donderdag 1 juni 2017

KunstRAI 2017: een verzameling van bijzondere kunstwerken

Gisteravond werd op feestelijke wijze de KunstRAI geopend in de RAI in Amsterdam. Voor deze opening plaats vond, was er een pers preview waarbij ik al een kijkje mocht nemen om al het moois te bewonderen. Kunstliefhebbers halen hun hart op tot en met 5 juni 2017 aanstaande. Heb je interesse in kunst – voor aanschaf of gewoon om naar te kijken – dan moet je dit weekend in de RAI zijn!
(foto’s: Berry de Nijs/Writing Berries)

Galerieën & solostands
De KunstRAI is de plek waar je hedendaagse autonome en toegepaste kunst van kunstenaars uit binnen- en buitenland kunt bewonderen uit Nederland. De kunstenaars worden vertegenwoordigd door galeriehouders, die op iedere stand diverse schilderwerken, beelden en andere kunstwerken tentoonstellen. Ieder kunstwerk is voorzien van een naamplaatje, prijskaartje of nummer, zodat je als kunstverzamelaar weet wat een dergelijk kunstwerk kost. Het leuke aan de beurs is dat gerenommeerde en jonge kunstenaars hun werk aan een groter publiek kunnen laten zien. De stands zijn van 75 verschillende galerieën in Nederland, met werken van meerdere kunstenaars. Dit jaar zijn er ook weer een aantal solostands met kunst van één kunstenaar. Kunstenaars als Jeroen Luijt (Refreshment Room), Toon Laurense (Huub Hannen Galerie) en Margriet Smulders (Galerie Dom’Arte) zijn enkele kunstenaars die op de 25 solostands zijn te bewonderen.


Backstage exposities
Kunst moet je ervaren. Je moet er naar kijken en dan zien of het wat met je doet. De Kers Gallery neemt je mee backstage naar de Kersentuin. Hier maak je kennis met prachtige, intrigerende, uitdagende en ontroerende werken in het thema Dieren van verschillende kunstenaars. Wandel tussen de schotten door, loer eens om het hoekje en sta oog in oog met bijzondere werken. In dit jaar van De Stijl mag de Rietveld Academie niet ontbreken. Zij hebben daarom een backstage expositie met uiteenlopende werken van jonge kunstenaars.

Beelden in de Kersentuin

Ook WOW Amsterdam heeft een backstage programma, samengesteld door Rob Malasch maak je kennis met mode, schilderijen, keramiek en kunst waarin vluchtelingen centraal staan. Op de perspreview werd ik welkom geheten door de Gebroeders Grimm die de tentoonstelling met hun prachtige outfits nog meer een WOW-factor gaven. Het is jammer dat deze heren er de komende dagen niet bij zijn op de beurs. Zorg wel dat je WOW binnenloopt. Je kan zien dat de kunstenaars die bij WOW wonen en werken elkaar inspireren het beste uit zichzelf naar boven te halen. Dat leidt tot zeer bijzondere en uiteenlopende werken.

De glamoureuze Gebroeders Grimm en kunst van WOW

Focus op Antwerpen
Vorig jaar waren er ook galerieën uit Berlijn uitgenodigd op de KunstRAI. Dit jaar lag de Focus op Antwerpen. In Antwerpen zijn er namelijk ook vooraanstaande galerieën met prachtige werken die niet mogen misstaan in een museum, bedrijf, misschien wel restaurant van een dierentuin of bij je thuis. Een paar bijzondere werken die je zeker moet gaan bezichtigen vond ik bij Galerie van Campen en Rochtus, waar kunstwerken van zee-afval gemaakt door Gilles Cenazandotti je indringend aanstaren. Ook heel bijzonder vond ik het houtsnijwerk bij Leonhard’s Gallery en de siamese beer van Jeanette Janssen te zien bij Galerie Beyond.


Puur genieten van kunst
Als liefhebber van kunst heb ik zeer genoten van de beurs. Uiteraard van de gezellige, prachtig uitziende Gebroeders Grimm, de prachtige glazen kunstwerken van Simone van Bakel en intrigerende schilderwerken van Hjalmar Riemersma die werden tentoongesteld bij Jan van Hoof Galerie. Hier kwam ik ook werken tegen van Marjolijn Mandersloot – een persoonlijke favoriet van mij, sinds ik haar Grazzly beer tegenkwam op Beeldenpark Anningahof een paar jaar geleden. Op de galerie stand van Jan van Hoof Galerie kom je vooral klein werk van haar tegen. Het grote werk staat in de Kersentuin. De bavianen van Gilles Cenazandotti vond ik overigens ook zeer intrigerend.


KunstRAI tot en met 5 juni
Dit zijn slechts enkele hoogtepunten van de KunstRAI. En of je nu op zoek bent naar een nieuw kunstwerk voor de woonkamer of gewoon wil genieten van het kunstenaarsvakmanschap van een grote diversiteit aan kunstenaars, dan is de KunstRAI een echte aanrader! De KunstRAI is dagelijks geopend. Vandaag en morgen van 12:00 tot 21:00 uur en 3 tot en met 5 juni van 11:00 tot 18:00 uur. Je vindt de KunstRAI in hal 7, ingang R aan de Wielingenstraat. Kom je met het openbaar vervoer, dan is het een mooie wandeling rondom de RAI om ingang R te bereiken. Je kan ook een shuttlebus of een stukje met de tram reizen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie! Reacties worden altijd eerst beoordeeld voordat ze worden geplaatst. Het kan dus even duren voordat je je reactie hier terugziet. Omdat ik graag een persoonlijk antwoord geef worden anonieme berichten op artikelen niet geplaatst.