zaterdag 18 augustus 2018

Tiny Forests: iedere buurt zijn eigen bos

Buitenspelen is heerlijk en spelen in een bos is helemaal fantastisch. De dieren die er wonen, de paddenstoelen die er groeien en de planten die er bloeien…er valt gewoon veel te ontdekken. Daarnaast bieden bossen schone lucht. Bomen nemen CO2 op en geven zuurstof terug. Daarom riep IVN Natuureducatie gemeentes op om mee te doen aan het Tiny Forest project. Kleine bossen die de stad een stukje mooier en gezonder maken. Na de oproep begin juni zijn er al 12 partnergemeenten geselecteerd uit de vele aanmeldingen die een Tiny Forests gaan aanplanten dit jaar. (foto: Jessica de Lepper – Tiny Forest in Zaandam)

Bossen zo groot als een tennisbaan

Een Tiny Forest is een echt buurtbos waar je lekker samen op ontdekking gaat. Het is niet groter dan een tennisbaan en wordt begeleid door een buitenlokaal waar je elkaar kan ontmoeten en waar volwassenen en kinderen meer leren over de natuur. Het minibos biedt verkoeling in de zomer, helpt bij de afwatering van hevige regenval en het brengt meer biodiversiteit in steden. En dat is nodig, want we hebben meer verschillende bijen, vogels, vlinders en kleine zoogdieren nodig.

12 gemeenten gaan aan de slag

De eerste 12 partnergemeenten die samen met Tiny Forest en IVN Natuureducatie, scholen en buurtbewoners de kleine bossen gaan aanleggen zijn:
- Almere;
- Alphen aan den Rijn;
- Apeldoorn;
- Den Bosch;
- Goes en omstreken;
- Groningen;
- Hardenberg;
- Leiden;
- Maastricht;
- Meppel;
- Uithoorn;
- Utrecht.
Deze gemeenten gaan minstens vier Tiny Forests aanleggen de komende jaren. In totaal wil IVN Natuureducatie minstens 100 van deze kleine bossen aanleggen in Nederland. Hiervoor is zij nog op zoek naar nog eens 12 gemeenten die zich willen vastleggen voor minstens vier bossen elk.

Iedere buurt zijn eigen bos

Het IVN streeft ernaar om iedere buurt zijn eigen bos te geven om zo de natuur weer dichter bij de mens te brengen. Het Tiny Forest project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Wil je meer weten over het project en waar de minibossen in deze gemeenten aangelegd gaan worden, kijk dan op www.ivn.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.