maandag 12 juni 2017

Zonbescherming: smeren, smeren & beschermen

O wat een mooi weekend hebben we weer gehad. Vol zon en weinig regen. De weersverwachting geeft aan dat we voorlopig veel regen gaan krijgen. Maar wanneer het zonnetje dan tussen de wolken door piept, is het heel verstandig je huid goed te beschermen. De zonkracht is namelijk al heel groot nu de zomer bijna is aangebroken. En hoe sterker de zonkracht, des te beter moet je je beschermen tegen huidverbranding. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries)

Smeren, smeren, smeren en nog eens smeren
Om te voorkomen dat je verbrandt is het belangrijk dat je de huid goed beschermt tegen de kracht van de zomerse zon. Gebruik daarom altijd een antizonnebrandcrème. Is je huid erg licht of verbrand je snel, gebruik dan een factor 30 of factor 50. Ook kinderen hebben baat bij zo een hoge beschermingsfactor. Het is verstandig om ieder uur opnieuw te smeren. En ben je in het water geweest, droog je huid dan af en smeer je nog eens in.

Met een hoge factor word je ook bruin
Het is een fabeltje dat je niet bruin zou worden als je een hoge beschermingsfactor gebruikt. Ook met factor 50 maakt je huid gewoon pigment aan en verkleur je. Zelfs in de schaduw kun je daarom verbranden en bruiner worden: hier dringen de UV-stralen namelijk ook gewoon door. De beschermingsfactor geeft eigenlijk aan hoe lang je in de zon kan blijven, zonder te verbranden. Stel je hebt een heel lichte huid. Zonder bescherming begint de verbranding bijvoorbeeld al na 10 minuten. Kies je dan een antizonnebrandcrème met maar factor 6 dan kun je slechts 6 maal 10 minuten in de zon blijven, totdat de huid weer gaat verbranden. Kijk ook maar eens op de website SmeerJeIn.nl om nog meer te weten te komen over zonbescherming.

Daar aan de waterkant…
Het snelste verbrand je, wanneer je het niet door hebt. Zo verbrandt de huid sneller als je je op of langs het water bevindt. Aan zee, in het zwembad of al roeiend in een bootje: het water reflecteert het zonlicht ongenadig waardoor je sneller kan verbranden. Als er dan ook nog eens veel wind staat, dan heb je niet zo snel in de gaten dat de huid eigenlijk wel heel warm wordt. Met alle gevolgen van dien.

Uit de zon tussen 12 en 3
Deze regel heb je vast wel eens gehoord: tussen 12 en 3 uur ’s middags kun je beter uit de zon gaan en jezelf zo min mogelijk blootstellen aan de zon. Dan staat de zon namelijk het hoogst aan de hemel. Ook is het in die periode het meest warm. Moet je toch buiten zijn, zorg dan voor een goede zonbescherming: smeer je in, draag een pet en zonnebril en probeer zoveel mogelijk in de schaduw te blijven.

En lekker genieten natuurlijk
Uiteraard mag je zeker lekker genieten van de zon. Want onder invloed van zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Geniet met mate van de zon en zon verstandig. Dan loopt de huid de minste zonneschade op. Kom nu maar op met die heerlijke zomerse dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.