woensdag 29 maart 2023

Schrijfcoachtip Lentekriebels

De lente hangt in de lucht! Regenachtige dagen worden steeds meer verdrongen door warme lentezonnetjes. Bolbloemen broeien uit de grond en kleuren de wereld paars, geel, roze, rood, oranje en wit. Bloesem verschijnt zo langzamerhand aan de bomen en de kersenbloesem staat weelderig in bloei… Het is lente. En lente brengt zo de nodige kriebels met zich mee, want lente is ook de tijd van nieuw leven, zoals dartelende lammetjes in de wei. Het is het seizoen van hooikoorts met kriebels in je neus en kriebels in je buik vanwege een ontluikende liefde… Lentekriebels. Ze vormen een prachtig thema voor menig artikel, gedicht en verhaal. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Lente als decor

De lente vormt een schitterend decor voor allerlei situaties, zoals ontluikende liefdes, situatie overdenkende wandelingen, uitwaaien aan het strand, fietsen langs tulpenvelden en schuilen voor de regen onder moeders paraplu. De lente biedt kleur en bloemen. Beide kun je gebruiken om je scènes te versterken. Het beschrijven van de omgeving kan bepaalde delen van je verhaal levendiger maken. Misschien staart je hoofdpersoon wel naar een nestje met jonge eendjes, dan wil je als lezer ook weten wat hij ziet, waar hij is en wat er te ruiken valt.

Geuren, kleuren en smaken van de lente

Gebruik je de lente als decor, vergeet dan niet, zoals bij de herfst, om geuren, kleuren en smaken te verwerken. Als je denkt aan de lente, dan denk ik aan vers gemaaid gras, de geur van de natuur na een lenteregenbui en die van bloemen. Maar ook aan picknicks met verse salades en fruit. En wat dacht je van asperges? Dat is echt een seizoensgroente die de lezer de lente laat beleven. Qua kleuren barst de lente van paarstinten, roze, wit, geel en meer. Je hoeft maar naar een bloesemboom of bloemperk te kijken en er is kleur te zien.

Lente als thema

Veel dichters gebruiken de lente als een thema om bijvoorbeeld het begin van nieuw leven te kunnen omschrijven. De lente is immers het seizoen waarin de natuur ontwaakt, dieren hun winterholen verlaten en de wereld weer fris, fruitig, groen en bloemig tot leven komt. Schrijf je een gedicht over nieuw leven, dan kun je hiervoor dartelende lammetjes, tulpen, narcissen, groen gras en meer zeker voor gebruiken. Lente kan ook thematisch en symbolisch zijn voor die ontluikende liefde die als een bloem zich opent. Je zou er bijna poëtisch van worden… Schrijf je een verhaal over nieuw leven, een nieuw begin of een nieuwe liefde, dan is de lente als seizoen om het verhaal in te laten afspelen daar uitermate geschikt voor.

Allergie?

De lente is voor velen ook het seizoen waarin hooikoorts zich voordoet. Kun je daar wat mee in een verhaal? Natuurlijk! Misschien heeft je hoofdpersoon wel een hekel aan de lente door zijn vreselijke niesbuien en tranende ogen. Niks zin in een nieuw begin. Of ondanks alles toch wel? Misschien blijft hij of zij liever binnen en laat diegene de lente aan zich voorbij trekken. Dat kan ook weer een heel spannend thema zijn voor een verhaal… Net als de lente ontluiken die ideeën vanzelf!

Genieten van de lente

Het voorjaar is een seizoen om van te genieten. Het zit vol lentekriebels in je buik en neus, vol kleuren en geuren en nieuwe smaken. Maak daar gebruik van bij het schrijven. Geef een positieve draai aan het verhaal, want het leven begint opnieuw. Hoe mooi kan het zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.