woensdag 26 juni 2024

Schrijfcoachtip LHBTIQ+ personages

In mijn ogen is liefde gewoon liefde. Hoe mooi is het om iemand te vinden waar je stapelgek op kan zijn (en die ander op jou). Aan de andere kant moet iedereen altijd en overal kunnen zijn wie diegene is. Want dat maakt een persoon toch het allerleukst en mooist? Als je een aantal personages voor je verhaal gaat verzinnen, denk er dan ook eens over na om er een queer personage aan toe te voegen. Dit mag het hoofdpersoon zijn, maar ook een van de extra’s in het verhaal. Belangrijk is dat deze personages realistisch zijn, vooral wanneer je er zelf niets van weet. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Mensen van divers pluimage

De wereld bestaat uit heel veel verschillende mensen. Groot, klein, lang, dun, dik, mollig, normaal, nerdy, sportief, vrouwelijk, mannelijk, religieus of juist niet, gespierd of juist niet, met een grote of kleine neus en natuurlijk met diverse levensstijlen. Dit zijn allemaal kleuren die de mensheid zo bijzonder maakt. Maak gebruik van deze kleuren als je je personages schildert, want daar worden je karakters realistischer van. Omdat de wereld vol diverse mensen zit, mogen zij zeker in je verhalen hun opwachting maken. Zolang het wel past in het verhaal wat je aan het vertellen bent natuurlijk.

Hoofdpersoon

Je hoofdpersoon is het belangrijkste karakter van het verhaal. Je lezer wil zich met diegene identificeren of in ieder geval met diegene meeleven. Een realistisch karakter is daar belangrijk voor. Je wil invoelen wat diegene meemaakt. Maakt het voor je verhaal niet uit wat de seksuele voorkeur is, dan hoef je dit zeker niet te benoemen. De lezer mag dat zelf invullen. Maar, is je personage een rokkenjager dan zal het toch wel een keer ter sprake komen waar hij/zij/hun op valt. Gaat je verhaal echt over de transitie van gender of over een Drag Queen die moorden oplost (hoe leuk zou dat zijn), dan is het wel belangrijk dat je hoofdpersoon geloofwaardig is.

Verdiep je in de gemeenschap

Als je zelf niets weet van LHBTIQ+ dan is het goed om je in de mensen te verdiepen. Ga eens naar een Roze zondag of vier Pride om te zien wat er omgaat in de gemeenschap. Praat met mensen en vertel wat je graag zou willen weten om je personages te kunnen creëren. Hoe zou men willen dat een dergelijk personages eruit ziet en beweegt in de wereld die je aan het schappen bent, want het LHBTIQ+-stukje is slechts onderdeel van wie iemand is. En wellicht is dat wel het thema van je volgende verhaal.

Overdrijf niet

Het is echt niet nodig om een lesbienne af te schilderen met kittig kort haar en een slobber trui of een homoseksuele man juist heel stereotype neer te zetten met extravagante kleding en een voorliefde voor roze. Een heteroseksueel karakter maak je toch ook niet stereotyperender dan nodig is? Overdrijf dus niet, maar zorg wel dat je personage echt is. Dit doe je door je personage goed te leren kennen. Is het belangrijk in het verhaal dat men weet dat je personage transgender is of juist non-binair? Neem het dan zeker mee. Zo kan er een regenboogvlaggetje in de kamer hangen of juist een mooi portret die beide kanten van het personage belicht. Wees creatief en laat zien hoe diegene is. Misschien trekt je karakter voor het eerst een rokje aan voor dat ene feestje – en hoe voelt dat dan? Of flirt de bartender graag met die ene leuke jongen in het café. En wat dacht je van de Drag Queen die overdag haar lipstick in een geheim vakje van een colbertje heeft zitten, gewoon omdat diegene zich daar goed bij voelt. Strooi met details, maar maak het niet belangrijker dan nodig is voor je verhaal.

TIP: laat het lezen

Wil je zeker weten dat je personage echt en realistisch lijkt, zonder dat het teveel overdreven is? Laat je verhaal dan lezen aan iemand uit de gemeenschap. Misschien is dat iemand die je goed kent of juist iemand die je bij een Pride hebt ontmoet. Hij/zij/hun kan het beste beoordelen of je personage niet te stereotype is.

TIP: lees boeken

Als schrijver wil je origineel zijn, maar je hoeft echt het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er is al heel veel geschreven en er is daarom heel veel te lezen. Zo zijn er steeds meer kinder-, jeugd- en volwassenboeken waar gender en seksualiteit onderdeel van uitmaken. Lees deze en ontdek hoe andere schrijvers hun personages kleuren op de pagina’s. Op het blog van So Many Pages kwam ik een zeer interessante top 10 tegen met allerlei leuke, bijzondere boeken met queer personages in de hoofdrol.

Gender en seksualiteit: wel of niet belangrijk

Wanneer het belangrijk is voor het centrale thema van je verhaal, dan is het goed om gender en seksualiteit te benadrukken. Het biedt namelijk de basis voor een conflict, hetzij onderling tussen de personages of innerlijk voor alleen het personage zelf. Heeft het voor het verhaal niet per se invloed hoe iemand zijn seksualiteit is, dan kun je dit zien als een detail, zoals haarkleur, kleding of accessoires. Het personage is gewoon zo. Punt. Wel leuk dat misschien de mannelijke hoofdpersoon dan met een lesbische vriendin op pad gaat en ze beide verliefd worden op dezelfde vrouw. Of op een terrasje kijken naar dames die voorbij flaneren. Kan best, zolang het bij het verhaal past. Bepaal van te voren of je het wel of niet een belangrijk ding laat zijn in het verhaal. Kijk daarbij ook naar wanneer en waar je verhaal zich afspeelt. De geschiedenis hoef je niet te herschrijven natuurlijk. Behalve als dat je doel is, dan moet je dat gewoon doen!

Maak plezier

Ieder mens is anders, dus ook ieder personage is anders, hetero of queer. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, hobby’s, haarkleur en kledingstijl. Speel er eens mee. Je mag best een personage creëren die flamboyant is met paars haar en veel vriendinnen, terwijl hij op mannen valt (of juist niet, maar denkt iedereen dat). Maar deze persoon kan ook flamboyant zijn in driedelig pak, goed verzorgd en welbespraakt. Heb plezier in het creëren van je personages. Het zijn immers personages en die mogen alle kleuren van de regenboog bevatten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.