maandag 26 juni 2017

Goed Doel: Apenheul Natuurbehoudfonds

Een van mijn lievelingsparken in Nederland is Apenheul in Apeldoorn. Dit park is gespecialiseerd in apen en halfapen. Van de zonnende ringstaartmaki’s tot de eigenwijze doodskopaapjes (de kleine zakkenrollers) en van de relaxte orang-oetans tot de imposante gorilla’s: ik hou ervan om ze te bezoeken. Ik heb er kennis gemaakt met bijvoorbeeld de hypnotiserende blauwoogmaki en met de zeer menselijke bonobo’s. Maar ook kan ik lang stilstaan bij de vari’s en natuurlijk de indrukwekkende hanuman langoer apen. Wat misschien niet veel mensen weten is dat Apenheul een eigen fonds heeft om apen in het wild tegen uitsterven te beschermen. Dit heet het ANF: Apenheul Natuurbehoudfonds. En zij doen veel goeds in de wereld. (foto: Berry de Nijs/Writing Berries – Apenheul)

ANF: alles voor natuurbehoud
ANF bestaat al sinds 1994. Met hart en ziel werken zij aan verschillende projecten wereldwijd. Er wordt gestreefd om op ieder continent minimaal één groot project te ondersteunen of op te zetten om de daar wonende apen te beschermen. Naast financiële steun, helpen de gepassioneerde medewerkers van ANF ook de apen door hun kennis en mankracht te delen met de lokale bevolking.

Apenkoffie
Een van deze projecten is het Geelstaartwolaap-project, ook bekend als het koffie-project in Peru. Ik heb hier vaker over geschreven, omdat ik het zo een mooi project vindt. Nog even in het kort: de ANF helpt de nomadische boeren om zich te settelen. In plaats van een nomadisch bestaan met vee, gaan ze voor Apenheul koffie verbouwen. De koffie drink je in het park én kan je in de souvenir winkel kopen om thuis een bakkie mee te zetten. Je kan kiezen uit losse bonen en gemalen bonen. Met de aanschaf van de koffie wordt het gebied van de geelstaartwolaap en dus de aap zelf beschermd.
Wil je meer lezen over dit project? Lees dan ook mijn eerdere blog: Lazy Monkey: koffie met een verhaal. (foto: Apenheul Natuurbehoudfonds)

Blauwe ogen
Een tweede groot project dat in het park en daarbuiten veel aandacht krijgt, is het blauwoogmaki-project. Blauwoogmaki’s wonen op Madagaskar en worden ernstig met uitsterven bedreigd. Samen met de AEECL (een overkoepelende organisatie van Europese dierentuinen) zet het ANF zich in om te voorkomen dat we straks alleen nog maar in dierenparken van deze bijzondere maki kunnen genieten. Je kunt mee helpen om deze bijzondere diertjes te beschermen. Doneer eenmalig € 3 door MAKI naar 2580 te sms’en. Voor meer informatie kijk je op Apenheul.nl/natuurbehoud/blauwoogmaki-project.

Steun het ANF
Je kan het ANF op verschillende manieren steunen. Door bijvoorbeeld de koffie te kopen in de winkel van Apenheul, of door verschillende souvenirs aan te schaffen die een project ondersteunen. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. Op de website kun je die gemakkelijk terugvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.