vrijdag 10 maart 2023

Uitgelicht | 30 jaar Berenbos

Eén van de redenen dat ik graag Ouwehands Dierenpark bezoek, is dat ik er zoveel beren kan zien. IJsberen, maleise beren, pandaberen…, maar vooral het bos vol bruine beren. Mijn innerlijke Goldilocks wordt daar gewoon heel blij van, van beren. Dat bos is overigens heel bijzonder. Het is geen sprookjesbos, maar wel een plek waar mishandelde beren worden opgevangen en nog lang en gelukkig kunnen leven als beer. 30 jaar geleden opende dit bijzondere stukje Berenbos dankzij Ouwehands Dierenpark en Stichting Berenbos Rhenen de deuren als allereerste opvangcentrum voor mishandelde bruine beren in Europa. Het is misschien niet magisch, maar wel fantastich. (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

Hoe het begon

In 1993 opende dus het Berenbos als opvangcentrum voor Europese bruine beren, maar de plannen werden al drie jaar daarvoor gestart. In 1990 ontving het dierenpark in Rhenen namelijk van de Europese Commissie een bijzondere opdracht: creëer een plan voor huisvesting voor een paar (ex-dans)beren in Griekenland die in gevangenschap leefden. De vraag kwam voort uit het feit dat er in Griekenland en in Turkije een verbod op dansberen kwam. Hierdoor hadden zo’n 200 beren ineens nieuwe huisvesting nodig. Daarnaast werden er tientallen beren uit erbarmelijke toestanden gered. Deze Europese acties zorgden ervoor dat er dus meer beren een nieuw thuis nodig hadden. Het werd al snel duidelijk dat een opvangcentrum met een eigen bos voor de beren nodig was en zo werd de International Bear Foundation opgericht om zo de drie blinde Turkse beren Bora, Koröglû en Fiona een nieuw thuis te kunnen bieden. In 1993 nemen deze beren hun intrek in het twee hectare grote bos. In 1995 woonden er al 14 opvangberen in het bos, samen met een roedeltje wolven.


Bears in Mind

In de afgelopen 30 jaar heeft de stichting veel gedaan voor beren in de wereld. Zo kregen zij in 1998 het stamboek voor bruine beren in gevangenschap toegewezen van de EAZA (European Association of Zoos & Aquaria), hebben zij door de registratie van dansberen in Bulgarije er in 2007 uiteindelijk voor gezorgd dat deze allemaal gered zijn, stelden ze regels op om fokken, jagen en stropen van beren tegen te gaan, hielpen zij mee in 2008 met het Beren managementplan in Kroatië en werden er in 2009 Bear-proof vuilnisbakken geplaatst in Slowakije om mens-dierconflicten tegen te gaan. De lijst beperkt zich niet alleen tot Europa. Zo helpt de stichting ook mee de beren te beschermen in bijvoorbeeld Indonesië, Nepal, India, Armenië en Vietnam. De meest recente actie die Bears in Mind (de naam sinds 2016) heeft uitgevoerd is het redden van beren, leeuwen en andere dieren met verschillende hulptroepen uit de Oekraïne bij de uitbraak van de oorlog in 2022. Daarnaast worden er op verschillende plekken weesbeertjes opgevangen, gerehabiliteerd en in het wild uitgezet. Met beren in hun gedachte redden deze mensen niet alleen beren, ze leiden ook rangers op en bieden educatie voor lokale bevolkingen die samen met de beren leven.


Expeditie Berenbos

In Ouwehands Dierenpark vind je rondom het Berenbos verschillende plekken waar je meer over de stichting kan leren. Zo kun je (als je vanuit Pandasia naar het Berenbos wandelt) van alles over de beer ontdekken in het doolhof of blijf gewoon in het gezellige stadje Karpatica staan en bekijk de verschillende uitingen in de etalages. Loop door het houten poorthuisje onder de sterrenhemel door over de brug van het Berenbos en probeer de beren maar eens te spotten. Soms zitten ze lekker in het water en soms wandelen ze gewoon op hun dooie akkertje voorbij. Tijdens de wandeling ontdek je nog meer educatieve uitingen over het werk van Bears in Mind. Aan het einde van het bos sla je links af en kom je nog bij de Observatiepost uit, waar je de Maleise beren kan bekijken en nog meer leert over beren, zoals hun anatomie en wat men doet om stropen tegen te gaan. Dit alles samen heet Expeditie Berenbos.


Prachtig bos

Het Berenbos is een prachtig stukje bos in Nederland waar beren dus weer lekker beer kunnen zijn. Waar zo door de bladeren kunnen rollen, in een huisje mogen slapen of lekker kunnen zwemmen in een meertje. Je ziet deze beren in hun element en dat is schitterend om te zien. Bears in Mind doet zoveel voor de beren in de wereld en zal dat zeker de komende jaren blijven doen. Door Ouwehand Dierenpark te bezoeken, kun je veel ontdekken over het Berenbos, haar bewoners en natuurlijk Bears in Mind. Soms staat er een vrijwilliger met een kioskje bijzondere berenspulletjes, je vindt er altijd een donatiebak en je kan via de webshop van Bears in Mind de allerleukste beregoeie merchandise kopen. Van knuffels tot T-shirts, van berenmutsen tot sieraden; er is voor iedereen wel wat leuks te vinden. Overigens kun je de beren ook trakteren op wat lekkers via de webshop. Wil je meer weten over de stichting, kijk dan op BearsinMind.org en ontdek wat ze nog meer hebben gedaan en doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.