maandag 27 maart 2023

Goed doel Fundacion Rewilding Argentina

Deze maand stond de jaguar centraal op de tweede maandag. De jaguar is een prachtige grote kat die je vooral vindt in Midden- en Zuid-Amerika. In het artikel van Dier van de Maand kon je veel lezen over dit prachtige dier. Helaas ook dat het slecht gaat met de diersoort in het wild. Zo is de jaguar bijna bedreigd, volgens de rode lijst van de IUCN. Bijna bedreigd, maar het tij is te keren. En daar doet Fundacion Rewilding Argentina onder andere heel erg hun best voor. (foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Natuurreservaat Iberá

Sinds 2013 steunt ARTIS de organisatie Fundacion Rewilding Argentina. Deze stichting zet zich actief in voor het herstel van het ecosysteem in Iberá, Argentinië. Dit doen zij onder meer door verschillende dieren in dit natuurreservaat uit te zetten. Dit gebied is ongeveer zo groot als het Nederlands Waddengebied – dat is dus best wel een groot stuk. Iberá heeft een uniek ecosysteem met meren, graslanden, moerassen en bosrijke stukken. Vroeger wemelde het daar van de miereneters, groenvleugelara’s, tapirs en, je raadt het al, jaguars. Maar door illegale jacht en handel van deze dieren, waren ze allemaal niet meer in het gebied te vinden. Uitgestorven dus.

Natuurbehoud en natuurherstel in Argentinië

Fundacion Rewilding Argentina steekt daar al een flink aantal jaren een stokje voor. En met succes. Door speciale fokprogramma’s, waaronder die voor jaguars, heeft de stichting al heel wat dieren teruggebracht in het reservaat, zodat het ecosysteem kan worden herstelt. Om de dieren terug te kunnen brengen heeft het project de afgelopen 20 jaar land aangekocht en verschillende dieren uitgezet. Er wonen nu genoeg pampaherten, miereneters, halsbandperkari’s en meer om zonder hulp van mensen autonoom te kunnen blijven bestaan. Doordat ze er welig tieren, werd het tijd om de jaguar weer te introduceren in het gebied, want de jaguar zorgt voor balans in de voedselketen.

Steun van de bevolking

Het terugbrengen van de jager van de natuur kan natuurlijk alleen als de lokale bevolking er ook achter staat. 95% staat er positief in, in het herintroduceren van de jaguar. En dat is ook de verdienste van de stichting. Door middel van educatie en informatie betrekken zij de bevolking bij het project en laten zien hoe belangrijk het is om het ecosysteem weer te herstellen. Het helpt natuurlijk dat de jaguar wordt vereerd door de lokale bevolking. Daarom is in 2016 het jaguarfokcentrum opgericht. Hier verblijven vijf jaguars om welkpjes te fokken. En met succes; begin juni 2018 werden er twee welpjes geboren. Dat was uniek om twee redenen: het waren de eerste welpjes in het centrum én de eerste jaguars die überhaupt in meer dan een halve eeuw ter wereld zijn gekomen!

GPS halsbanden van ARTIS

ARTIS heeft jaguars in de collectie die het verhaal van hun wilde soortgenoten aan heel veel bezoekers vertellen. Daarnaast steunt ARTIS Fundacion Rewilding Argentina onder meer door middel van geld waarmee GPS-halsbanden voor de jaguars zijn gekocht. Zo kunnen de dieren door de stichting worden gevolgd, maar ook door de bewoners om zo mens-dier-conflicten te gaan voorkomen. Verder wordt de steun van ARTIS door de stichting aangewend voor het voeden van jonge miereneters, die later met een GPS-harnas Iberá gaan verkennen. Dat is best bijzonder!

Wil je meer weten over Fundacion Rewilding Argentina? Kijk dan op hun website: rewildingargentina.org. Hier lees je meer over het Iberá project, maar ook wat zij doen voor onder meer Patagonië en El Impenetrable.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.