maandag 13 augustus 2018

Tips voor het schrijven van een reisverhaal

De zomer is de periode bij uitstek om er lekker op uit te gaan. Maak een bijzondere stedentrip naar Berlijn of Milaan. Geniet van zon, zee en strand langs de lange Noordzeekust. Ga op avontuur naar verre, tropische bestemmingen, zoals Zuid-Afrika en Indonesië. Hoe je je vakantie ook hebt ingevuld, je komt thuis vol verhalen en ervaringen. En met foto’s en kleine souvenirs. Als je deze spulletjes er dan later weer bij pakt, weet je dan nog precies hoe die grasvlek in je jurk op de foto is ontstaan? Of waarom je verliefd bent geworden op de kraampjes in Azië? Maak dan eens mooie reisverhalen van je vakanties en bewaar je reis op een andere, persoonlijke manier. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Bullet Journals

De knutseltrend van dit moment is Handlettering en het maken van Bullet Journals. Handlettering is het zelf schrijven/tekenen van mooie letters. Door lettertypes met elkaar af te wisselen, ontstaat er een speels effect in je boodschap. Vaak gaan de woorden gepaard met bijpassende tekeningetjes en kleuren. Handlettering wordt vooral gebruikt in combinatie met het maken van een Bullet Journal. Een Bullet Journal is een gepersonaliseerd dagboek c.q. agenda c.q. werkboek voor jezelf. Op Pinterest komen hier talloze voorbeelden van voorbij. Zo zijn er Bullet Journals als agenda met moodtrackers en een boekenkast met boeken die je hebt gelezen, studieplanners en natuurlijk reisdagboeken. Ideaal om mee te nemen als reislogboek om zo herinneringen vast te leggen, maar ook om als basis te gebruiken voor je reisverhalen. Ben je niet zo creatief? Neem dan gewoon een schrift mee waarin je gevoelens, ervaringen, reisdetails en dergelijke in opschrijft.

Fotodagboek

Als je thuiskomt van vakantie, dan zit je nog boordevol verhalen en anekdotes. Leg deze dan meteen vast door ze op te schrijven. Of combineer ze met je foto’s. Dat kan al heel makkelijk door bijvoorbeeld onderschriften te maken bij je foto’s. Wat werd er gezegd op dat moment, waar dacht je aan, hoe voelde je, wat eet je daar (en hoe smaakte het) en zo voort. Op die manier organiseer je al je gedachten en de avonturen van je reis. En het is handig bij het samenstellen van je fotoboek – de teksten heb je immers al.

Tips voor het schrijven van reisverhalen

Je hoeft natuurlijk geen reisroman te schrijven met een waanzinnig spannend plot. Je eigen reis is al avontuurlijk genoeg. Om reisverhalen te schrijven heb je alleen je eigen ervaringen, pen en papier nodig. Schrijfervaring als schrijver of reisblogger is helemaal niet nodig. Je legt toch de reisverhalen van jezelf voornamelijk vast voor jezelf? Dat is ook schrijfcoachtip 1: schrijf al die mooie momenten gewoon op voor jezelf als herinnering voor later.

Tip 2: neem de lezer mee in je reis. Zelfs al ben je de enige die je reisverhalen leest het is fijn als je er heel kleine details in meeneemt. Zo herinner je je over een paar jaar nog beter hoe die ene vakantie was. Beschrijf daarom geuren, geluiden, kleuren en smaken. Welke mensen kwam je tegen, hoe smaakte die ene specialiteit, hoe rook het strand, wat voelde je daarbij… Om deze herinneringen terug te halen is het handig om tijdens de reis een schrift of Bullet Journal mee te nemen.

Tip 3: Maak er geen ‘en toen… en toen’-verhaal van. Hoewel chronologie heel fijn is, mag je bepaalde belevenissen best bundelen in een apart verhaal, blog of hoofdstuk. Bijvoorbeeld het winkelen, de lokale keuken, welke standbeelden je hebt gezien en een algemeen stukje over het land zelf. Het hoofdverhaal – de zoektocht naar gorilla’s, je angst overwinnen tijdens het raften, de musea die je op volgorde hebt bezocht – vertel je wel chronologisch, zodat je verhaal klopt.

Tip 4: Werk met lijstjes in je verhaal. Begin bijvoorbeeld een hoofdstuk met een lijstje waarin je zet wat je hebt gegeten, hoe laat je bent opgestaan, hoeveel kilometer heb je die dag hebt afgelegd, hoeveel foto’s je hebt gemaakt et cetera. Zo een opsomming is vooral leuk in je Bullet Journal en als je een lange reis van verschillende etappes hebt gemaakt. Maar zelfs een strandvakantie aan de Spaanse Costa maak je zo leuk en levendig.

Schrijfcoaching

Of je nu alleen voor jezelf schrijft, je verhalen deelt op een blog of er een echt reisverhalenboek van wil maken; soms kan je wat hulp gebruiken van een schrijfcoach. Bijvoorbeeld bij het opstarten met schrijven, maar ook voor kleine tekstcorrecties of hoe je verder zou moeten gaan. Met een beetje hulp worden je herinneringen nog mooier. Maar het belangrijkste is: doe het gewoon en ga beginnen. Het is jouw verhaal. En dat is sowieso heel mooi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.