Erjan, hoofd Vissen van het Dolfinarium, leidde de ochtend. Eerst deed hij een vragenrondje om te kijken of de les die de kinderen gisteren van Evert hadden gehad ook was blijven hangen. Gelukkig wel en werden alle vragen goed beantwoord. ‘De les gisteren was ook erg leuk,’ werd me verteld. ‘We hebben veel geleerd en we hebben de eieren al gezien in de klas.’ Uiteraard stonden de jongens en meisjes te trappelen om eikapsels te gaan zoeken die deze ochtend waren verstopt op het Dolfinarium strand. De winnaar zou met Manus de haaien van het Roggenrif mogen voeren. Maar liefst 80 roggen- en haaieneieren konden er gevonden worden. Na het startschot (3, 2, 1 START!) renden de kinderen naar het strand om de eikapsels tussen het zand uit te halen. Dit was tevens de officiĆ«le opening van De Grote Eikapseljacht die nu dus landelijk van start is gegaan.Gewonnen!
Er werden heel wat eikapsels gevonden. En met veel plezier. Hoewel de wind hard waaide en menig kapsel door de war gooide, werden er veel eikapsels geraapt. ‘Ze stinken helemaal niet,’ zei een meisje lachend, ‘ze ruiken gewoon naar de zee.’ Aan de hand van een folder van de Dutch Shark Society konden de kinderen de eieren ook nog eens identificeren. ‘Wij hebben een blonde en een ster rog gevonden,’ riepen twee meiden trots. De winnares haalde maar liefst 11 eikapsels in haar eentje tevoorschijn uit het zand. Maar omdat de andere kinderen ook zo goed gezocht hadden, mochten ze allemaal de haaien en roggen voeren langs de kant. Maar, als winnaar mocht ze mee de steiger op waar de haaien gewillig de kleine stukjes vis en garnalen uit haar hand haalden. Hoe dat was? ‘Spannend! En het kriebelde. Maar het was heel leuk!’ zei ze, terwijl haar trotse vriendinnen op haar afrenden.Doe mee!
Al met al een zeer geslaagde start van De Grote Eikapseljacht. Mocht je dit jaar aan de Nederlandse kust een roggenei of haaienei vinden, laat dan via de eerder genoemde websites weten dat je deze hebt gevonden en waar. Zo help je mee met dit onderzoek en het beschermen van deze kwetsbare zeedieren.

Meer foto’s van de start van De Grote Eikapseljacht vind je op Facebook in het album De Grote Eikapseljacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.