vrijdag 8 september 2023

Uitgelicht 55 jaar Beekse Bergen

In het Noord-Brabantse Hilvarenbeek ligt een van de grootste dierenparken van Nederland (en zelfs het grootste park qua oppervlakte van de Benelux); Safaripark Beekse Bergen. Het is een bijzonder dierenpark, want je kan er op verschillende manieren van genieten. Het is een prachtig park om doorheen te wandelen, je kan met een auto- of bussafari van de dieren genieten of juist tijdens een heerlijke boottocht. Dit jaar viert Safaripark Beekse Bergen hun 55ste verjaardag en is daarmee een van de jubilerende dierenparken van 2023. Tijd om eens in de geschiedenis te duiken. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Sinds 1968

Op 1 juni 1968 opende het eerste safaripark van het land onder de naam Leeuwenpark Beekse Bergen. De naam gaf meteen aan wat je kon verwachten: leeuwen. Op maar liefst 60 hectare grond leefden vier families en je kon ze bezoeken met de auto. De leeuwen liepen in die tijd los tussen de auto’s door of klommen op de motorkap of het dak om eens even lekker te chillen. Met de komst van andere Afrikaanse diersoort, dekte de naam van het park al snel de lading niet meer en daarom werd in 1972 het park zowel uitgebreid als omgedoopt tot Safaripark Beekse Bergen.



Auto- & wandelsafari

Wist je dat je in de beginjaren het park echt alleen per auto kon bezoeken? Pas in 1982 ging het eerste stukje wandelsafari open. Zo werd de bezoeker meer geboden dan alleen een autorit tussen de dieren. Het wandelgebied bestond allereerst uit kleine eilandjes met bijvoorbeeld pinguïns en ringstaarmaki’s. Dit gedeelte bestaat overigens nog steeds, achterop het park, waar ook de roofvogelsafari te bewonderen is. In 1988 werd de bootsafari geïntroduceerd.



Bijzondere diersoorten

Safaripark Beekse Bergen is allereerst een park waar je vooral Afrikaanse diersoorten tegen komt. Door de jaren heen zijn er ook Aziatische diersoorten aan toegevoegd, zoals de tijger, rode panda en lippenberen. Wist je dat Safaripark Beekse Bergen het eerst park was in Nederland wat Chinese reuzenpanda’s als bewoners heeft gehad? Rong Rong en Chuan Chuan hebben in vier maanden tijd ruim 100.000 bezoekers op visite gehad.



Blijven slapen

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om te blijven slapen in het park. Er is een vakantiepark geopend (Safari Resort) en een Safari Hotel waar je gewekt wordt door geluiden van leeuwen of savannedieren. Deze dieren wonen ook echt op het terrein van het hotel of het resort in hun eigen verblijven natuurlijk. Hiermee biedt het park op hun eigen bijzondere wijze weer een heel nieuwe beleving aan om het park te bezoeken. Bovendien ben je tijdens je verblijf op het resort of in het hotel vrij om het Safaripark te bezoeken.



Prachtige dieren spotten

Het park wordt door verschillende diersoorten bewoond. Leeuwen natuurlijk, nijlpaarden, neushoorns, Kaapse buffels, chimpansees, gorilla’s, gibbons, allerhande vogels, zebra’s, giraffen en nog veel meer kom je er tegen. Ik hou erg van fotograferen en je bent zo een dag zoet. Wil je alles zien? Dan is een combinatie van safari’s door het park zeker aan te raden. Op de website BeekseBergen.nl kun je bijvoorbeeld zien welke dieren er waar te vinden zijn. Maar ook of je ze via de wandelsafari kan zien of alleen via de bootsafari. Zo kun je een nog leuker uitje plannen in dit prachtige park.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.