vrijdag 7 juni 2024

Uitgelicht De Regenboog van Roelofs

In 2019 mocht ik de tentoonstelling over Jean-François Millet en de Haagse School in de Mesdag Collectie bewonderen. Ik hou van schilderijen die taferelen van het platteland laten zien. Schaapjes in de wei, een koetje wat staat te grazen of een geitje op het kippenhok; ik hou ervan. Er was toen een schilderij wat meerdere keren mijn aandacht trok. Niet door de grootte, maar door het bijzondere licht. De ene kant vrij donker, de ander licht met een felle regenboog. Ik ben daar meerdere malen voor gaan staan. Waarom, ik weet het niet precies, maar het doet mij wat. Afgelopen week bezocht ik het Kunstmuseum in Den Haag waar nu een tentoonstelling over de Haagse School te zien is. De Haagse School in een ander licht, zo heet de tentoonstelling. En wat zeg ik daar? Juist, dit schilderij weer. Tijd om het eens extra in de spotlight te zetten. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

De Regenboog van Willem Roelofs

Het schilderij De Regenboog is zo’n 57,7 centimeter hoog en 110,8 centimeter breed. Het biedt dus een mooi panorama zicht. Het schilderij is met olieverf op doek gemaakt. Je kan ook duidelijk de penseelstreken zien die Roelofs heeft gemaakt om zijn tafereeltje tot leven te brengen. Op het schilderij kijken we naar een weiland waar het waarschijnlijk net pijpenstelen heeft geregend. Een deel van het doek is nog donker. Hier zien we koeien in de modder staan. Achter de koeien schijnt de zon al en is de lucht helderblauwe. En in die helderblauwe lucht zien we een prachtige regenboog en vogels die naar het licht toevliegen. Dit schilderij is een schoolvoorbeeld van hoe Willem Roelofs (1822-1897) speelde met licht in zijn werken. Het schilderij is gemaakt in 1875 en is echt een topstuk uit die tijd.

De Haagse School

Willem Roelofs maakte deel uit de van Haagse School, een groep kunstenaars die gelijke ideeën hadden over kunst en schildertechnieken. De kunstenaars kwamen niet allemaal per se uit Den Haag, maar kenden elkaar wel door bijvoorbeeld bevriende kunstenaars of omdat ze andere banden hadden met de kunstwereld in de residentie. Typisch voor de Haagse School is dat ze de Romantische kunsttraditie achter zich lieten en vooral het echte leven wilde portretteren, zonder het te idealiseren. Luchten vol donderwolken boven zee, mensen werkend in de polder en typische Hollandse taferelen met koeien, schapen, molens en schepen vormden hun onderwerpen. Kunstenaars als Jozef Isreäls, Jacob en Willem Maris, Hendrik Willen en Sientje Mesdag, Anton Mauve en natuurlijk Willem Roelofs behoorden allemaal tot de Haagse School. Ze bewonderden zelf kunstschilders van de School van Barbizon uit Frankrijk en zij beïnvloedde op hun beurt weer kunstenaars als Vincent van Gogh. De inspiratie is in verschillende werken zeker terug te zien.

Willem Roelofs

Willem Roelofs was een Nederlandse kunstenaar en hij behoorde dus tot de Haagse School. Zelf geboren in Amsterdam studeerde hij van 1839 tot 1840 aan de Haagse Academie. Hij wordt gezien als een van de voorlopers van het nieuwe realisme in de kunst. In de jaren vijftig van die tijd reisde hij meerdere malen af naar Barbizon. Lyrisch van de werkwijze van de kunstenaars daar en hun onderwerpen, bracht hij die passie over de op leden van de latere Haagse School. Zijn werk kenmerkt zich door de speciale manier van omgaan met licht. Zo zag ik bij de tentoonstelling Barbizon van het Noorden in het Drents Museum een typisch Roelofs schilderij van een jongen op een hunebed, waarbij veel in de schaduw valt, maar toch heel goed te zien is dat deze jongeman zijn schaapjes aan het hoeden is.

Schitterende regenboog

De Regenboog is een van de vele prachtige schilderijen van Roelofs waar je naar blijft kijken, althans dat heb ik. Wil je dit schitterende tafereel met eigen ogen zien? De tentoonstelling De Haagse School in een ander licht is te zien tot en met 25 augustus 2024.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.