maandag 6 augustus 2018

Leer alles over walvissen tijdens de Walvisweken

Ze zijn al een tijdje bezig, de Walvisweken, en gaan nog even door tot het einde van de zomervakantie. De Walvisweken zijn initiatief van Het Scheepvaartmuseum, WWF, Museum In 't Houten Huis, Plastic Whale, Ecomare, Museum Kaap Skil en het Zaans Museum. Deze speciale weken worden mede mogelijk gemaakt door de steun van het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij. Tijdens de Walvisweken hebben deze instanties verschillende leuke activiteiten gepland. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Ecomare, 2018)

Jubileumeditie Walvisweken

De Walvisweken zijn al op 14 juli begonnen en duren nog tot en met zondag 2 september. Dit jaar vieren de initiatiefnemers hun eerste lustrum, want het is alweer de vijfde editie van de Walvisweken. Het thema dit jaar is duurzaamheid. Heel belangrijk, want niet alleen overbevissing en de jacht op walvissen bedreigd deze zoogdieren, maar ook al het plastic dat in de oceanen terecht komt. Terwijl er op dit moment al kilo’s vuil zijn opgeruimd worden tijdens de Walvisweken ook schoongemaakt in de Amsterdamse grachten.

Eigen expertises, een verhaal

Het bijzondere aan de Walvisweken is dat de vijf musea en de drie partners op geheel eigen wijze en vanuit de eigen collectie of expertise het verhaal van de walvis vertellen. Dat betekent dat ieder programma anders is. Er zijn quizjes, speurtochten, rondleidingen, zelf animaties maken, opruimacties, schminken, boottochten en nog veel meer te ontdekken. Via de links aan het einde van dit artikel vind je de programma’s van de verschillende musea.

Nieuwe partners

Dit jaar is voor het eerst Museum Kaap Skil op Texel aangeschoven als partner van de Walvisweken. Dit museum biedt tijdens de Walvisdagen op 8 en 9 augustus samen met Ecomare een heel eigen programma rondom de walvis. Als natuurorganisatie is dit jaar voor het eerst ook SOS Dolfijn aangeschoven. Met het Reizende Walvisziekenhuis laat het tijdens twee weekenden in Het Scheepvaartmuseum zien welke walvissen voorkomen in de Noordzee en hoe gestrande bruinvissen, dolfijnen en grote walvissen in acute nood worden geholpen.

Check de programma’s

Wil je meer weten over de Walvisweken? Check dan de websites van de musea en partners en plan een leuk, interessant en zelfs educatief dagje uit voor het hele gezin:
HetScheepvaartmuseum.nl
Zaansmuseum.nl
Ecomare.nl
Houtenhuis.nl
KaapSkil.nl
WNF.nl
PlasticWhale.com
SOSdolfijn.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.