dinsdag 21 augustus 2018

Opgeruimd staat netjes: de stranden zijn weer schoon

Vorige week woensdag werd de laatste etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour gelopen op het strand van Zandvoort. Met een recordaantal van maar liefst 2.764 deelnemers (allen vrijwilligers!) is de gehele Noordzeekust opgeruimd van Hoek van Holland helemaal tot en met Schiermonnikoog. Visnetten, ballonnen, ballontouwtjes en heel veel sigarettenpeuken zijn opgebeurd en opgeruimd. In totaal werd er 11.163 kilo (!) afval van de stranden gehaald. Dat komt tenminste niet meer in zee terecht! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – strand van De Koog)

Groot afvalprobleem langs zee

Het is natuurlijk heel tof dat er meer dan 11 duizend kilo is opgeruimd, maar het laat ook maar eens zien hoe een troep wij mensen er van maken. Daar moet toch echt wat aan gedaan worden. Mijn tip? Neem een vuilniszakje mee in je strandtas en gooi daar meteen alle chipszakjes, drankblikjes en dergelijke in en stop dit dan later in een vuilnisbak.

184 sigarettenfilters per 100 meter strand

Tijdens de etappe van Hoek van Holland naar Monster werd er extra gelet op het aantal sigarettenfilters die in het zand te vinden zijn. Dat aantal was schrikbarend hoog. Aan het einde van de dag lagen er 14.696 (!) sigarettenfilters bij elkaar. Ruim 14 duizend peuken dus die zomaar op het strand worden achtergelaten. Dat staat gelijk aan 184 filters per 100 meter strand. Naast het feit dat kinderen tijdens het bouwen van een zandkasteel je filter in handen kunnen krijgen, zijn sigarettenfilters gewoon enorm schadelijk voor het milieu. Wist je dat een filter voor 95 procent uit cellulose acetaat bestaat? Dat is een duur woord voor plastic. Een filter kan 8 liter zee water vervuilen met plastic. En dat heeft weer nadelige gevolgen voor de plasticsoep en zeedieren die overlijden aan het eten van plastic (dus ook peuken).
Ga je naar het strand en rook je? Neem dan eens een afsluitbaar asbakje mee voor je sigarettenpeuken en gooi deze peuken later in een vuilnisbak.

Gekke vondsten

Naast heel veel ballonnen, visnetten, sigarettenfilters, kapot strandspeelgoed, plastic doppen, drank- en snoepverpakkingen en verloren zonnebrillen, kwamen de vrijwilligers ook dit jaar weer vreemde vondsten tegen tijdens het opruimen. Zo verzamelden de vrijwilligers dit jaar onder meer een harde schijf, een Chinese pot tofu, een Duitse weersonde, wc-brillen (jawel), televisies en een stuk speelgoedtreinrails. Overigens zijn de ballonresten apart gehouden, om zo aandacht te vragen voor het probleem dat het oplaten van ballonnen veroorzaakt.

Samen houden we het strand schoon

Het is fijn dat Stichting de Noordzee met de vele vrijwilligers ieder jaar het strand schoonmaakt. Maar het is nog fijner als we dat allemaal zouden doen het hele jaar door. Kijk eens op de website van de Stichting om te zien wat jij allemaal kan doen. Zo houden we samen het strand en de zee schoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.