woensdag 22 maart 2023

Stadsbeeld Man met vogelhuisje en Ree

Twee standbeelden van dezelfde maker aan dezelfde weg in Austerlitz. De een staat aan het begin van de Oude Postweg, de ander aan het eind, naargelang je van welke kant natuurlijk Austerlitz komt binnenrijden. Een tweetal die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben, maar toch een soort duo vormen. Al is het maar door het bijzondere frame waarin ze staan. De ene is een man met een nestkastje, de ander is een prachtig hert. Samen staan ze bekend als Alpha en Omega (vanwege de vormen van de kooiconstructies) en deze maand staan ze centraal in Stadsbeeld! (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Man met vogelhuisje

gemaakt door: Nicolas Dings
gemaakt van: brons met roestvrijstaal
bestaat uit: man met vogelhuisje in een opengewerkt huisje
staat aan: Oude Postweg/Austerlitzeweg
staat daar sinds: 2008
vormt een tweeluik met ree aan de Oude Postweg/Traayweg te Austerlitz



Ree

gemaakt door: Nicolas Dings
gemaakt van: brons met roestvrijstaal
bestaat uit: een hert in een ronde constructie
staat aan: Oude Postweg/Traayweg
staat daar sinds: 2008
vormt een tweeluik met Man met vogelhuisje aan de Oude Postweg/Austerlitzeweg




Het tweeluik van Austerlitz

De twee standbeelden worden ook het ‘tweeluik van Austerlitz’ genoemd, omdat het natuurlijk twee standbeelden zijn, waarvan er eentje bij de ingang en de ander bij de uitgang van het dorp staat. Maar het zijn ook twee beelden die iets vertellen over het dorp en het leven met de natuur. De bronzen ree bijvoorbeeld lijkt opgebouwd te zijn uit bakstenen. Dat staat symbool voor wonen aan het bos, waar je reeën kan tegenkomen. Dit wonen in samenspraak met de omgeving zie je ook in de mensfiguur, wat ook uit bakstenen lijkt te zijn opgebouwd. In zijn handen heeft hij een nestkastje, om toch ook de natuur weer binnen te laten bij je woning. Hoe mooi is dat! Beide beelden staan dus voor samenleven met de natuur in een bosrijke omgeving. De buisconstructies geven zowel ruimte als een soort insluiting. In die opzichten kun je er allerlei tweeluiken uithalen.




Nicolas Dings

Op 20 juli 1953 werd Nicolas Dings (voluit Nicolaas Lambertus Maria Dings) in Tegelen geboren. Hij is een veelzijdig kunstenaar, maar vooral bekend van zijn beelden. Die laten zich overigens vaak omschrijven als driedimensionale collages, waarbij verschillende materialen samen een geheel vormen. Zoals bij dit tweeluik hij gebruik maakte van brons en roestvrijstaal. De opleiding voor beeldend kunstenaar volgde hij in Maastricht aan de Stadsacademie en in Amsterdam bij de Rijksakademie van beeldende kunsten. Na zijn studie is hij in Amsterdam blijven wonen, waar hij nu ook nog steeds werkt. Naast beelden maakt hij ook graag schilderijen en werken op papier. Het leuke aan het werk van Nicolas is dat je er veel in kan zien. Aan de ene kant is het grappig, terwijl het tegelijkertijd een commentaar kan zijn op een belangrijk thema. Zijn werken zitten sowieso vol symboliek en hebben een filosofische inslag. Door deze combinatie is het werk voor iedereen toegankelijk. Geen wonder dat er zoveel werk van Nicolas in de openbare ruimte te vinden zijn. Van Rotterdam tot Roosendaal en van Utrecht tot Osnabrück… je kan de beelden van Nicolas Dings zomaar in het stadsbeeld tegenkomen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.