donderdag 2 augustus 2018

Okapi geboren in Beekse Bergen

Vorige week werden we getrakteerd op heuglijk nieuws: er is een Okapi geboren in Safaripark Beekse Bergen. En voor deze dierentuin is dat heel bijzonder. Het is namelijk de eerste keer dat ze een okapi baby mogen verwelkomen in het park. De kleine is geboren eind juli en is een vrouwtje. De verzorgers hebben haar Zaïre genoemd. De kleine Zaïre en haar moeder Abeni maken het goed, maar verblijven voorlopig in de kraamstal. (foto: Beekse Bergen)

Veilig nest

De Okapi mama en baby wonen nu in een lekker veilig, warm nest in de kraamstal. Hoewel je Zaïre nog niet van dichtbij kan bewonderen, is dit wel mogelijk via de webcam en de beeldschermen in de Okapi stal op het park.

Bijzondere geboorte

De geboorte van een okapi is eigenlijk altijd bijzonder. Voor Beekse Bergen is het de eerste keer dat zij een jong mogen verwelkomen, wat het extra speciaal maakt. Het is ook bijzonder, omdat okapi’s niet veel voorkomen in de natuur als in Europese dierenparken. In het wild kom je deze prachtige dieren alleen tegen in het noorden van Congo waar zij in het oerwoud leven. Door stroperij en boskap worden de dieren echter bedreigd in hun voortbestaan. Daarom steunt Stichting Wildlife het Okapi Conservation Project. In Europa wonen er overigens 72 okapi’s verdeeld over verschillende dierenparken.

Prachtig dier

De okapi is overigens een heel bijzonder dier om te zien. Hij wordt ook wel de bosgiraffe genoemd, omdat ze op giraffen lijken en in de bossen wonen. Net als de giraf heeft de okapi een lange nek. Ook staan beide dieren hoog op hun poten. Het grote verschil is dat de okapi op de poten en de billen witte strepen hebben, net als zebra’s. Bij ieder dier is dit strepenpatroon uniek, net als je vingerafdruk. Wil je meer lezen over deze prachtige dieren? In 2016 schreef ik een artikel voor de eerste internationale dag van de okapi met weetjes over de okapi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef op reacties worden anonieme reacties op artikelen niet geplaatst.