maandag 6 maart 2023

Leukste uitjes van Nederland 2023 zijn bekend

Hiep hoera de leukste uitjes zijn bekend! Op 14 februari jongstleden werd voor de dertiende keer tijdens een feestelijke bijeenkomst de Leukste Uitjes van Nederland, zoals bepaald door de leden van de ANWB, weer uitgereikt! Zitten er verrassingen tussen? Jazeker! Naast de landelijke top drie werden ook de gouden, zilveren en bronzen awards uitgereikt aan de leukste uitjes per provincie. Ook daar dreven weer allerlei nieuwe uitjes naar boven. Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een leuk dagje uit? Lees dan snel verder, want volgens de ANWB-leden behoren deze zeker tot de leukste van het land! (foto’s, mits anders aangegeven: Berry de Nijs/Writing Berries)

GaiaZOO Leukste Uitje van Nederland 2023

Het Leukste Uitje van 2023 volgens de leden van de ANWB is GaiaZOO in Kerkrade! Dit dierenpark heeft al eens vaker de gouden award in handen gehad. Zij lieten dit jaar Attractiepark Toverland (zilver) en Diergaarde Blijdorp (brons) achter zich. Ondanks dat de uitjes dit keer qua scores heel dicht bijelkaar lagen, scoorde de Limburgse dierentuin vooral hoog op aanbod, sfeer en faciliteiten. Het park mag zich het hele jaar Leukste Uitje van Nederland noemen, dat is een hele eer en natuurlijk een groot applaus waard! Attractiepark Toverland mag zich dit jaar tweede noemen. Het park heeft al eens eerder een prijs mogen ontvangen en laat hiermee zien een publiekslieveling te gaan worden. Dat geldt uiteraard ook voor het altijd gezellige Diergaarde Blijdorp.

Attractiepark Toverland (foto: Toverland) en Diergaarde Blijdorp

Leukste uitjes van Drenthe!

In Drenthe voert Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe (Ruinerwold) het drietal aan, gevolgd door Eko-Tours (Exloo) en Zoo Bizar (Orvelte). De Drentse Koe heeft al vaker een award mogen ontvangen. Je kan op deze boerderij heerlijk spelen tussen de dieren én natuurlijk een ambachtelijk ijsje eten. Eko-Tours vind je op de Hondsrug en biedt allerlei toffe activiteiten aan in de Drentse natuur. Ga op safari met een elektrische terreinwagen, huur een cruiser of bike en ga op groene wijze de natuur in. Zoo Bizar is de kleinste dierentuin van Nederland gelegen in een boerderij. Je komt er de gekste dieren tegen en kan er zelfs je kinderfeestje vieren.

Leukste uitjes van Flevoland!

De top drie van Flevoland staat met kop en schouders De Orchideeën Hoeve (Luttelgeest) bovenaan. Deze prachtige jungletuin biedt vertier voor jong en oud. Er zijn prachtige bloemen om te bewonderen en er wonen allerlei leuke dieren. In combinatie met verschillende educatieve shows is dit overdekte uitje echt een aanrader. Dierenpark Almere Jungle (Almere) gaat er met het zilver vandoor. Ook dit overdekte uitje biedt een keur aan verschillende dieren, bloemen en planten. Tot slot vinden we op de bronzen plek Hans en Grietje (Zeewolde). Deze leukste pannenkoekenboerderij is geheel in stijl van – je raadt het al – het sprookje van Hans en Grietje. Maar wees niet bang, de heks zal je niet proberen in een pot te stoppen…

Leukste uitjes van Friesland!

Friesland heeft vooral een heel natuurgerichte top drie dit jaar. De gouden award ging naar Puur Terschelling (Terschelling-Oosterend) waar je prachtige tochten met paarden en huifkarren maakt over het strand van Terschelling. Zilver is dit jaar voor Natuur en cultuurpark Vijversburg (Tytsjerk). Dit bijzondere waterrijke park wordt gebruikt voor recreatie, rondleidingen en kunst. Botanische tuin De Kruidhof hortus van Fryslân (Buitenpost) heeft de bronzen award gekregen. De prachtig aangelegde tuinen bevatten een keur aan inheemse en uitheemse planten. Heerlijk rustgevend en prachtig aangelegd.

Leukste uitjes van Gelderland!

Het Gelderse trio bestaat dit jaar uit het Nederlands Bakkerijmuseum (Hattem), ’t Veluws Zandsculpturenfestijn (Garderen) en het Marius van Dokkum Museum (Harderwijk). De eerste twee zijn geen vreemden in de top drie. Het Bakkerijmuseum voert de lijst al vaker aan en dat is niet zo vreemd, want het is gewoon een heel leuk museum over brood, banket en de geschiedenis van de bakkerij. Er is zelfs een winkeltje en een restaurantje waar je natuurlijk een lekker broodje kan kopen. ’t Veluws Zandsculpturenfestijn vertelt ieder jaar een nieuw verhaal, gegoten in beelden van zand. Tijdens een wandeltocht geniet je van geschiedenis, nieuwe verhalen en leuke puzzels. Nieuw is het Marius van Dokkum Museum. Hier komt kunst tot leven, want er mag volop over gesproken worden. De locatie is overigens ook heel bijzonder: de oude snijkamer van de voormalige Universiteit van Harderwijk.

Leukste uitjes van Groningen!

Groningen geeft duidelijk aan: er mag gespeeld worden! Op nummer één vinden we DoeZoo Insektenwereld (Leens) waar kinderen (en volwassenen) op een bijzondere manier de wereld van insecten ontdekken. Bij Speeltuinverening Sint Vitusholt (Winschoten) mag er volop gespeeld worden. Vanaf het terras kun je de kinderen goed in de gaten houden. Uiteraard onder het genot van een lekker kopje koffie of thee. De derde plek is voor Familiepark Nienoord (Leek) waar jong en oud lekker kind kan zijn. Klim in de kleurrijke attracties of ga lekker overdekt apenkooien.

Leukste uitjes van Limburg!

Dit jaar is er wederom goud voor Kasteeltuinen Arcen (Arcen). De schitterende tuinen blijven verbazen en vormen een heerlijk decor voor een picknick, wandeling en een goed gesprek. Zilver gaat dit jaar naar Wereldpaviljoen Steyl (Steyl) waar jeugdige bezoekers kennis kunnen maken met andere culturen. De beleving wordt extra leuk gemaakt door de vele attributen, muziek en een duidelijk verhaal. Kasteel Hoensbroek (Hoensbroek) heeft dit jaar de bronzen award gewonnen. Eerder werd dit kasteel door de leden van de ANWB al bekroond met de titel ‘Allermooiste Kasteel van Nederland’. Het is dan ook een plaatje waar je jezelf zomaar in een sprookje waant…

Leukste uitjes van Noord-Brabant!

Noord-Brabant heeft een diverse top drie. We starten met goud voor de Schrobbelèr Rondleiding (Tilburg). Tijdens de rondleiding ontdek je alles over deze Brabantse kruidenlikeur en ja, je mag natuurlijk proeven (NIX18). Het zilveren uitje Oorlogsmuseum Overleen (Overloon) maakt een duidelijk statement over oorlog; dat hoort namelijk thuis in een museum. Je leert meer over de Tweede Wereldoorlog door middel van levendige verhalen, objecten en verschillende tentoonstellingen. Brons gaat dit jaar naar BillyBird Park Hemelrijk (Volkel) waar volop buiten gespeeld mag worden, maar ook binnen! Neem je zwemkleding mee, want het strandbad vormt het hart van dit gezellige familie-uitje.

Leukste uitjes van Noord-Holland!

Hoera voor Landgoed Hoenderdaell (Anna Paulowna), want zij hebben de gouden award gewonnen voor de provincie Noord-Holland. Dit gezellige dierenpark biedt tevens ruimte voor de opvangcentra van Stichting Leeuw en SOS Dolfijn! Dat is toch best bijzonder. De zilveren award is dit jaar naar Maritiem-en Juttersmuseum Flora (De Koog, Texel) gegaan. Een tof museum met heel veel troep wat gevonden is langs de stranden van het eiland. En ja, het is troep, maar je kan er wel heel veel van leren. Daarnaast kun je er verschillende spelletjes doen en leer je meer over het leven op zee. Dat doet het bronzen uitje ook. Het Marinemuseum Den Helder (Den Helder) vertelt je alles over het leven in de marine van vroeger tot nu.

Leukste uitjes van Overijssel!

Kom lekker spelen bij de gouden winnaar van Overijssel: de Flierefluiter (Raalte). Het park is heel overzichtelijk ingericht en geschikt voor kinderen om zelfstandig lekker te kunnen spelen. Dat kunnen ze ook bij de zilveren winnaar Stichting Kinderboerderij Dondertman (Holten). Naast spelen is er ruimte om met de boerderijdieren te knuffelen of om meer over ze te leren. Het brons voor Overijssel is dit jaar voor Dierenpark Taman Indonesia (Kallenkote). Een prachtig dierenpark met veel vogels en kleine dieren die je in Azië en met name in Indonesië in het wild kan tegenkomen. Het park organiseert veel leuke gethematiseerde activiteiten voor jong en oud.

Leukste uitjes van Utrecht!

Al vele jaren gaat Nationaal Militair Museum (Soest) aan kop in de provincie Utrecht en ook dit jaar zijn ze beloond met een gouden award. Het museum vertelt over onze militaire geschiedenis en doet dit aan de hand van een vaste collectie en wisselende tentoonstellingen. Leerzaam en leuk voor jong en oud. Bekijk Amersfoort eens vanaf het water bij de zilveren winnaar Stichting Waterlijn Amersfoort (Amersfoort). Deze rondvaartmaatschappij verzorgt prachtige tochten en bijbehorende verhalen. Tot slot is Kasteel de Haar (Utrecht) gelauwerd met het brons. Dit prachtige kasteel is al jaren het decor voor festivals, zoals Elfia, en je kan er prachtige rondleidingen volgen.

Leukste uitjes van Zeeland!

Zeeland biedt geschiedenis en plezier in de top drie. De aanvoerder met het goud is wederom Berkenhof Tropical Zoo (Kwadendamme). Dit overdekte dierenpark biedt speelplezier voor kinderen, diverse arrangementen voor buffetten rond de feestdagen en natuurlijk bijzondere dieren. De zilveren winnaar is voor het eerst voor Struisvogelboerderij Monnikenwerve (Sluis). Je kan hier meer leren over deze prachtige vogels, maar ook struisvogelproducten kopen. Op de derde plek staat het Watersnoodmuseum (Ouwerkerk) wat geheel gewijd is aan de watersnoodramp van 1953 (nu alweer 70 jaar geleden). Door middel van verhalen, de Deltawerken en meer ontdek je wat voor een impact het water heeft gehad op de provincie.

Leukste uitjes van Zuid-Holland!

Gefeliciteerd Avonturenboerderij Molenwaard (Groot-Ammers) met het wederom winnen van de gouden award voor het Leukste Uitje van Zuid-Holland! Dit themapark voor kinderen (en ouders) staat helemaal in het teken van de boerderij. Ga mee met Fien en Teun op avontuur in dit vrolijke attractiepark. De Tuinderij (De Lier) heeft de zilveren award gewonnen. De Tuinderij biedt bijzondere arrangementen voor groepen. Zo kun je teambuilding doen met roofvogels, maar ook lekker op de Solex door het Westland crossen. De bronzen award is voor het Mariniersmuseum (Rotterdam). Dit bijzondere museum staat in het teken van de mariniers van Nederland. Er zijn altijd toffe tentoosntellingen en bijzondere activiteiten voor jong en oud.

Leukste Uitjes

Het is op zijn minst opvallend dat Efteling de top 3 niet heeft behaald dit jaar. Maar ook bij de Leukste uitjes per provincie zijn er nieuwe namen boven komen drijven. Dat betekent dat er ook weer meer nieuwe uitjes zijn ontdekt de laatste tijd. Wat mij in ieder geval opvalt, is dat er vooral gestemd is op uitjes die enerzijds te maken hebben met geschiedenis en anderzijds met familie. Het zijn allemaal dingen die je met opa, oma, papa, mama, oom, tante en de kinderen kan ondernemen. Je kan merken dat juist het erop uitgaan met de familie en natuurlijk vrienden dit jaar de doorslag heeft gegeven voor vele top drie lijstjes. Niet eens met de uitslag? Stem dan komend jaar op je favoriete uitjes via de website van de ANWB. De volgende stemronde zal hier worden aangekondigd, maar je vind er ook kortingen voor entreetickets voor de allerleukste dagjes uit van Nederland.

Uitje bezoeken?

Ben je benieuwd naar alle in de prijzen gevallen uitjes? Via de links hieronder ga je rechtstreeks naar de website van het uitje zelf.
Attractiepark Toverland Marinemuseum Den Helder
Avonturenboerderij Molenwaard  Mariniersmuseum
Berkenhof Tropical Zoo Maritiem- en Juttersmuseum Flora
BillyBird Park Hemelrijk Marius van Dokkum Museum
Botanische tuin De Kruidhof
hortus van Fryslân
Nationaal Militair Museum
De Flierefluiter Natuurlijk en cultuurpark Vijversburg
De Orchideeën Hoeve Nederlands Bakkerijmuseum
De Tuinderij Oorlogsmuseum Overloon
Dierenpark Almere Jungle Puur Terschelling
Dierenpark Taman Indonesia Schrobbelèr Rondleiding
Diergaarde Blijdorp Speel- en IJsboerderij De Drentse Koe
DoeZoo Insektenwereld Speeltuinvereniging Sint Vitusholt
Eko-Tours Stichting Kinderboerderij Dondertman
Familiepark Nienoord Stichting Waterlijn Amersfoort
GaiaZOO Struisvogelboerderij Monnikenwerve
Hans en Grietje 't Veluws Zandsculpturenfestijn
Kasteel de Haar Watersnoodmuseum
Kasteel Hoensbroek Wereldpaviljoen Steyl
Kasteeltuinen Arcen Zoo Bizar
Landgoed Hoenderdaell

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.