maandag 24 juni 2024

Goed Doel The Arctic Marine Litter Project

Plastic Soup, je hebt er vast wel over gehoord. De oceanen van de wereld raken steeds meer vervuild met afval, visnetten en vooral plastic. Door bepaalde stromingen komt dit vuil steeds meer in drijvende vuilnisbelten bij elkaar. Vissen, vogels en andere zeedieren raken erin verstrikt. Daarom werkt de Universiteit van Wageningen met verschillende partners samen in The Arctic Marine Litter Project, een project waarbij vooral de vervuiling van de poolwateren centraal staat en er oplossingen worden bedacht om dit te verminderen en vooral te voorkomen. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vervuild Noordpoolgebied

Het lijkt zo een idyllische, niet door mensen aangetaste plek, maar de Noordpool heeft wel degelijk te maken met vervuiling en andere menselijke invloeden. Sterker nog, door de oceaanstromingen komt er elke dag meer afval bij. En dit afval komt niet alleen van voorbijvarende schepen. Het afval komt namelijk gewoon uit Europa en Noord-Amerika. Het lijkt haast wel alsof het Noordpoolgebied het afvoerputje is voor plastic uit het noordelijk halfrond. Wat wij dus hier op straat gooien kan zomaar tussen de ijsbergen en walrussen terecht komen. Dit weten we, doordat de Universiteit van Wageningen hier actief onderzoek naar doet. Daarbij ruimen ze plastic op en kijken ze meteen waar het vandaan zou zijn gekomen. Zo kan er zomaar een botervlootje uit Nederland of zelfs Spanje tussen het afval zitten.

Sinds 2017

De Wageningen Universiteit is sinds 2017 actief op zoek naar oplossingen om de miljoenen tonnen plastic afval wat vastzit in het pakijs, op onbereikbare stranden of op de zeebodem te kunnen opruimen. De missie van het onderzoeksteam onder leiding van Wouter Jan Strietman is het vinden van de oorsprong, oorzaken en oplossingen van deze vervuiling. Dit doet men door bijvoorbeeld het plastic te identificeren qua type en waar het vandaan is gekomen. Op die manier kun je actief kijken waar de meeste preventie nodig is en lokaal actie ondernemen. Zo hopen de onderzoekers dat wij als mensen beter op ons afval gaan letten. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen, werkt de universiteit samen met allerlei instanties in en om het Noordpoolgebied, zoals met WWF Denemarken, het onderzoekscentrum op Spitsbergen en meer.

Preventie, voorlichting en schoonmaken

Terwijl er gezocht wordt naar oplossingen om de constante stroom aan afval en plastic naar het Noordpoolgebied te voorkomen, blijft men natuurlijk met verschillende partners voorlichting bieden over het gevaar van (micro)plastics in het water en milieu. Ondertussen blijven schoonmaakacties natuurlijk heel belangrijk. Door middel van voorlichting door bijvoorbeeld Wereld Natuur Fonds, Dolfinarium en de universiteit leren we meer over de effecten van plastic in de natuur. Want door kennis te delen, kunnen we ook tot betere oplossingen komen.

Wat kunnen wij doen

Om de poolwateren schoon te houden is het belangrijk dat we beter met ons afval omgaan overal in de wereld. Het lijkt wellicht weinig, maar ieder stuk plastic of afval wat wij gewoon op de goede plek weggooien of recyclen, draagt bij aan een gezonder en schoner poolgebied. Breng blikjes en statiegeldflesjes weg en gooi geen afval op straat. Help zo nu en dan eens mee met een Clean up van stranden of je straat. Het helpt bij ons de natuur en dus ook elders. Wil je hier meer over weten? Check dan eens de website van De Beestenbende en Dolfinarium, want zij maken zich hard voor een schonere wereld. Wil je ook een donatie doen? Kijk dan eens op de website van Universiteit van Wageningen. Hier lees je ook direct meer over het project zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.