donderdag 20 juni 2024

Stadsbeeld Vader en Kinderen

In juni is het altijd Vaderdag en daarom ben ik eens op zoek gegaan naar een toepasselijk standbeeld. En deze heb ik gevonden in Vleuten. Op een tiental meters afstand van de Appel van Vleuten staat een standbeeld van een vader met zijn twee kinderen, in mijn ogen heel toepasselijk voor het Gezondheidscentrum. Daar heeft dit gezin niet altijd gestaan. Waar wel? Dat ontdek je in deze aflevering van Stadsbeeld.
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Vader en Kinderen

gemaakt door: José Pirkner
gemaakt van: brons, beton en stoeptegels
bestaat uit: een vader met een zoontje op zijn nek en een dochtertje aan zijn hand
staan op: het Dorpsplein in Vleuten voor het Gezondheidscentrum
staan daar sinds: 1969

Vader en Kinderen

De naam van het standbeeld vertelt je precies wat het voorstelt: een jonge vader met zijn twee kindjes. Pa en zoon kijken naar voren, maar de dochter (aan de hand) ziet iets anders waar ze naartoe wil. Dit verhaal was heel logisch toen het standbeeld in 1969 voor het eerst werd onthuld op het Dorpsplein voor het gemeentehuis. Paps en zoon kijken in de tijd uit op een muziekpodium en dochterlief wil naar de fonteinen achter hen. Hierdoor ontstaat een spannend beeld, waarbij het meisje aan papa’s hand hangt. In de jaren 70 van de vorige eeuw verdwijnen het muziekpodium en de fonteinen en wordt ergens het beeld naar de rand van het Dorpsplein verplaatst. Nu kijken vader en zoon de Dorpsstraat in, terwijl de kleine meid wijst naar waar toen het gemeentehuis stond. In 2021 is het gezinnetje wederom verplaatst naar de ingang van het Gezondheidscentrum Vleuten Dorp in een nieuw aangelegde groenstrook. Vroeger stond het beeld nog op een sokkel, maar nu staan ze tussen het groen op een klinkerpad. De vader lijkt met zijn kinderen aan de wandel te zijn en zo te zien hebben ze dus al een aardige wandeling gemaakt over het Dorpsplein.




Josef Pirkner

Josef Pirkner (2 december 1927) is een Oostenrijkse beeldhouwer en schilder. Je kan zijn werk tegenkomen onder de namen Josef, Jos of, zoals in dit geval, José Pirkner. Hij heeft op vele plekken gestudeerd, waaronder in Graz en Salzburg. In Salzburg ontdekte hij zijn passie voor het werken met metaal. In 1951 verhuisde hij naar Utrecht op verzoek van Edelsmidse Brom die hem in dienst nam als goud- en zilversmid. Hij heeft zelfs in Utrecht nog een eigen atelier gehad. Toch verhuisde hij met zijn gezin in 1978 weer terug naar Oostenrijk om zich daar nog meer op de beeldende kunst te gaan richten. De band met Utrecht was inmiddels wel gesmeed en de gemeente heeft verschillende sculpturen gemaakt die in de stad en provincie te bewonderen zijn, waaronder Vader en Kinderen, De Bokspringers (ook Vleuten), De Visser (Woerden) en De Volleybalsters (Woerden). Er zijn ook elders in Nederland werken van zijn hand te zien, zoals in Waddinxveen en Groningen. Ondertussen zit Pirkner niet stil, zo kan je zijn schilderwerk bewonderen in de Hangar op vliegveld Salzburg, heeft hij het hoofdkantoor van Red Bull ontworpen en ontwierp hij de stier van het Red Bull Junior team toen het nog Scuderia Torro Rosso heette.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.