maandag 3 juni 2024

Vier wie je bent met Pride

Mogen zijn wie je bent. Dat is toch het mooiste wat er is? Het levert in ieder geval veel minder stress op als je gewoon lekker jezelf kan zijn. Helaas is het in het dagelijks leven zo dat veel mensen met de nek worden aangekeken, worden gepest, gekleineerd of verstoten. Gewoon omdat ze anders zijn dan de gestelde norm. Omdat ze bijvoorbeeld van mannen houden of juist als vrouw van vrouwen. Of omdat je in een overgang zit van man naar vrouw of andersom. Deze mensen die anders zijn, maar niet zichzelf, lopen op eieren. Verbergen wie ze zijn, want dat lijkt minder erg, dan gewoon lekker je flamboyante ‘ik’ zijn. En daarom vinden er in Nederland verschillende Pride festivals plaats. Iedereen mag trots zijn op zichzelf. En het zijn nog gezellige dagjes en avondjes uit ook. Happy Pride! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Stonewall-rellen

Pride maand komt uit de Verenigde Staten en niet zomaar. Eind juni 1969 vonden er in New York ernstige rellen plaats in Greenwich Village, de meest flamboyante en artistieke wijk van New York. De Stonewall Inn, een bekende homobar, werd ontruimd door de Metropolitan Police. Iedereen die geen identiteitsbewijs kon tonen, gekleed was in kleding van het andere geslacht of al op de radar stond bij de politie werd gearresteerd. Zo ook twee travestieten en een lesbienne in mannenkleding. Aangezien de politie zich zeer agressief gedroeg en hun arrestanten vernederden, begonnen omstanders uit de bar met voorwerpen te gooien. Het uitte in een ernstige rel die rond 4 uur ’s nachts afliep. Het was een soort druppel die de emmer deed overlopen. De opstand tegen de politie vormde wel een omslag, want het was voor het eerst dat homoseksuelen en travestieten op zo een grote schaal weerstand boden tegen onderdrukking, pesterijen en agressiviteit.

Herdenken

Pride is een herdenking aan die dag waarop men voor het eerst voor zichzelf opstand en trots was te zijn wie ze zijn. Tijdens de maand juni wordt in de VS extra aandacht besteed aan de positie, emancipatie en acceptatie van de LHBTQ+ gemeenschap. Want dat je anders bent, wil niet zeggen dat men je anders moet behandelen of dat je geen gelijke kansen hoort te krijgen in bijvoorbeeld het bedrijfsleven, alleen maar omdat je op hetzelfde geslacht valt, travestiet bent of in de transitie van man naar vrouw of vrouw naar man. Pride is er al sinds 1970 en is sinds 1999 officieel in de maand juni.

Nederlandse Pride

In Nederland vond er in 1978 voor het eerst een demonstratie plaats rondom homoseksualiteit, georganiseerd door de Internationale Lesbische Alliantie. Zij laten hiermee zien dat zij ook beter behandeld willen worden, omdat ze gewoon zijn wie ze zijn. In 1979 vindt dan de eerste herdenking van de Stonewall-rellen in Nederland plaats op Roze Zaterdag. Dit ging vaak vooraf door een Roze Week of tegenwoordig Regenboogweek. Pride vindt ieder jaar in een andere stad plaats. Hoewel juni in Amerika dus echt Pride maand is, is dat in Nederland nog niet ingeburgerd. Dit komt doordat er ook in juli, augustus en oktober verschillende Pride festivals plaatsvinden. Zo was Pride afgelopen weekend in Utrecht, maar zal de Pride in Amsterdam plaatsvinden van 27 juli tot en met 4 augustus. In juni viert wel de Achterhoek een maand lang Pride, waarbij iedereen van harte welkom is en valt Roze Zaterdag in Groningen op 22 juni.

Voor alle kleuren van de regenboog

Pride in Nederland is echt voor iedereen of je nu straight of queer bent, we vieren het samen. Samen accepteren we immers elkaar en samen ga je door het leven. Dus waarom zou je niet samen een feestje vieren? Het is immers voor alle kleuren van de regenboog. Wil je Pride meevieren in Groningen? Kijk dan op PrideGroningen.nl. En bezoek AchterhoekPride.nl voor het feestelijke maandprogramma in Winterswijk. Op Pridenetwerk.nl vind je alle vieringen die in Nederland plaatsvinden, zoals de Zutphen Pride, Pride Walk in Sittard en Pride at the Beach in Zandvoort! Het zullen in ieder geval heel kleurrijke, vrolijke feestjes worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.