dinsdag 18 juni 2024

Museumnieuws: triceratops on tour, spelen met oud speelgoed, is het kitsch of kunst en meer toffe tentoonstellingen

Er zijn weer zoveel mooie dingen te ontdekken en zien deze zomer in de Nederlandse musea! 10 van deze bijzondere uitjes heb ik hier ter inspiratie voor je samengebracht. Heb je zin in muziek in de haven of in de Kempen? Of ga je ook on tour, net als de triceratopsen van Naturalis? En wat dacht van bijzondere fototentoonstellingen? Kortom er valt veel te beleven. En heb je een museumkaart dan wordt het bezoeken van een museum natuurlijk nog gemakkelijker. Benieuwd wat er te beleven valt? Lees dan snel verder! (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vol zomerprogramma bij jarig Maritiem Museum Rotterdam

150 jaar alweer, zo lang bestaat het Maritiem Museum in Rotterdam alweer. Op 15 februari vierde het museum haar verjaardag al, maar natuurlijk staat het hele jaar in het teken van dit jubileum. Op de speciale jubileum website leer je alles over het museum. Wie jarig is, viert feest, met bijvoorbeeld appeltaart voor 150 cent en speciale activiteiten. Wat dacht je van een historische vaart op de Nieuwe Maas, havenconcerten (deze vinden dit weekend al plaats) en een vlootschouw bij de Wereldhavendagen. Ook brengt het museum de Stadsgraanzuiger 19 weer op stoom. Kortom: er valt genoeg te beleven! Kijk snel op maritiemmuseum.nl voor alle activiteiten! (foto: Maritiem Museum Rotterdam)

40 jaar Tussen Kunst & Kitsch in Kasteel Ruurlo

Kijk jij ook zo graag naar Tussen Kunst & Kitsch om te zien of dat ene melkkannetje echt wat waard is? Dit tv-programma bestaat alweer 40 jaar. Tijd om dit groots te vieren bij Museum MORE-Kasteel Ruurlo. In samenwerking met AVROTROS is er een bijzondere tentoonstelling samengesteld waarin zowel het televisieprogramma als 75 opzienbarende objecten uit de geschiedenis van het programma te zien zijn. Van een ets van Rembrandt tot aan een schilderij van Rien Poortvliet en van eeuwenoud porselein tot een modern poppenhuis. De tentoonstelling vertelt tevens de persoonlijke verhalen achter de objecten. De tentoonstelling is te zien tot en met 3 november 2024. Voor tickets en meer informatie kijk je op MuseumMORE-KasteelRuurlo.nl. (foto: Museum MORE-Kasteel Ruurlo)

Spelen met het verleden in Oudheidkamer Texel

Afgelopen maart opende de Oudheidkamer in Den Burg op Texel weer haar deuren voor een nieuw seizoen. Hier kun je heerlijk struinen door het verleden van het eiland. Dit jaar staat de tijdelijke tentoonstelling op zolder in het teken van speelgoed en daarom opende Mick en Sepp Appel het museum voor het nieuwe seizoen. De tentoonstelling neemt je mee naar speelgoed van weleer. En misschien wel het allerleukste; er mag ook lekker gespeeld worden! Ontdek verder het woonhuis uit 1599, want ook hier is genoeg veranderd om de Oudheidkamer op zijn mooist te kunnen tonen. Zoals de vloer, waar zelfs nog archeologische vondsten (zoals een lepel) onder vandaan zijn gekomen bij de renovatie. Het museum is van maandag tot en met zaterdag geopend tot en met 31 oktober 2024. Voor tickets en meer informatie kijk je op OudheidkamerTexel.nl. (foto: Oudheidkamer)

Noordelijk licht: natuurfotografie in de Fundatie

Tot en met 22 september 2024 kun je in Museum de Fundatie te Zwolle de bijzondere tentoonstelling Noordelijk licht: natuurfotografie bewonderen. In deze tentoonstelling nemen verschillende kunstfotografen je mee de natuur in. Hierbij wordt vooral de menselijke relatie tot de natuur belicht en gaat het niet per se om de natuurgetrouwe weergave van het landschap. Dit levert bijzondere beelden op waar je zeker over na gaat denken. De tentoonstelling bestaat uit ruim 100 kunstwerken, waaronder zo’n 50 stuks van Finse fotografen. Deze werken komen uit de collectie van verzamelaarsechtpaar Pieter en Marieke Sanders die zij aan Museum de Fundatie schenken. Verdeeld over de zalen komen verschillende thema’s aan bod. Kijk voor meer informatie op MuseumdeFundatie.nl. (foto: Museum de Fundatie)

Overzichtstentoonstelling Rutger ten Broeke in Museum Hilversum

Nog te zien tot en met 7 juli 2024
De beroemde fotograaf Rutger ten Broeke werd begin dit jaar 80 jaar. Tijd om eens een mooie overzichtstentoonstelling van zijn bijzondere werk te maken, vond ook Museum Hilversum. De tentoonstelling Rutger ten Broeke – In Hindsight toont een greep uit het veelzijdige oeuvre van Rutger, wat zo’n 60 jaar omvat. De tentoonstelling bevat bekende en nooit eerder vertoonde foto’s. Zo is voor de eerst de serie 10.000 Portraits te zien, waarbij Rutger op verschillende plekken ter wereld voorbijgangers portretteerde. Zijn oeuvre neemt je mee naar portretten van mensen tot aan schitterende landschappen. Kijk snel op MuseumHilversum.nl voor meer informatie. (foto: Museum Hilversum)

Fatale Fouten: De verloren slag om de Rijnbrug in Airborne museum

In de avond van 17 september 1944 bereiken zo’n 750 Britse militairen onder leiding van luitenant-kolonel John Frost de Rijnbrug in Arnhem. Hun aankomst markeert het begin van een dagenlang gevecht. De mannen vechten dapper, maar het was bijna zeker dat de slag op een mislukking zou uitlopen. Vrijwel geen enkel onderdeel van de operatie verliep volgens plan. 80 jaar na de Slag om Arnhem presenteert Airborne Museum at the Bridge een tentoonstelling waarin ingezoomd wordt op wat zich daar allemaal heeft afgespeeld. Aan de hand van historische objecten en persoonlijke verhalen wordt ingegaan op onderdelen van het plan die misgingen. Voor meer informatie ga je naar Airbornemuseum.nl. (foto: Airborne Museum Hartenstein)

Muziekmiddagen in Kempenmuseum de Acht Zaligheden

Kom genieten bij het Kempenmuseum in de lommerrijke boomgaard van een hapje, drankje en gezellige muziek. Op zondag 21 juli geniet je van Cherry Red, een gezellige Rock-a-Billy groep uit Eindhoven en op zondag 11 augustus spelen de Mannen met Baarden heerlijke Folk muziek. De bands beginnen om 15.00 uur, maar kom vooral al vanaf 13.30 uur naar het museum. De entree is € 5 euro per persoon. Meer informatie over deze muziekmiddagen vind je op Kempenmuseum.nl. (foto’s: Kempenmuseum de Acht Zaligheden)

Rembrandt & de Wereld in Het Rembrandthuis

Rembrandt laat in zijn etsen heel wat exotische objecten zien, zoals leeuwen, schelpen, bergen, Italiaanse gebouwen en tulbanden. Als kunstenaar had hij veel oog voor de wereld, maar Nederland heeft hij nooit verlaten om al die dingen met eigen ogen in het buitenland te zien. Wel verzamelde hij van alles en liet hij zich veel vertellen over de wereld om hem heen. Het Rembrandthuis presenteert daarom de tentoonstelling Rembrandt & de Wereld. In meer dan 40 etsen uit de collectie waarop iets niet-Nederlands te zien is, wordt men uitgenodigd om zelf te ontdekken hoe wereldwijd of juist wereldvreemd Rembrandt eigenlijk was. De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september in Het Rembrandthuis te Amsterdam. (foto: Het Rembrandthuis)

Krantenstrips The First Influencers in MoCA

Lees jij ook graag de cartoons en stripjes in de krant? Zoals wij deze nu kennen, zijn ze ooit aan het einde van de 19de eeuw verschenen in Amerikaanse kranten en waren meteen populair. Meer dan een eeuw later zijn het vaak nog de eerste dingen die we lezen in de krant. Tijd om er eens een tentoonstelling aan te wijden, aldus Museum of Comic Art. De tentoonstelling werpt een uniek licht op de invloed van deze strips en alles wat eruit voortkwam. Zo hielpen stripjes merchandise verkopen, introduceerden ze trends en bepaalden ze de kijk van hun lezers op de wereld. Kortom: echte influencers dus. Dit en meer ontdek je in deze tentoonstelling die te zien zal zijn tot en met 17 november 2024 in Museum of Comic Art (MoCA) in Noordwijk aan Zee. (foto: MoCA)

De triceratops kudde van Naturalis gaat op tour

Naturalis heeft de grootste verzameling triceratopsen ter wereld. Ook zijn zij de eerste en enige die heeft bewezen dat deze dieren in kuddes leefden – en ook als groep gestorven zijn. De experts en vrijwilligers zijn meer dan tien jaar bezig geweest om de skeletten uit te graven, preparen en onderzoeken. Nu dit allemaal klaar is, gaat de kudde even uit elkaar om bewonderd te worden in vijf steden in Nederland. Deze zomer kun je in Maastricht, Tilberg, Haarlem, Delft en Leeuwarden zomaar een triceratops tegenkomen. Hier werken namelijk natuurmusea en bibliotheken samen om je gratis een van de vijf triceratopsjes te laten bezichtigen. Hoe tof is dat! Samen met een mini-expo in de natuurmusea en de pop-up tentoonstelling in de bieb leer je zo meer over deze bijzondere dieren. In het najaar komt de kudde dan bij elkaar en zullen ze als groep te zien zijn in Naturalis tijdens een speciale tentoonstelling.
Hier kun je deze knapperds tegenkomen:
- Maastricht: 18 juni tot en met 4 augustus in bibliotheek Maastricht en Natuurhistorisch Museum Maastricht;
- Tilburg: 27 juni tot en met 6 augustus in bibliotheek LocHal en Natuurmuseum Brabant;
- Haarlem: 1juli tot en met 14 augustus in Bibliotheek Haarlem Centrum en Teylers Museum;
- Delft: 5 juli tot en met 10 augustus in DOK en Naturalis;
- Leeuwarden: 11 juli tot en met 18 augustus in dbieb en Natuurmuseum Fryslân. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.