donderdag 22 maart 2018

Van Gogh Museum & Mesdag Collectie in de ban van Japan

De Japanse kunst is voor Nederland best heel belangrijk geweest. Zo liet Vincent van Gogh zich inspireren door de Japanse kunst. En Hendrik Willem Mesdag verzamelde graag kunstwerken uit Japan. In zowel het Van Gogh Museum als De Mesdag Collectie geniet je daarom nu van een bijzondere tentoonstelling waarbij Japanse kunst centraal staat. (foto: detail Courtisane (naar Eisen) Vincent van Gogh, oktober-november 1887 – Van Gogh Museum)

Van Gogh & Japan

Van 23 maart tot en met 24 juni is de tentoonstelling Van Gogh & Japan te bewonderen. In deze internationale tentoonstelling zijn zeer veel werken van Vincent van Gogh en Japanse kunstenaars bij elkaar gebracht. Samen geven ze een prachtig overzicht van de invloeden die de Japanse kunst had op het werk van Vincent. Voor de tentoonstellingen zijn er bijzondere werken van over de hele wereld gehaald. Waaronder ‘Zelfportret met verbonden oor’ dat sinds 1930 niet meer in Nederland te zien is geweest. Het is voor het eerst dat er een tentoonstelling van deze omvang aan dit onderwerp wordt gewijd. Er zijn speciale avondopenstellingen waarbij de tentoonstelling apart te bezoeken is. Voor tickets en de openingstijden ga je naar www.vangoghmuseum.nl. (afbeelding boven: detail Vincent van Gogh, Zelfportret met verbonden oor, 1889, The Courtauld Gallery, London – Van Gogh Museum)


details van Katsushika Hokusai, Onder de golf bij Kanagawa, 1829-1833, Rijksmuseum, Amsterdam & AmandelbloesemVincent van Gogh (1853 - 1890), Saint-Rémy-de-Provence, februari 1890

Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld

Al te zien vanaf 7 maart tot en met 17 juni is de tentoonstelling Mesdag & Japan. Het Verre Oosten verzameld. Het echtpaar Mesdag verzamelde in hun leven uiteenlopende kunstwerken. De bijzondere collectie Japanse toegepaste kunst bestaat onder meer uit samoeraizwaarden, Satsuma-vazen, kleurrijk keramiek en bronzen kraanvogels. In de tentoonstelling worden de hoogtepunten uit de verzameling van Mesdag – dat meer dan 140 objecten bevat – getoond. De collectie is verrijkt met historische documenten en bijzondere bruiklenen. Zo ontstaat er een compleet tijdsbeeld van de verzamelaars van Japanse kunst zo rond 1887. (foto boven: onbekende kunstenaar, Wierookbrander met decor van religieuze figuren, met dekselknop in de vorm van een karashishi leeuwhond, Tweede helft 19de eeuw, Satsuma-aardewerk met opglazuur en gouddecoraties, De Mesdag Collectie, Den Haag)


Onbekende kunstenaar, Kraanvogels, tweede helft 19de eeuw, brons, De Mesdag Collectie, Den Haag & Onbekende kunstenaar, Kom met decor van vissen en een draak, tweede helft 19de eeuw, aardewerk, De Mesdag Collectie, Den Haag

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.